Οι εργοδότες των δύο κλάδων επιθυμούν την ακύρωση της αφού αν εφαρμοστεί θα κληθούν να αυξήσουν έστω και κατ’ ελάχιστο, τις μηνιαίες αποδοχές που καλούνται να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους.

Στα δικαστήρια αναμένεται να κριθεί η ισχύς της απόφασης της πενταμελούς επιτροπής του , η οποία προβλέπει μειώσεις έως 22,5% στον κλάδο του επισιτισμού και 26% στον τομέα των ζαχαρωδών.

Έως τώρα και εξαιτίας της μη ύπαρξης κλαδικής σύμβασης, οι εργαζόμενοι στους παραπάνω τομείς έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αμείβονται σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, 511 ευρώ μικτά).

Εάν όμως εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΜΕΔ τότε παύουν να ισχύουν οι ατομικές συμβάσεις και οι εργαζόμενοι θα υπόκεινται στη νέα, κλαδική σύμβαση. Παρά τις μειώσεις που προβλέπει, η κλαδική σύμβαση καθορίζει αποδοχές υψηλότερες από τις κατώτατες, στον ιδιωτικό τομέα.

Κάτι τέτοιο θέλουν να αποφύγουν συμφωνα με πληροφοριες απο το οι εργοδότες στον επισιτισμό και στα ζαχαρώδη και ετοιμάζονται να προσφύγουν σχετικά, στα αρμόδια δικαστήρια, δηλαδή στο εφετείο. Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι στους παραπάνω κλάδους το ποσοστό πλήρους απασχόλησης έχει κατρακυλήσει στο 41,8% (στοιχεία Απριλίου 2015) από 57,7% που ήταν τον Ιανουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 6 στους 10 απασχολούμενους στους συγκεκριμένους κλάδους, δουλεύουν σε συνθήκες μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, άρα εισπράττουν σημαντικά χαμηλότερες αποδοχές, ακόμα και από αυτές που ορίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα…

Ήδη η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) έχει λάβει σχετική απόφαση, ενώ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Στην επιχειρηματολογία των εργοδοτών, θα εκφράζεται η άποψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταβληθούν οι μισθοί που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση, κυρίως λόγω της πολύ υψηλής φορολογίας, αλλά και των οφειλών που έχει δημιουργήσει το δημόσιο, προς αυτούς. Επίσης, οι Ομοσπονδίες επισημαίνουν ότι η κλαδική σύμβαση δεσμεύει μόνο τους εργοδότες – μέλη τους, οι οποίες καλύπτουν περίπου 30.000 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου. Σε περίπτωση εφαρμογής της, είναι πιθανό να υπάρξουν μαζικές αιτήσεις διαγραφής από τις Ομοσπονδίες αυτές, οι οποίες πρακτικά θα πάψουν να λειτουργούν.

Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι η απόφαση της πενταμελούς επιτροπής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (), ορίζει ότι πρέπει να εκτελεστεί άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025