Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο” και το δημοσιογράφο Άρη Ραβανό.
-Ο Π. Καμμένος έχει απασφαλίσει και ασκεί δριμεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν λάθος η συνεργασία μαζί του;
Με τον κ. Καμμένο είχαμε μια συνεργασία για συγκεκριμένο σκοπό, για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η ρήξη ήρθε σε ένα εθνικό θέμα με γνωστή από παλιά και διατυπωμένη τη διαφορετική θέση.
Από την αρχή, η επιλογή της συνεργασίας ήταν αναγκαία σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Οι επιλογές κρίνονται με βάση τους συσχετισμούς της συγκυρίας, σταθμίζοντας την υπέρτερη ανάγκη της χώρας και οι μεταχρονολογημένες κρίσεις συχνά οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, καθένας κρίνεται για τη στάση του, και πριν και μετά.
-Η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρείτε ότι θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ή οι πολίτες θα ψηφίσουν με άλλα κριτήρια;
Τα εκλογικά κριτήρια είναι πολλά και όχι μονοσήμαντα. Ο λαός μας έχει καταλάβει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η οικονομία ανατάσσεται και για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια υλοποιούνται θετικά μέτρα. Όπως η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ, η μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ακολουθούν κι άλλα. Η ζωή περνάει στην κανονικότητα με αισιοδοξία. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία για το Μακεδονικό να είστε βέβαιος ότι θα λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση. Πέρα από τα πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη για τη χώρα, θα έχει και θετικό αποτέλεσμα στην κάλπη.
-Ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι αρκετές, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί να αλλάξει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση και τη διαφωνία, ειδικά όταν κάποιοι επί σειρά ετών τροφοδοτούσαν τη δημόσια συζήτηση με μισές αλήθειες. Τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής έγινε μια εξαντλητική συζήτηση. Οι μάσκες των πατριδοκάπηλων έπεσαν και οι μύθοι κατέρρευσαν. Από δω και στο εξής όσο το θέμα θα συζητείται σε όλες του τις πτυχές, τεκμηριωμένα και χωρίς κραυγές και υστερίες, τόσο το κλίμα θα αλλάζει. «Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές» και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι.
-Μήπως ο τελικός στόχος ήταν μέσω της εργαλειοποίησης ενός τόσο σοβαρού θέματος να πυροδοτήσετε εξελίξεις ώστε να αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό υπέρ σας;
Αυτά είναι ιστορίες για φλωρεντινές μηχανορραφίες. Με τα εθνικά θέματα δεν παίζεις. Η επίλυση του Μακεδονικού από την κυβέρνησή μας υπηρετεί το συμφέρον της πατρίδας μας και μόνο, όχι πολιτικούς τακτικισμούς. Τα περί εργαλειοποίησης και όλα τα συναφή ας τα ψάξει η Νέα Δημοκρατία στα εγκόλπιά της. Τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου εξουσίας την οδήγησαν να αγνοήσει την εθνική γραμμή και να υιοθετήσει την ακροδεξιά επιχειρηματολογία. Τέτοια μικροκομματική μιζέρια για ένα τόσο σοβαρό θέμα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να την αποκτήσεις. Όσο για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού να είστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία στο περιθώριο.
-Είχαμε προπηλακισμούς, επεισόδια, απειλές, επιθέσεις, κ.α. Σε τι σημείο βρίσκονται οι έρευνες;
Όλα τα στοιχεία, ηχητικά ντοκουμέντα, οπτικοακουστικό υλικό, καταθέσεις πολιτών και δημοσιογράφων και άλλα αξιοποιούνται στις δικογραφίες που συντάσσονται. Η δικαιοσύνη θα αξιολογήσει, θα κρίνει και θα κάνει τη δουλειά της. Πρέπει όμως και τα πολιτικά κόμματα που διατείνονται ότι υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς να κάνουν τη δική τους δουλειά. Οφείλουν απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουν τις πράξεις αυτές. Η Δημοκρατία σε τέτοια ζητήματα δεν μπορεί να δείξει την ελάχιστη ανοχή.
-Υπάρχει πολιτικός ηθικός αυτουργός για όλα αυτά;
Υπάρχουν σίγουρα φυσικοί αυτουργοί και νομίζω ότι οι συνειρμοί για όλους μας είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα σας θυμίσω ότι στελέχη της ΝΔ εμφανίστηκαν να υποκινούν σε βίαιες πράξεις. Και η ΝΔ δεν είπε κουβέντα ούτε για τα στελέχη της, ούτε καταδίκασε τις πράξεις τους. Κάτι που για τη ΝΔ, σε μια άλλη εποχή, θα ήταν αυτονόητο.
-Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αυτή η μεγάλη ένταση να εξυπηρετεί την Ακροδεξιά;
Η Νέα Δημοκρατία διαβάζει εντελώς λάθος τη συγκυρία. Η ηγετική της ομάδα συντηρεί την ένταση με ακροδεξιές εθνικιστικές κορώνες στελεχών της, «χαϊδεύει αυτιά» προσβλέποντας σε πολιτικά κέρδη και πτώση της κυβέρνησης, συνεχίζοντας να «κλείνει το μάτι» ακροδεξιά. Είναι εντελώς λάθος και -το χειρότερο- είναι και επικίνδυνη αυτή η προσέγγιση. Η κυβέρνηση δεν απειλείται και το μοναδικό που πετυχαίνει κανείς με τέτοιες επιλογές είναι να δώσει χώρο και κέρδη στην ακροδεξιά.
Απέναντι στην ακροδεξιά, όσους τη σιγοντάρουν και τους ντόπιους θιασώτες της ορμπανοποίησης της πολιτικής, χρειάζεται ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο. Για να διαφυλαχτούν τα δημοκρατικά και εργασιακά κεκτημένα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να μη γυρίσει η χώρα πολλά χρόνια πίσω.
-Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου προοδευτικού μετώπου» απέναντι στη «νεοφιλεύθερη Ακροδεξιά». Με ποιους θα γίνει αυτό;
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αποτελεί ιστορική ανάγκη η συγκρότηση ενός πόλου που θα αποτελέσει ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό, του οποίου οι πολιτικές τρέφουν και την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς.
Ξέρετε ότι το φαινόμενο της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης κομμάτων δεν είναι μόνο ελληνικό. Δεν αφορά μόνο την ΝΔ του κ.Μητσοτάκη που δείχνει να αποποιείται τη φιλελεύθερη κληρονομιά. Είναι και το ΠΑΣΟΚ, που έχει μετακινηθεί -σε πολλά έχει ταυτιστεί- με συντηρητικές θέσεις και απόψεις.
Μπροστά στην ιστορική αναγκαιότητα για τη συγκρότηση και την έκφραση ενός τέτοιου πόλου στις Ευρωεκλογές, είναι η ώρα να σταθούμε πέρα και πάνω από υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές. Η πλατιά προοδευτική συμπόρευση θα γίνει με όλους που έχουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημοκρατικής Ευρώπης, της Ευρώπης της κοινωνικής συνοχής, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν θα μας το συγχωρέσει η ιστορία εάν τώρα δεν βρεθούμε στην ίδια πλευρά ενός ισχυρού μετώπου.
-Το ΠΑΣΟΚ έχει θέση ή σας ενδιαφέρουν μόνο οι ψηφοφόροι του ευρύτερου χώρου;
Σε ποιο ακριβώς ΠΑΣΟΚ αναφέρεστε; Στο ΠΑΣΟΚ που απέμεινε από το ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως σε επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που, εκφράζοντας θέσεις σχεδόν ταυτόσημες με τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη, οδήγησαν σε αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό και ξεκάθαρο.