Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στον ALPHA | «Ένα μείζον εθνικό θέμα έφερε ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα αλλά και ένα μεγάλο διαχωρισμό: Συντήρηση και πρόοδος», διαπίστωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι αυτός ο διαχωρισμός προέκυψε “από μόνο του” και έχει διαμορφωθεί με βάση το διακύβευμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου κατά τη διάρκεια της εκπομπής Checkpoint, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε επίσης: «Εδώ είμαστε όλοι και εδώ όλοι κρινόμαστε. Ο τίτλος “προοδευτικός”, “κεντρώος” ή δεξιός δεν είναι επειδή τον κολλάω στον εαυτό μου. Καθορίζεται από τη στάση, από τις αρχές που υπηρετώ, από τις θέσεις στα ζητήματα και δη όταν πρόκειται για μείζονα εθνικά ζητήματα. Εδώ, λοιπόν, υπήρξε ένα προοδευτικό μέτωπο που κέρδισε στη Βουλή. Και ένα μέτωπο που γυρνάει τη χώρα πίσω στο καβούκι της και το οποίο έχασε».

 

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι το σχέδιο εισβολής στη Βουλή από ακροδεξιές ομάδες, που με ιδιαίτερη βιαιότητα προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ήταν οργανωμένο, όπως άλλωστε κατήγγειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Φρούραρχος σε έκθεσή του και η Αστυνομία με ανακοίνωσή της. «Η Αστυνομία έδρασε αμυντικά και ήταν μια συγκέντρωση που είχαμε μόνο τραυματισμένους αστυνομικούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για όλα συντάσσονται δικογραφίες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών κατά βουλευτών και των οικογενειών τους.

 

«Γι’ αυτό η πρόσκληση είναι προς όλο το δημοκρατικό κόσμο: Να σταθεί απέναντι σε τέτοιες πρακτικές», υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη, θυμίζοντας ότι η ΝΔ -εκτός μεμονωμένων φωνών- απέφυγε να καταγγείλει και να καταδικάσει. «Είδαμε στελέχη της ΝΔ -και δεν βγήκε η ΝΔ να το καταγγείλει- να δίνουν τους αριθμούς τηλεφώνου βουλευτών προκειμένου να τους απειλήσουν», σημείωσε και επισήμανε: «Ζητήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη να καταδικάσει τη βία, που προέρχεται από την ακροδεξιά. Αυτό δεν το έκανε. Με το να λέει κανείς “απ’ όπου κι αν προέρχεται” δεν είναι το ίδιο – οφείλεις να κατονομάζεις. Δεν μπορείς να λες η “δεξιά της δεξιάς” για να “ψαρέψεις” στο ακροδεξιό ακροατήριο. Όχι! Δεν είναι η “δεξιά της δεξιάς”, είναι η ακροδεξιά».

 

Σε ερώτηση για τη στάση του Π. Καμμένου και το δημόσιο λόγο του, μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι στη μικρή ή μεγαλύτερη πολιτική μας διαδρομή υπάρχει η λαϊκή σοφία η οποία λέει “τα στερνά τιμούν τα πρώτα”. Θα πρέπει σε όλη μας τη διαδρομή να το έχουμε στο μυαλό μας και να μην κρίνουμε στιγμιαία ένα γεγονός». Πρόσθεσε δε, ότι χρειάζεται «να βλέπουμε πώς το αποτύπωμα που καθένας αφήνει στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου, δεν το παίρνει ο ίδιος πίσω με άλλη δράση, με άλλη συμπεριφορά».

 

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδρασαν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. «Εάν υποθέσουμε ότι ο Πρωθυπουργός έβλεπε ότι αυτό δεν τον συμφέρει μικροπολιτικά, και δεν το έκανε ενώ συμφέρει εθνικά, αυτό θα ήταν μια έντιμη συμπεριφορά από τον πρωθυπουργό;», αναρωτήθηκε. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, που δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να περιορίζει το ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού», διαπίστωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

 

«Αυτοί οι οποίοι άλλαξαν τη θέση τους και οι οποίοι έψαξαν να βρουν επιχειρήματα για να διαφωνήσουν -και το έκαναν- αυτοί θα αναμετρηθούν με την ιστορία. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει το ρόλο που έπαιξαν σήμερα», πρόσθεσε.

 

Σε ερώτηση για τη στάση της ΝΔ απέναντι σε θέματα εγκληματικότητας, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναρωτηθεί τι πραγματικά συνέβαινε επί των ημερών της και ποια τα αποτελέσματα. «Για εμάς το ζήτημα ασφάλειας αγγίζει τη δημοκρατία και άρα αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Στόχος είναι ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής για να μπορεί να δράσει ελεύθερα στη δημοκρατία, όπως του αρμόζει. Είναι μια διαρκής μάχη και ο καθένας θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα», ανέφερε και τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία καταγράφει καθημερινά επιτυχίες σε όλα τα μέτωπα.

 

Η Όλγα Γεροβασίλη προανήγγειλε ότι εξετάζεται να αναληφθούν δράσεις για τη δημιουργία νέων δομών προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινωνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η έμφυλη βία. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πόρισμα της ΕΔΕ για τη συμπεριφορά αστυνομικών στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, ανέφερε ότι βρίσκεται στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνηση Περιστατικών Αυθαιρεσίας, που λειτουργεί υπό τον Συνήγορο του Πολίτη. «Από την πλευρά μου είμαι υποχρεωμένη να μην παρεμποδίσω αλλά να διευκολύνω την εξέλιξη της πειθαρχικής διαδικασίας, όπως προβλέπεται από τους κανόνες και τους νόμους», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε δημόσια ότι “τίποτα δεν θα συγκαλυφθεί και τίποτα δεν θα πέσει κάτω».

Πρόσθεσε δε, ότι και «η ΕΛΑΣ έχει την ανάγκη να υπερασπίζεται τον εαυτό της, ανεξάρτητα από το τι κάνει η πολιτική ή η φυσική ηγεσία. Βεβαίως έχουμε περιστατικά, έχουμε προβλήματα, ωστόσο υπάρχουν πολλοί έντιμοι Έλληνες Αστυνομικοί που έντιμα, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κάνουν καθημερινά τη δουλειά τους. Και αυτοί θέλουν με αξιοπρέπεια να στέκονται απέναντι στους Έλληνες πολίτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025