Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προτείνει τη δημιουργία παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της μεταφοράς χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους, με άρθρο του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Στο κείμενο — το έγραψε κατόπιν πρόσκλησης της σύνταξης της εφημερίδας, δημοσιεύεται σήμερα, απόσπασμά του προδημοσιεύθηκε το Σάββατο — ο Σολτς αποκαλύπτει προτάσεις που επεξεργάζεται το Βερολίνο από κοινού με το Παρίσι ώστε να γίνει πιο δύσκολο για τις πολυεθνικές εταιρείες να αποφεύγουν την καταβολή φόρων.

Οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών αναζητούν τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι εταιρείες όπως η Amazon, η Apple και η Google θα καταβάλλουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φόρους ανάλογους με τα κέρδη που αποκομίζουν. Ωστόσο η προσπάθεια εναρμόνισης των φορολογικών συντελεστών σε όλη την ΕΕ συναντούν σθεναρή αντίσταση από χώρες-μέλη που χρησιμοποιούν τη χαμηλή φορολογία για να προσελκύουν πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία.

«Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να κατεβαίνει κανένα κράτος», επιχειρηματολογεί ο Σολτς στο άρθρο στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ και προσθέτει ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για να γίνει πολύ πιο δύσκολο το να κρύβονται χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους.

Για τον Σολτς, η λεγόμενη νέα οικονομία που αξιοποιεί το Διαδίκτυο «επιτείνει ένα πρόβλημα που γνωρίσαμε με την παγκοσμιοποίηση και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε: τη μεταφορά των κερδών σε τοποθεσίες όπου η φορολογία είναι χαμηλή».

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά λιανικής στην Ευρώπη, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για εταιρείες-κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα τις ΗΠΑ· πολλές εξ αυτών χρησιμοποιούν υπεράκτιες δομές για να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στη φορολογία, καθώς θεωρούν τους γερμανικούς φορολογικούς συντελεστές υψηλούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025