Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη – Τι αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το insider, με παρέμβασή του κατά την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τη Δευτέρα (9/1), ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των γιατρών για υποχρεωτική χορήγηση όλων το φαρμάκων με ιατρική συνταγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ. Παράλληλα, όπως είπε, εξετάζεται το αίτημα για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων (ΜΗΣΥΦΑ).

Η χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας, για το οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2020 η υποχρεωτική συνταγογράφηση στη χορήγηση των αντιβιοτικών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις, τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει μόνο ο θεράπων ιατρός. Οι πιέσεις προς το υπουργείο εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγογράφηση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «αντιεπιστημονικές πρακτικές» και «επικίνδυνη πολυφαρμακία».

«Η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων, για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες», τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, καλώντας την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους.

Από την πλευρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η πιο πρόσφατη παρέμβαση ήταν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19/12, όπου -μεταξύ άλλων- σημειώθηκε ότι παγίως και διαρκώς ο Σύλλογος διεκδικεί όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή, όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχει προειδοποιήσει ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών.

Περιορισμός της πολυφαρμακίας – Αντιμετώπιση των ελλείψεων

Ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του, ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία -όπως τονίζει- πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να σπαταλούνται με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους.

«Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Είμαστε η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί κανείς να μπει σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει όσα φάρμακα θέλει, πλην αντιβιοτικών και ναρκωτικών, και δεν θα του πει κανένας, ούτε ποιος τα λαμβάνει αυτά τα φάρμακα, ούτε σε τι δοσολογία τα λαμβάνει, ούτε για πόσο καιρό τα λαμβάνει», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συλλόγου, μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης του, επεσήμανε ότι μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των αντιβιοτικών καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης στη χώρα μας κατά 20%.

«Τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, η οποία υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προβληματίζονται από το ίδιο φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων, τότε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την εμπορική διαδρομή και τη διαχειριστική αλυσίδα θα είναι μεν καλά, αλλά πάντοτε θα είμαστε πίσω από την πλημμύρα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας και αναμένεται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή, είναι και η χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025