– Αύξηση της τάξης των 50 ευρώ (περίπου 6,5%) για τον με “οδηγό” την ακρίβεια που πλήττει κυρίως το εισόδημα των χαμηλόμισθων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με βάση τα σενάρια που μελετώνται στην κυβέρνηση, το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι ο .

Σύμφωνα με το capital , η απόφαση για το τελικό ποσό αύξησης θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής 22 Μαρτίου.

Ο νέος βασικός μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του (Σκαι) συνδέοντας την αύξηση με την ακρίβεια.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνδύασε την αύξηση με την ακρίβεια καταδεικνύει πρώτον ότι έχει αποφασίσει να κινηθεί πιο πάνω από τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και δεύτερον ότι θεωρεί πως η αύξηση θα πρέπει να πιάσει τόπο και να μείνει κάτι στην τσέπη των εργαζομένων αντί να εξαϋλωθεί από τις υψηλές τιμές στην αγορά.

“Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα των οικογενειών και απαντάμε με αυξήσεις μισθών”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι “η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ, ενώ θα συμπαρασύρει επιδόματα, και τριετίες”.

Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 550.000 εργαζόμενοι αλλά ταυτόχρονα η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι, τα ειδικά επιδόματα για περίπου 300.000 εποχικά εργαζόμενους ενώ συνδεδεμένη με τον κατώτατο μισθό είναι και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που μετά την επέκτασή του και στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες θα χορηγείται για 9 μήνες σε περίπου 60.000 δικαιούχες μητέρες με ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Σημαντική θα είναι η αύξηση για όσους έχουν ήδη συμπληρωμένες τριετίες ή συμπληρώνουν νέα τριετία μέσα στο 2024.

Μετά το ξεπάγωμα των τριετιών (δηλαδή της χορήγησης των επιδομάτων λόγω προϋπηρεσίας που είχαν ανασταλεί από το 2012) δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν παγωμένη την τριετία τους στα χρόνια προϋπηρεσία τους ως το 2012, πήραν αύξηση 10% ως και 30% επάνω στον βασικό μισθό από 1/1/2024 που επανήλθαν αυτές οι προσαυξήσεις.

Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες.

Για παράδειγμα:

*Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ. Για κάθε 3 χρόνια προϋπηρεσίας καταβάλλεται προσαύξηση 10%. Με προϋπηρεσία 3 ετών (1 τριετία) ο εργαζόμενος παίρνει προσαύξηση 10%, (+78 ευρώ) και ο μισθός διαμορφώνεται στα 858 ευρώ. Με προϋπηρεσία 6 ετών (2 τριετίες) η προσαύξηση είναι 20% οπότε ο μισθός διαμορφώνεται στα 858 ευρώ και με προϋπηρεσία 9 ετών (3 τριετίες) δίδεται προσαύξηση 30% και οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 1.014 ευρώ.

*Με μια αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, το επίδομα τριετιών αυξάνεται στα 83 ευρώ και οι εργαζόμενοι με 1 τριετία θα παίρνουν προσαύξηση 10%, (+83 ευρώ) με τις αποδοχές τους 913 ευρώ. Με 2 τριετίες θα παίρνουν προσαύξηση 166 ευρώ και συνολικές αποδοχές 996 ευρώ, ενώ με 3 τριετίες θα παίρνουν προσαύξηση 249 ευρώ και αποδοχές 1.079 ευρώ.

Ως προς τα επιδόματα, το βασικότερο είναι το επίδομα ανεργίας το οποίο με το σενάριο για κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ, θα ανέλθει στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι τώρα.

Στο επίδομα ανεργίας δίδεται και προσαύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος που έχει στη φορολογική του δήλωση ο άνεργος. Αυτό σημαίνει ότι με τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ και το βασικό επίδομα ανεργίας στα 509 ευρώ, ένας επιδοτούμενος άνεργος με δυο προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά του θα λαμβάνει 610 ευρώ αντί των 574 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.

Στην εξίσωση της αύξησης θα συνυπολογιστούν όμως και οι αντοχές των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων ώστε να είναι σε θέση να πληρώσουν τον νέο μισθό. Δεδομένου όμως ότι ο μισθός “πέφτει όλος” στην αγορά οι μικρομεσαίοι μπορεί να πληρώσουν μεν αυξημένο κόστος εργασίας (μισθός συν εισφορές) αλλά θα κερδίσουν από την αύξηση της κατανάλωσης που μοιραία θα πυροδοτήσουν οι υψηλότερες αμοιβές των εργαζομένων.

Από την άλλη όμως θα επηρεαστούν ως προς το φορολογικό σκέλος καθώς από φέτος καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για τη φορολόγησή τους ίσο με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ ο κατώτατος μισθός από πλευράς αγοραστικής δύναμης βρίσκεται στην 8η χαμηλότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Σλοβενίας και η Πολωνία, να έχουν μισθούς με υψηλότερη αγοραστική δύναμη.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στη διαβούλευση των φορέων για το ύψος του κατώτατου μισθού είναι;

*Αύξηση 3,5% πρότεινε η ΕΣΕΕ
*Αύξηση 4% πρότεινε ο ΣΕΒ.
*Αύξηση 4% πρότεινε Τράπεζα της Ελλάδος.
4.Αύξηση 5% πρότεινε ο ΣΕΤΕ.
5.Αύξηση 5,5% πρότεινε η ΓΣΕΒΕΕ.
*Αύξηση 16,4% ζητά η ΓΣΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025