Σε καθεστώς δύο ταχυτήτων για τους ασθενείς φαίνεται ότι µετατρέπεται ο θεσµός του , καθώς όποιος πρόλαβε και βρήκε και έχει ήδη εγγραφεί στο νέο σύστηµα είναι τυχερός, καθώς θα «πριµοδοτηθεί» από το υπουργείο Υγείας. Οσοι όµως δεν έχουν εντοπίσει ελεύθερο οικογενειακό γιατρό, απλώς θα… τιµωρηθούν.

Ειδικότερα, το νέο ιδιότυπο σύστηµα που θα εφαρµοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε µία από τις λιγοστές συνεντεύξεις Τύπου που έχει δώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οπως δήλωσε, όσοι έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα και λιγότερη αναµονή για να επισκεφθούν ειδικό γιατρό (π.χ. καρδιολόγο, ορθοπεδικό, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγο κ.λπ.), για να κάνουν εξετάσεις αλλά και για να νοσηλευθούν σε νοσοκοµείο. Μάλιστα τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει µε κάθε λεπτοµέρεια τι θα ισχύσει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι τυχεροί του συστήµατος θα παίρνουν παραπεµπτικά από τους οικογενειακούς γιατρούς και θα πηγαίνουν σε χρόνο ρεκόρ σε άλλες δηµόσιες µονάδες ή άλλους γιατρούς.

1,15 εκατ. € πολίτες έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ 450.000 είναι αυτοί που βρίσκονται στην αναµονή για οριστικοποίηση εγγραφής

Οι υπόλοιποι… άτυχοι που χωρίς να έχουν ευθύνη δεν εντόπισαν ελεύθερο οικογενειακό γιατρό, απλώς θα ακολουθήσουν το σύστηµα που ισχύει σήµερα. Αν θέλουν δηλαδή να δουν παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο ιδιώτη, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους. Αλλωστε οι λιγοστοί ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί που υπάρχουν µέσω (710 στον αριθµό κατά τον υπουργό Υγείας), στους οποίους θα πηγαίνουν δωρεάν, δεν επαρκούν για όλους και έχουν ήδη κλείσει τον αριθµό των ασφαλισµένων που δικαιούνται να έχουν στη λίστα τους.

Σύστηµα δύο ταχυτήτων

Ο Ανδρέας Ξανθός, πάντως, ερωτηθείς σχετικά ισχυρίστηκε ότι και στο παρελθόν οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ πλήρωναν από την τσέπη τους τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς, καθώς µέσα στις πρώτες ηµέρες του µήνα ως διά µαγείας εξαντλούνταν οι 200 δωρεάν επισκέψεις που είχαν στη διάθεσή τους.

Σήµερα τα πράγµατα είναι καλύτερα, όπως ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Ξανθός, καθώς οι 710 οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ πραγµατοποιούν 320 δωρεάν επισκέψεις σε ασφαλισµένους του Οργανισµού. Να σηµειωθεί ότι µε το προηγούµενο σύστηµα ήταν διαθέσιµοι για δωρεάν επισκέψεις 1.700 παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, ενώ σήµερα είναι µόνο 710 σε όλη τη χώρα.

710 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί πανελλαδικά έχουν συµβληθεί µε τον ΕΟΠΥΥ και πραγµατοποιούν 320 δωρεάν επισκέψεις σε ασφαλισµένους του Οργανισµού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική οι συµβεβληµένοι είναι µόλις 250, για 4,5 εκατ. κατοίκους

Επίσης, όσοι δεν έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό θα µπορούν να πηγαίνουν κανονικά και στις δηµόσιες δοµές, όπως Κέντρα Υγείας και νοσοκοµεία, και απλώς να περιµένουν στην αναµονή, όπως εξάλλου γίνεται και σήµερα. Το νέο σύστηµα των δύο ταχυτήτων αλλά και η «πριµοδότηση» σε όσους βρήκαν οικογενειακό γιατρό, κατά τον Ανδρέα Ξανθό, δίνονται ως κίνητρο στους πολίτες για να εγγραφούν στο νέο σύστηµα. Πάντως από την αρχή του νέου έτους όσοι έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό θα λαµβάνουν κανονικά παραπεµπτικά, έστω κι αν το σύστηµα δεν είναι ακόµη πλήρως υποχρεωτικό. Αλλά θα εξυπηρετούνται νωρίτερα.

Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νέο σύστηµα των παραποµπών, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω και σε βάθος χρόνου θα εφαρµοστεί πλήρως. Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, µέχρι σήµερα έχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες στον οικογενειακό γιατρό, ενώ στην αναµονή για οριστικοποίηση είναι άλλοι 450.000.

Ωστόσο το πρόβληµα µε την ανεύρεση οικογενειακού γιατρού εστιάζεται κυρίως στα µεγάλα αστικά κέντρα, όπως εκτιµά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι σε ολόκληρη την Αττική µε τον ΕΟΠΥΥ έχουν συµβληθεί µόνο 250 οικογενειακοί γενικοί γιατροί και παθολόγοι για περίπου 4,5 εκατ. κατοίκους, ενώ οι οικογενειακοί παιδίατροι είναι µόλις 47.

Οι χρονίως πάσχοντες πάντως, βασικό πρόβληµα για το νέο σύστηµα µε τον οικογενειακό γιατρό παραµένουν οι χρονίως πάσχοντες. Οσοι δηλαδή αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, νευρολογικά κ.λπ. Αυτοί -όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας- θα συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στον γιατρό που τους παρακολουθεί, αλλά θα πρέπει να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, ώστε να λαµβάνουν ένα ετήσιο παραπεµπτικό για να βλέπουν τις ειδικότητες των γιατρών που χρειάζονται.

1,5% από τις 500.000 επισκέψεις που πραγµατοποιήθηκαν στις ΤΟΜΥ χρειάστηκε παραποµπή σε νοσοκοµείο

Ο οικογενειακός γιατρός τους θα πρέπει να τους δηµιουργήσει και τον σχετικό ηλεκτρονικό φάκελο. Και αυτό διότι µπορεί να παρουσιάσει προβλήµατα υγείας που να µη σχετίζονται µε το βασικό χρόνιο πρόβληµά του. Αξιοσηµείωτο είναι πως όποιος είναι… τυχερός και βρει ελεύθερο οικογενειακό γιατρό για να εγγραφεί, θα µπορεί να τον αλλάζει δύο φορές τον χρόνο χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέλευση ενός εξαµήνου.

Σε λίγο καιρό µάλιστα όσοι από τους πολίτες δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό στην περιοχή τους, θα µπορούν να διαλέξουν και από όµορο δήµο. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στις ΤΟΜΥ έχουν γίνει ήδη 350.000 συνταγογραφήσεις φαρµάκων, ενώ από τις 500.000 επισκέψεις που πραγµατοποιήθηκαν, µόνο στο 1,5% χρειάστηκε παραποµπή σε νοσοκοµείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025