Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ για εργοδοτική αυθαιρεσία – Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Στα τέλη του 2022 συνάδελφός μας, Καθηγητής Ιταλικών, κοινοποίησε επιστολές στην πρόεδρο του Δημοτικού συμβούλιου, στους Δημοτικούς Συμβούλους, την ΚΕΔΚΟ και την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορυδαλλού και στη συνέχεια καταγγελίες στον ΕΦKΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας με θέμα «Απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία και «μαύρες» οικονομικές δραστηριότητες στο Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης (ΔΗΚΕΠΙ) της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κορυδαλλού».

Ο συνάδελφος απευθύνθηκε στην ΟΙΕΛΕ για υποστήριξη και στην εργατική διαφορά που έλαβε χώρα στην Επιθεώρηση Εργασίας Νίκαιας παραστάθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Σαρρής.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου και πρόεδρος της ΚΕΔΚΟ παραδέχθηκε τo δίκαιο του αιτήματος του συναδέλφου. Στο σχετικό υπόμνημα (24/01/2023) που υπέβαλε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας κατά την διάρκεια της συζήτησης της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας ανέφερε: «Δημιουργείται μείζον ζήτημα από το γεγονός ότι μία Κοινωφελής Επιχείρηση ενός Δήμου απασχολεί εργαζόμενους χωρίς να τους αμείβει και να τους ασφαλίζει. Αναφέρθηκε, μάλιστα, από τον ……… ότι διδάσκονταν και άλλα μαθήματα εκτός των Ιταλικών. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, η Πληροφορική (…). Είναι σημαντικό, η Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι έχουν προβεί σε καταγγελία».

Ο συνάδελφος τελικά δικαιώθηκε, το ερώτημα όμως παραμένει. Πόσοι άλλοι εκπαιδευτικοί εργάζονται απλήρωτοι και ανασφάλιστοι στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς να τολμούν να το καταγγείλουν;

Το μεγάλο έλλειμμα εποπτείας και ελέγχων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν αποθρασύνει ιδιοκτήτες σχολείων, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών. Φαίνεται όμως πως το πρόβλημα επεκτείνεται και σε Δημοτικές Επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να καταγράφονται, συνεχώς, φαινόμενα εργοδοτικής παραβατικότητας με κόστος και για τους εργαζόμενους και για τα Δημόσια Ταμεία.

Η ΟΙΕΛΕ έχει αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα εποπτείας στο χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση τριών σημείων που, αν υιοθετηθεί, θα συρρικνώσει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Μάλιστα, ένα από τα τρία σημεία αφορά σε νομοθετική διάταξη που έχει ψηφιστεί το 2016 και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, καθώς οι εργοδότες πιέζουν τις κυβερνήσεις!

Καλούμε τους πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματά τους για την κατάντια του χώρου της ιδιωτικής μη τυπικής εκπαίδευσης στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025