Πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες θα παραμείνουν μένουν ανοικτές μετά την ολοκλήρωση του κύκλου διαβουλεύσεων με τα κλιμάκια των θεσμών. Το απόγευμα, οι αποστολές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποχωρούν από την Αθήνα έχοντας συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση σε έναν κατάλογο θεμάτων που πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 ή 20 Φεβρουαρίου. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει χρόνο και για τους θεσμούς να συντάξουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στις εκκρεμότητες θα συμπεριληφθούν και θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τους πολίτες. Πρώτον, το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας παραπέμπεται να συζητηθεί περαιτέρω δια… αλληλογραφίας χωρίς πλέον να είναι δεδομένο ότι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η περίοδος της παράτασης. Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ενώ ανοικτό παραμένει προς το παρόν και το τελικό ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού.
Για το τελευταίο, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Πιθανότερο σενάριο να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο +10% που ζήτησε η ελληνική πλευρά και στο «συμβολικό» +2% με το οποίο ήρθαν στις αποσκευές τους οι θεσμοί. Τα «στοιχήματα» δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο να ανακοινωθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 6-8% το οποίο θα παρασύρει βεβαίως και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τα 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το thetoc.
Για το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, η χθεσινή τοποθέτηση κυβερνητικού αξιωματούχου άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει αίτημα για ρύθμιση οφειλών στην εφορία σε 120 δόσεις. Αυτή η τοποθέτηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Από το να κατατεθεί το αίτημα άμεσα, από το να έχει κατατεθεί αίτημα για λιγότερες δόσεις μέχρι και το να συζητήθηκε το θέμα με τους θεσμούς και η ελληνική πλευρά να έχει φάει… πόρτα. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια «διπλωματική» δήλωση με την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει χρόνο. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκρίνουν ρύθμιση οφειλών στην εφορία χωρίς πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.
Όσον αφορά στο θέμα της κύριας κατοικίας, θα συνεχιστεί η συζήτηση με την ελληνική πλευρά να αναλάμβάνει την υποχρέωση αποστολής έκθεσης σε μορφή «ερωτήσεων απαντήσεων» προκειμένου να εκτιμήσει τις πιθανές συνέπειες από την εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου» που θέλει να εφαρμόσει.