Υπενθυμίζουμε ότι το σε όσους το δικαιούνται. Τι πρέπει να ξέρετε για τις παγίδες και τους δικαιούχους.

Πιο αναλυτικά,  το επίδομα δε θα το λάβουν μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και όσοι λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα, ανάπηροι πολέμου, μακροχρόνια άνεργοι, καλλιτέχνες.

 Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
προσυνταξιοδοτική παροχή
Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)
Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

Η οικονομική ενίσχυση αφορά σε συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα μόνο από συντάξεις και που λαμβάνουν κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ.

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις για να λάβουν οι συνταξιούχοι την επιδότηση είναι:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 υπερβαίνει τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ.

Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.

Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο δικαιούχους. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ,.

Τα «ψιλά γράμματα» για τα 250 ευρώ

Σύμφωνα με το , υπάρχουν όμως και κάποια «ψιλά γράμματα» που θα πρέπει να τα προσέξουν κυρίως οικογένειες συνταξιούχων:

Σε περίπτωση που δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τα 250 ευρώ καταβάλλονται και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα.

Για να τα λάβουν όμως η σύνταξή του καθενός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 700 ευρώ. Αντίθετα, όταν ο δικαιούχος είναι ένας το όριο για να λάβει την ενίσχυση είναι σύνταξη 800 ευρώ.

Ο αριθμός των δικαιούχων

Ποιος είναι όμως ο αριθμός των δικαιούχων τόσο για τα 250 ευρώ, όσο και για τις άλλες ενισχύσεις;

1 εκατ. συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι),
000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,
000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,
000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,
000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,
000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Συνολικά, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια πολίτες και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στους συνταξιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025