Η ανάλυση έδειξε στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στις λοιμώξεις και την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE. H επίδραση δείχνει να εξαρτάται από τον αριθμό και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων.
«Οι λοιμώξεις του εγκεφάλου είχαν τη μέγιστη επίδραση στις γνωσιακές ικανότητες, ωστόσο πολλά ακόμα είδη λοιμώξεων που χρήζουν νοσηλείας μπορούν επίσης να εξασθενίσουν τις γνωσιακές ικανότητες» λέει ο Δρ Μίκαελ Έρικσεν Μπένρος, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η επίδραση στον εγκέφαλο είναι αποτέλεσμα της γενικής φλεγμονής και της υπερλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Φαίνεται πως το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σε τέτοιο βαθμό ώστε οι γνωσιακές ικανότητες, όπως αυτές μετρώνται με τεστ IQ, θα παραμένουν εξασθενημένες πολλά χρόνια μετά την υποχώρηση της λοίμωξης» επισημαίνει ο Έρικσεν Μπένρος.
«Οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο άμεσα, αλλά και μέσω της περιφερικής φλεγμονής. Οι λοιμώξεις είχαν προηγουμένως συνδεθεί τόσο με την κατάθλιψη όσο και με τη σχιζοφρένεια. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες ασθενών με άνοια» ανέφερε.
Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να δείξουν αν το φαινόμενο σχετίζεται με ψυχικά νοσήματα και αν επηρεάζεται από γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.