Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες, από την πορεία των καταθέσεων τον Ιανουάριο.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τις πρώτες τριάντα ημέρες του χρόνου, τάση που συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο, έφυγαν από τις τράπεζες καταθέσεις 1,5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση των επισφαλών δανείων κατά περίπου 500-600 εκατ. ευρώ (σ.σ. τον Ιανουάριο) προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στις διοικήσεις, τα στελέχη των οποίων τρέμουν στην ιδέα η κατάσταση αυτή να συνεχισθεί.

Η εκροή καταθέσεων προήλθε, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις. «Το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά στις επιχειρήσεις», αναφέρει στοEuro2day.gr πηγή με γνώση της κατάστασης και προσθέτει: «Ανησυχητική ήταν και η συμπεριφορά των φυσικών προσώπων καθώς μετά από πολλούς μήνες και συγκεκριμένα την Άνοιξη του 2016, δηλαδή πριν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι καταθέτες εξαντλούν το όριο ανάληψης των 840 ευρώ για δύο εβδομάδες».

Πάγωσε το νέο χρήμα

Η επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης περί Grexit και η παρατεταμένη αβεβαιότητα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση έπληξε, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, και τις προσδοκίες για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.

Πηγές αναφέρουν ότι η επιστροφή μέσω της δυνατότητας εξαίρεσης από τα capital controls που προσφέρει το «νέο χρήμα» έμεινε, κυρίως τον Ιανουάριο, στα χαρτιά.

«Ενώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου έμπαινε στο σύστημα αργά αλλά σταθερά χρήμα από τα στρώματα και τα σεντούκια, η τάση ανακόπηκε βίαια και τον Ιανουάριο δεν υπήρξε καμία επιστροφή νέων καταθέσεων», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, δίνοντας το στίγμα της αβεβαιότητας που διατρέχει όσους κρατούν μετρητά εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Ακόμη, όμως, και με το νέο χρήμα υπήρξαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που μπήκαν στο τραπεζικό σύστημα -τους τελευταίους μήνες από τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα αυτά να μην υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls- δεν έμειναν για καιρό στους λογαριασμούς, καθώς «οι νέοι λογαριασμοί αποτέλεσαν το σκαλοπάτι για να επενδυθούν σε αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού»…

Δεδομένης της ζοφερής κατάστασης που δημιουργείται, οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν την ανάγκη η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου. «Εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση έως τις 15 Μαρτίου και παραταθεί έως τον Μάιο-Ιούνιο, η κατάσταση δεν θα γυρίζει εύκολα»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025