Οι Έλληνες καταναλωτές μειώνουν τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας, λόγω ύφεσης, με το κόστος προ φόρων της ομιλίας μέσω κινητών να… μειώνεται κατά 45,5% και το κόστος προ φόρων της χρήσης δεδομένων κατά 38,6%.

Αυτό προκύπτει από την μελέτη που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Οι ψηφιακές επικοινωνίες, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».

Μείωση όμως, καταγράφεται και στις τιμές των υπηρεσιών των σταθερών επικοινωνιών, με το κόστος ανά συνδρομητή σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου να υποχωρεί κατά -18,2% και το κόστος ανά συνδρομητή ψηφιακής τηλεόρασης κατά -46,4% την ίδια περίοδο.

Επίσης πτώση για 8 συνεχόμενη χρονιά είχαν είχαν τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία το 2015 μειώθηκαν κατά 2,9% και διαμορφώθηκαν στα 1,87 δισ. ευρώ.

Μικρή μείωση, κατά 3% εμφανίζει και ο αριθμός των συνδρομητών των κινητών επικοινωνιών τα τελευταία έτη, και κυμαίνεται γύρω στα 16 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα ανά χρήστη (ARPU) στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2%, υποχωρώντας κάτω από τα 10 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο ο κλάδος των Κινητών Επικοινωνιών στην Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία, παρά την ύφεση που αντιμετωπίζει και την αυξανόμενη ψηφιακή απόκλιση της Ελλάδας από το μέσο όρο των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, οι κινητές επικοινωνίες συνεισφέρουν με 9,5 δισ. ευρώ (5,4% του ΑΕΠ) το 2015, με πάνω από το ήμισυ της συνεισφοράς να αποδίδεται στην επίδραση στην παραγωγικότητα. Παράλληλα, συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα κατά 1,16 δισ. ευρώ και δημιουργούν 42.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Στην μελέτη επίσης εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,2% (4,49 δισ. ευρώ) και τα δημόσια έσοδα κατά 2,06 δισ. ευρώ, έως το 2020 υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα θα συγκλίνει πλήρως με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων με παράλληλη επικράτηση ενός ευνοϊκού επενδυτικού πλαισίου.

Αντιθέτως, με τη διατήρηση ή και επιδείνωση του υφιστάμενου περιβάλλοντος και διατήρηση της απόκλισης από την Ε.Ε., η επιπρόσθετη συμβολή των Ψηφιακών Επικοινωνιών στην οικονομία θα είναι μειωμένη (1,1% στο ΑΕΠ και μόλις 1 δισ. ευρώ δημόσια έσοδα έως το 2020).

Όμως όπως σημειώνεται, με την επιβολή ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας (το 2007 και το 2009) η Ελλάδα κατατάσσεται 1η στη φορολόγηση των κινητών επικοινωνιών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει έως και το 49%.

Τα δε δημόσια έσοδα που προέρχονται από το ειδικό τέλος κινητής εμφανίζουν σταθερή συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, απόδειξη ότι οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών εντείνουν την ύφεση στον κλάδο, χωρίς να επιφέρουν τα επιθυμητά δημοσιονομικά οφέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025