Με επώδυνες αλλαγές για την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών «μπήκε» το 2017 μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που άρχισαν να ισχύουν από την πρώτη κιόλας μέρα του χρόνου.

Αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, αλλαγές στις συντάξεις , κατάργηση επιδομάτων αλλά και αύξηση φόρων στα ακίνητα είναι μερικά από τα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συνέταξε έναν κατάλογο με τις 13 επώδυνες αλλαγές που φέρνει το νέο έτος επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, οι οποίοι ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις π.χ. από την αύξηση των τιμών των καυσίμων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, επισημαίνει ότι μόνο από την αύξηση του ΕΦΚ το πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης ακριβαίνουν κατά 10 λεπτά το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη κατά 4 λεπτά. «Τις τελευταίες 40 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 10 Νοεμβρίου οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν ανοδική πορεία εξαιτίας της αύξησης και των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ενώ με την αύξηση του ΕΦΚ και τη διόρθωση του ΦΠΑ από το 17% στο 24% η τελική επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, αντιμέτωποι με αυξήσεις-σοκ είναι οι οδηγοί στα νησιά που δεν εξαιρέθηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, στην Αμοργό η αμόλυβδη βρέθηκε να πωλείται μια ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο αγγίζοντας χθες τα 1,91 ευρώ. Τα 1,89 ευρώ έφτασε η τιμή της αμόλυβδης στη Μήλο, τα 1,849 ευρώ στη Σαντορίνη και τα 1,82 ευρώ στην Κάρπαθο. Στα Δωδεκάνησα η τιμή της αμόλυβδης κυμάνθηκε χθες μεταξύ 1,585-1,829 ευρώ, ενώ χαμηλότερες ήταν οι τιμές στα νησιά του Ιονίου με τα πρατήρια του νομού Κεφαλληνίας να διαθέτουν τη βενζίνη έως και 1,782 ευρώ το λίτρο. Στην Κρήτη οι τιμές της αμόλυβδης κυμάνθηκαν χθες από 1,539 ευρώ έως 1,759 ευρώ το λίτρο με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στο νομό Ηρακλείου (1,759 ευρώ).

Όσων αφορά στα νέα μέτρα τα πρώτα θύματα των νέων φόρων που έρχονται το 2017 είναι οι: μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, ελεύθεροι 8 επαγγελματίες. Όλες αυτές οι κατηγορίες των φορολογουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι 13 αλλαγές όπως τις κατέγραψε η ΕΣΕΕ:

1.Αύξηση φόρων και τελών καθώς το 2017 φέρνει αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%, επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5%, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ, αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου τσιγάρων, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

2.Το κόστος των αυξήσεων αναλύεται ως εξής: 716 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, 668,5 εκατ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, 218,4 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ 24%, 12,5 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας, 91 εκατ. ευρώ από τον φόρο επιχειρήσεων, 142 εκατ. ευρώ από τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, 439,6 εκατ. ευρώ από καύσιμα, 19,3 εκατ. ευρώ από επενδυτικά σχήματα, 14,6 εκατ. ευρώ από συνδρομητική τηλεόραση, 25,8 εκατ. ευρώ από την μπίρα, 62 εκατ. ευρώ από καφέ, 54,2 εκατ. ευρώ από σταθερή τηλεφωνία

3.Οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα των παραπάνω αυξήσεων είναι της τάξης των 716 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους από τον φόρο εισοδήματος και των 687 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις.

4.Τιμολόγια και αποδείξεις μέσω εφορίας. Πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο έτος θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν

5.Κίνδυνοι για κατάργηση 15 φοροαπαλλαγών (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μειωμένα τεκμήρια για συνταξιούχους άνω των 65 ετών κ.α.)

*Μειωμένος ΦΠΑ για ΔΕΗ – ύδρευση – φυσικό αέριο.

*Απαλλαγές ΦΠΑ: Εκπαιδευτικές και ιατρικές υπηρεσίες.

*Εξαιρέσεις ΦΠΑ: Αγροτών – αλιέων.

*Αφορολόγητο 150-300.000 γονικών παροχών, κληρονομιών – δωρεών.

*Α’ Κατοικία: Αφορολόγητο 200-250.000 ευρώ από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές.

*Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Αγροί – βοσκότοποι εκτός σχεδίου.

*Απαλλαγές – Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ: για αναπήρους – πολυτέκνους.

*Τεκμήρια: Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, μείον 30%.

*Φοροαπαλλαγές: Περιστασιακά απασχολούμενοι.

*Επιδόματα – Αποζημιώσεις: Τέλος οι ολικές απαλλαγές.

*Φόρος Υπεραξίας: Αφορά σε ακίνητα.

*Νομικά Πρόσωπα: Καμία εξαίρεση.

*Αγροτικές Επιδοτήσεις: Καμία απαλλαγή κάτω των 12.000 ευρώ.

*Εισφορά Αλληλεγγύης: Τέλος οι εξαιρέσεις.

*Τέλος Επιτηδεύματος: Καμία απαλλαγή κάτω των 500 κατοίκων.

6.Αλλαγές στις συντάξεις. Επανυπολογισμός 2,6 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων, αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών, νέα περικοπή ΕΚΑΣ κ.α.

*Επανυπολογισμός 2,6 εκατ. συντάξεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η «προσωπική διαφορά».

*Ακριβότερα πλασματικά έτη, από 6,67 σε 20%. Αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών. Από 1/1/2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

*Νέα περικοπή ΕΚΑΣ σε 250.000 συνταξιούχους. Ξεκινά η δεύτερη φάση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης θα γίνει μέσω της μείωσης των ποσών και όχι μέσω της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι τα επιδόματα να περικοπούν έως 40%. Δηλαδή, το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 138 ευρώ.

*Μείωση επικουρικών: Απώλεια 233 εκατ. ευρώ.

*Μείωση νέων συντάξεων 30%.

*Απώλεια 58,7 εκατ. ευρώ σε συντάξεις χηρείας.

*Κούρεμα συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ μεικτά.

*Κούρεμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ μεικτά.

*Περικοπές τραπεζοϋπαλλήλων έως 21%.

*Στο υπερταμείο, εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι.Θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό Προϋπολογισμό, της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, και για το 2017 το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι –όπως και τα προηγούμενα έτη -θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

7.Απώλεια 58,7 εκατ. ευρώ σε συντάξεις χηρείας

8.Αυξήσεις φόρων στα ακίνητα έως 36,3% το 2017

9.Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται αυτήν την ώρα 2 τύπους σεναρίων:

1ο Σενάριο: Επέκταση απαλλαγών είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφισταμένων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογουμένων. Αυτό το σενάριο προσεγγίζει τις ανακοινώσεις Τσίπρα.

2ο Σενάριο: Τη πρόταση για νέο φόρο που θα υπολογίζεται με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές. Θα υπάρχουν ελαφρύνσεις σε μικρές ιδιοκτησίες. Όμως, έρχεται μεγάλη επιβάρυνση στις μεγάλες περιουσίες. Ταυτόχρονα, θα μπουν στον υπολογισμό και τα χωράφια. Σήμερα, ο νόμος έχει έκπτωση 50% ή και απαλλαγή σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ. Μείωση κατά 50% έχουν όσοι πληρούν τα εξής: α) Καθαρό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. β) Σύνολο επιφάνειας ακινήτων έως 150 τετραγωνικά μέτρα. γ) Αντικειμενική αξία κτισμάτων έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ για έγγαμο με 1 ή 2 τέκνα. Πλήρη απαλλαγή έχουν οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή ανάπηρα άτομα 80% και άνω αν: α) Το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για παιδί. β) Σύνολο επιφάνειας ακινήτων έως 150 τετραγωνικά μέτρα. Οι φοροαπαλλαγές ακινήτων κινδυνεύουν όσο αφορά τα αφορολόγητα όρια, ενώ μερικές και ολικές απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν για φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα, για αναπήρους και πολυτέκνους.

10.Κατάργηση επιδομάτων στο όνομα του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος

11.Μείωση μισθών λόγω αύξησης ασφαλιστικών εισφορών

Από την Πρωτοχρονιά σε όλους τους εργαζομένους θα έχουμε μείωση μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες ασφάλισης και η συνολική εισφορά του κλάδου σύνταξης στο νέο Ταμείο για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη θα είναι 20% επί των μηνιαίων αποδοχών, ως εξής: Το 6,67% στον ασφαλισμένο και το 13,33% στον εργοδότη. Παράλληλα, «το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Το ανώτατο όριο και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου. Οι εισφορές θα δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση».

12.Χαράτσι ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες

Εκατομμύρια Ελλήνων από την αρχή του 2017 θα πληρώνουν πλέον διπλό χαράτσι εισφορών, αφού το επιβάλλει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες εργαζομένους με μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Αντικειμενικοί παρατηρητές τονίζουν ότι το νέο σύστημα εισφορών θα προκαλέσει αποφυγή πληρωμής εισφορών, αφού από τα 100 ευρώ τα 60 θα πηγαίνουν σε εισφορές και φόρους. Από την νέα χρονιά ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού παραβόλου 26,9% στο εισόδημα επαγγελματιών, ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών ασφαλισμένων σε ΕΤΑΑ, που κατανέμεται ως εξής: Στο 20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ. Σε αγρότες θα έχουμε 20,9% (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Βάσει υπολογισμού, το κατώτατο εισόδημα των 4.923,07 ευρώ, ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο 6 δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 ευρώ, με εισφορά για σύνταξη στα 1.172 ευρώ τον μήνα. Όσοι εργάζονται με «μη εξαρτημένη σχέση εργασίας», δηλαδή με μπλοκάκι, θα έχουν διπλή τιμωρία. Θα πληρώνουν ασφάλιση με τον εργοδότη και θα καταβάλλουν εισφορά με το μπλοκάκι 26,95%! Αρμαγεδδών! Διπλή ασφάλιση και μία, εθνική σύνταξη. Σκληρή φορολογία που έχει προκαλέσει μαζικό κύμα κλεισίματος των δελτίων παροχής υπηρεσιών. Ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του. Η σωρευτική αύξηση από φέτος έως και το 2022 αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που ανήκει στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ (κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία).

13.Σύνδεση αφορολόγητου με τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών

*Έως 10.000 αποδείξεις 1.000€ 10%

*Έως 11.000 αποδείξεις 1.500€

*Έως 12.000 αποδείξεις 1.800€

*Έως 15.000 αποδείξεις 2.250€ 15%

*Έως 30.000 αποδείξεις 3.000€

*Έως 30.001 αποδείξεις 6.000€ 20%

*Ανω των 30.000 αποδείξεις εως 30

14.Οι αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ και καπνό

Αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου έρχονται με το «καλημέρα» του νέου έτους . Τα φορομέτρα που θα έρθουν θα φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ. Το νέο «τσουνάμι» επιβαρύνσεων που άρχισε από την 1η Ιανουαρίου και αφορά στον ΕΦΚ στη βενζίνη, που αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Επίσης, αυξήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Επιβάλλεται, επιπλέον, ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα, από την 1η/1/2017 επιβλήθηκε ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους επιβάλλεται εν συνεχεία ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών όπως

Οι αλλαγές των δύο αξιολογήσεων του 2017

Επιπλέον οι διαφοροποιήσεις στις επικαιροποιημένες δύο αξιολογήσεις του 3ου μνημονίου εντός του 2017 φέρνουν και πολλές άλλες αλλαγές, όπως:

  • Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων.
  • Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.
  • Υλοποίηση του Περιουσιολογίου, με «σύνδεση» στο Μητρώο Καταθετών.
  • Αύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000 ευρώ, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στις 25.000 ευρώ.
  • Δημιουργία έως τον Φεβρουάριο του 2017 κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν τη λοταρία για τις αποδείξεις.
  • Ισοσκελισμός έως τον Ιούνιο του 2017 των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων έως το τέλος του 2018. – Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το τέλος του 2018.
  • Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της Ναυτιλίας, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Υλοποίηση του σχεδίου για το πλαστικό χρήμα και την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
  • Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. – Λήψη στοιχείων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό.
  • Ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025