Έναν οδηγό για τους υποψηφίους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κείμενα των προκηρύξεων για τις προσλήψεις στο Δημόσιο δημοσιεύει , .

Πιο αναλυτικά, η ανεξάρτητη Αρχή ενημερώνει ότι για την πληρέστερη κατανόηση των βασικών όρων που περιλαμβάνουν οι προκηρύξεις τακτικού προσωπικού και , δημιουργήθηκε Γλωσσάρι Προκηρύξεων / Ανακοινώσεων.

Το Γλωσσάρι απευθύνεται κυρίως σε υποψήφιους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις και περιλαμβάνει λήμματα με τους ορισμούς τους διατυπωμένους κατά το δυνατό σε απλή γλώσσα.

Το Γλωσσάρι βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Ενημερωτική Πύλη → Αρχικό Μενού → Βοήθεια → Γλωσσάρι, τόσο σε μορφή αλφαβητικού καταλόγου για εύκολη αναζήτηση των επιθυμητών όρων όσο και σε μορφή αρχείου pdf με το σύνολο των λημμάτων.

Παραδείγματα:

1. Απαραίτητα πρόσθετα προσόντα:

Τα προσόντα που απαιτούνται, επιπλέον του βασικού τίτλου σπουδών, για την κάλυψη μιας προκηρυσσόμενης θέσης. Ειδικότερα, πρόσθετα προσόντα μπορεί να είναι:

– η γνώση πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ
– η γνώση ξένης γλώσσας
– η εργασιακή εμπειρία
– η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή/και η βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος ή/και η επαγγελματική ταυτότητα μέλους
– μεταπτυχιακός τίτλος
ή άλλα προσόντα που ορίζει η οικεία Προκήρυξη.

2. Γλωσσομάθεια

Η γνώση ξένης γλώσσας κατά τα αναφερόμενα στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες στα ακόλουθα επίπεδα:

α. Άριστη γνώση (Γ2 ή C2)

β. Πολύ καλή γνώση (Γ1 ή C1)

γ. Καλή γνώση (Β2 ή B2)

δ. Μέτρια γνώση (Β1 ή B1)

Στις Προκηρύξεις ΑΣΕΠ, η γλωσσομάθεια αποτελεί απαραίτητο πρόσθετο προσόν ή/και βαθμολογούμενο κριτήριο για την πλήρωση θέσεων των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Για την πλήρωση θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) απαιτείται κατ’ ελάχιστον η άριστη γνώση μιας τουλάχιστον επίσημης ξένης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025