: Μέχρι και 195 ευρώ θα είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό για κάποιους, αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες στους υπαλλήλους με προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε 663 ευρώ τον μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Επιδόματα τριετιών και γάμου

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,90 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20.

Μάλιστα, εάν συνυπολογίσουμε και το επίδομα γάμου 10%, τότε ο βασικός μπορεί να φτάσει έως και τα 928 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία που έχει θεμελιώσει ο κάθε μέχρι το 2012.

Πως αλλάζει το επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία μια σειρά επιδομάτων, με σημαντικότερο το που θα αυξηθεί κατά 7 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ, από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Αντίθετα, το ειδικό -το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα- δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Ποιοι θα δουν μικρή αύξηση

Μικρή αύξηση θα θα δουν και όσοι λαμβάνουν:

Το λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το : Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Από τον κατώτατο μισθό επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι – ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.
Ακόμη, με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025