Κάθε φθινόπωρο, περίπου 50.000 δικαιούχοι λαμβάνουν το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ, ωστόσο φέτος, η θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης, δημιουργεί πρόβλημα στην καταβολή του.

Κανονικά η περίοδος υποβολής του είναι κάθε χρόνο από 10/9 – 30/11 ωστόσο φέτος έχει καθυστερήσει αισθητά. Να σημειωθεί επίσης ότι 458 ευρώ είναι για τις περισσότερες ειδικότητες πυο δίνεται το επίδομα. Για άλλες μπορεί να έιναι και παραπάνω. Δείτε στο τέλος του άρθρου τον πίνακα και πώς αξιολογείται το ποσό που δίνεται.

Ο λόγος που ο ΟΑΕΔ έχει έτοιμη την σχετική εγκύκλιο, αλλά δεν μπορεί ακόμα να την δημοσιεύσει είναι επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα γίνεται ή όχι η χορήγηση του επιδόματος για περιπτώσεις δικαιούχων που πρόκειται να λάβουν εθνική σύνταξη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η διάταξη του σχετικού νόμου (ν. 1836/89 άρθρο 22) που τονίζει ότι το εν λόγω βοήθημα δεν χορηγείται για όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (486 ευρώ).

Όμως τώρα πια, η συγκεκριμένη σύνταξη έχει αντικατασταθεί από την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) για όσες αιτήσεις υποβάλλονται από 13 Μαΐου 2016 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί νομοθετικό κενό που πρέπει να διορθωθεί για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και καταβολής του εν λόγω επιδόματος στους δικαιούχους.

Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας ερευνά ήδη το θέμα καθώς ζητήθηκε γνωμοδότηση. Εκτιμάται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να περάσει η όποια τροποποιημένη διάταξη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Εν συνεχεία θα πρέπει να ενσωματωθεί σε κάποιο νομοσχέδιο που θα βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση για να τροποποιηθεί το υπάρχον άρθρο.

Στόχος είναι έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να εκδώσουν την απαραίτητη εγκύκλιο, δίνοντας τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων. Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τότε θα είναι εφικτό η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα χορηγείται σε όσους ασκούν κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα και πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Αναλυτικά τα επαγγέλματα είναι: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλος του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστης και βοηθός χείριστης κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτης.

ΥΨΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

1. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

2. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

3. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

4. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου – κιν/φου, ταμιών κιν/φου – θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου – κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του εποχικού επιδόματος;

Οι δικαιούχοι που ασκούν εποχικό επάγγελμα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος που προηγείται της καταβολής του εποχικού βοηθήματος 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης και όχι πάνω από 240 ημερομίσθια.

Αν πρόκειται για οικοδόμους πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος που προηγείται της καταβολής του εποχικού βοηθήματος 73 μέχρι 163 πραγματικές ημέρες εργασίας (στις ημέρες προστίθεται προσαύξηση 20%) και θα πρέπει να έχουν απασχοληθεί αποκλειστικά στον οικοδομικό κλάδο.

Αν πρόκειται για δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες ή σμυριδορύκτες Νάξου πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος που προηγείται της καταβολής του εποχικού βοηθήματος 50 έως 240 ημέρες ασφάλισης.

Αν πρόκειται για μισθωτούς τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος που προηγείται της καταβολής του εποχικού βοηθήματος τουλάχιστον 75 ημερομίσθια αλλά όχι περισσότερα από 50 την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Ανώτατο όριο ημερομισθίων στον κλάδο ορίζονται τα 240.

(Ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη 26,18 €)

Α1Οικοδόμοι95-210678,06

Β1Σμυριδορύκτες Νάξου50-240916,30

Γ1Δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες50-240641,41

2Καπνεργάτες50-210-//-

3Αγγειοπλ.- κεραμομ.- πλινθοπ50-210-//-

4Ναυπ/κή ζώνη50-230-//-

Δ1Μουσικοί-τραγουδιστές50-210458,15

2Ηθοποιοί50-210-//-

3Υποδηματεργάτες50-210-//-

4Χειριστές-βοηθοί χειριστών κιν/φου50-210-//-

5Ελεγκτές κιν/φου -θεάτρου50-210-//-

6Ταμίες κιν/φου-θεάτρου50-210-//-

7Τεχνικοί- κιν/φου & τηλεόρασης50-210-//-

8Ταξιθέτες θεάτρου – κιν/φου (άρθ. 22 Ν 2556/9750-210-//-

9Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικώνκ.λ.π. μηχανημάτων70-210-//-

10Μισθωτοί τουρ/κού – επισ/κού κλάδου75 και όχι άνω των 50 από 1/10-31/12-//-