: Έρχεται αύξηση των δικαιούχων που λαμβάνουν το μακροχρόνιας ανεργίας. Μπόνους για την εξεύρεση εργασίας

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η Ημερησία, οι αλλαγές προβλέπουν την κλιμακωτή χορήγηση του το οποίο θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα.

Συγκεκριμένα εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη.

Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού ανεργίας που ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης τη χορήγηση μπόνους στον άνεργο που βρίσκει δουλειά ενόσω λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο οργανισμός που «γλιτώνει» την επιβάρυνση επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με χρηματικό ποσό.

Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας.

Στόχος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας την άνοιξη είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους προκειμένου να αμβλυνθεί το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας».

Προβληματισμός

Παρότι δεν τίθεται θέμα περικοπής των ειδικά σε… προεκλογική περίοδο, υπάρχει προβληματισμός ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εύρεσης εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το 54% των ανέργων παραμένει στο μητρώο για περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή στις λίστες φθάνει και τα 10 χρόνια προκαλώντας ερωτήματα αν μια μεγάλη μερίδα ανέργων αναζητούν πραγματικά εργασία ή προτιμούν να επωφελούνται από τις παροχές που συνδέονται με την ανεργία.

Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε άλλες χώρες της Ευρώπης στις οποίες αν ο άνεργος απορρίψει θέσεις εργασίας αποκλείεται προσωρινά ή οριστικά από τις παροχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025