: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση και άλλων προγραμμάτων αφήνει ο Διοικητής του Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Πέρα από τα προγράμματα για τα «hot spots» και για το Δημόσιο Τομέα της Υγείας, δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής να δοθεί παράταση σε άλλη αντίστοιχη δράση. Παρ’ όλα αυτά βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου από κοινού να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις με έναν και μοναδικό γνώμονα: Να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις προσπάθειες όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας να βρουν θέσεις απασχόλησης», λέει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τα προγράμματα Κοινωφελούς: Για τη Δασοπροστασία (ωστόσο οι περισσότερες συμβάσεις έχουν αρχίσει να λήγουν). Των 30.333 εργαζόμενων σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Πρόνοιας σε όλη την χώρα (οι περισσότερες συμβάσεις έχουν λήξει, ωστόσο ακόμα υπάρχουν ωφελούμενοι που εργάζονται). Το πρόγραμμα με τους 5.500 συμβασιούχους του Δημοσίου (μεγάλος αριθμός συμβάσεων έληξε ή λήγει το επόμενο διάστημα).

Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα για τις 34.524 θέσεις σε ΟΤΑ, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τονίζει ότι «σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι «οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Απασχόλησης δικαιούνται, μετά τη λήξη αυτών των δράσεων, επίδομα ανεργίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους. Εφόσον καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας».

Τέλος, αναφορικά με τα νέα προγράμματα του Οργανισμού για το 2020 εκτιμά ότι «μέχρι τα τέλη του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ του Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη στην aftodioikisi:

ΕΡ: Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα κινείται κάτω από το 17%. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2020; Πιστεύετε ότι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία τον επόμενο χρόνο;

Η μείωση της ανεργίας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία. Η περαιτέρω συρρίκνωση της είναι συνάρτηση της πορείας που θα ακολουθήσει η οικονομία, με τον προσανατολισμό της σημερινής κυβέρνησης να είναι ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας καλύτερων και περισσότερων θέσεων πλήρους απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιηθεί μια σειρά ενεργειών, ορατών από την κοινωνία και με απτά αποτελέσματα, θετικά για την οικονομία και για τους πολίτες. Η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την κατεύθυνση της μείωσης των υπέρογκων, μέχρι πρότινος, φορολογικών βαρών και της παροχής κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Σε συνδυασμό με τις ενέργειες του για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των διαδικασιών, και την αξιολόγηση των προγραμμάτων,, σύντομα θα έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο πεδίο της απασχόλησης.

Με τα δεδομένα να βελτιώνονται στην οικονομία και ένα φιλικότερο επενδυτικό κλίμα, είναι τώρα η σειρά των επιχειρήσεων να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Και στο πλαίσιο αυτό, ο θα διαδραματίσει στο ακέραιο τον ρόλο του επιχειρώντας μέσα από νέες δράσεις και προγράμματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, τόσο να δώσει κίνητρα προς τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες για να κάνουν προσλήψεις, όσο και να παράσχει στους ανέργους τα απαραίτητα εφόδια, όπως η τεχνική εκπαίδευση και η κατάρτιση, για να καλύψουν τις προσφερόμενες θέσεις.

Εκτιμώ ότι το σύνολο της ακολουθούμενης πολιτικής, με τον Οργανισμό όπως σας είπα, να στέκεται αρωγός δίπλα στις επιχειρήσεις και τους αναζητούντες εργασία συμπολίτες και να συνδράμει ενεργά στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων και προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού , θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας, περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, όπως αναφέρεται και στις εκτιμήσεις της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

ΕΡ: Σε αυτή την κατεύθυνση ποια προγράμματα θα προκηρύξει ο το επόμενο διάστημα; Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν;

Με στόχο να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση νέων, πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων κατά της ανεργίας, σε αυτή τη χρονική φάση εξετάζουμε σε ποιες περιοχές και σε ποιους οικονομικούς τομείς της χώρας εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και τους λόγους, φυσικά, που το προκαλούν. Στο πλαίσιο αυτό, ερχόμαστε καθημερινά σε επικοινωνία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς επιχειρώντας να διαγνώσουμε και να αναλύσουμε τις ανάγκες τους στην απασχόληση. Μέχρι τα τέλη του χρόνου εκτιμώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες σε σχέση με τα νέα προγράμματα για το 2020.

Παράλληλα, και πάντα σε στενή και αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαμορφώνουμε τα δεδομένα πάνω στα οποία θα στηθούν οι νέες δράσεις, με στόχο να είναι πιο αποτελεσματικές και να ενισχύσουν τον Ιδιωτικό Τομέα δίνοντας πραγματικά και ουσιαστικά κίνητρα για νέες προσλήψεις από τις επιχειρήσεις αλλά και εφόδια στους ανέργους για να καλύψουν τις προσφερόμενες θέσεις, καθώς επίσης και να προωθήσουμε τη νέα επιχειρηματικότητα. Με αλλά λόγια, θέλουμε να σχεδιάσουμε στοχευμένα προγράμματα που θα έχουν και υψηλή απορροφητικότητα αλλά και αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου όσον αφορά την ένταξη, διατήρηση και ανέλιξη στην αγορά εργασίας.

Μην ξεχνάμε ότι παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, αρκετές από τις προσφερόμενες θέσεις μένουν «κενές» αφού οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν άτομα με τα κατάλληλα προσόντα για να τις καλύψουν, όπως προκύπτει τόσο από έρευνες του ΣΕΒ όσο και της ΓΣΕΕ. Και αυτό το παράδοξο φαινόμενο, που αντικατοπτρίζει την διαχρονική έλλειψη διασύνδεσης της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, πρέπει να τελειώσει. Ο , με στόχο να επιτευχθεί το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την αποτελεσματική σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Τεχνικής Εκπαίδευσης, μέσω των 49 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας, όσο και της Κατάρτισης, μέσω των 30 ΙΕΚ και 6 ΚΕΚ του Οργανισμού αλλά και άλλων ειδικών προγραμμάτων.

Δείτε τις τελευταίες από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκαιρα και έγκυρα στο

ΕΡ: Ποια προγράμματα του ΟΑΕΔ που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή δεν έχουν την απορροφητικότητα που απαιτείται και θεωρείτε ότι πρέπει να αντικατασταθούν από νέα, πιο ελκυστικά;

Γνωρίζετε ότι πριν από λίγες εβδομάδες επικοινωνήσαμε εκ νέου τα 14 σε ισχύ προγράμματα του ΟΑΕΔ ούτως ώστε να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις, οι εργοδότες και οι άνεργοι για τις ευκαιρίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Μπορώ να σας πω ότι η προβολή τους έφερε αποτέλεσμα αφού μέσα σε περίπου 15 ημέρες έγιναν αρκετές αιτήσεις και προσλήψεις ανέργων.

Όμως, πέρα από τη μη ικανοποιητική προβολή που είχαν οι «ανοικτές» δράσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην έχουν γνωστοποιηθεί επαρκώς στους άμεσα ενδιαφερομένους, αξιολογούμε και τις δομικές αδυναμίες των «ανοικτών» προγραμμάτων. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα και στη συνέχεια θα γνωστοποιήσουμε εντός ποιου χρονικού διαστήματος και ποιες θα είναι οι δράσεις που θα αντικατασταθούν από νέες που θα πετύχουν το ζητούμενο της υψηλής απορροφητικότητας και αποτελεσματικότητας. Οι νέες δράσεις θα πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικές, πιο ευέλικτες, και τελικά πιο ελκυστικές.

ΕΡ: Πότε αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς απασχόλησης που αφορά την πρόσληψη 35.000 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

Σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για το εν λόγω πρόγραμμα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινωνία και όσες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο: Να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς ακόμη πιο ωφέλιμο για τους ανέργους που θα συμμετάσχουν αλλά και για τους φορείς στους οποίους θα τοποθετηθούν.

ΕΡ: Θα δοθεί παράταση σε κάποιο άλλο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης; Σας ρωτάμε γιατί πριν από μερικές εβδομάδες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ αποφάσισε την παράταση του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον Δημόσιο Τομέα της Υγείας» για επιπλέον 12 μήνες.

Πέρα από τα προγράμματα για τα «hot spots» και για το Δημόσιο Τομέα της Υγείας, δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής να δοθεί παράταση σε άλλη αντίστοιχη δράση. Παρ’ όλα αυτά βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προκειμένου από κοινού να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις με έναν και μοναδικό γνώμονα: Να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις προσπάθειες όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας να βρουν θέσεις πλήρους απασχόλησης που έχουν διάρκεια και προοπτική.

ΕΡ: Δικαιούνται επίδομα ανεργίας οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωνικής Απασχόλησης, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Απασχόλησης δικαιούνται, μετά τη λήξη αυτών των δράσεων, επίδομα ανεργίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους. Εφόσον καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

ΕΡ: Θα δώσετε νέα κίνητρα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας ώστε να προσλάβουν ανέργους από τα μητρώα του ΟΑΕΔ; Ποια θα είναι θα αυτά;

Η ενίσχυση του Ιδιωτικού Τομέα αποτελεί προτεραιότητα για εμάς στον ΟΑΕΔ και φυσικά για το σύνολο της κυβέρνησης. Οι μικρές, οι μικρομεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας πρέπει να στηριχθούν ούτως ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Στην προσπάθεια αυτή τα επόμενα προγράμματα θα διαδραματίσουν θετικό ρόλο ενισχύοντας τις προσπάθειες όλων των εργοδοτών για να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό και να προχωρήσουν σε προσλήψεις σε νέες θέσεις καλά αμειβόμενες και πλήρους απασχόλησης.

Επιθυμώ ο νέος ΟΑΕΔ να είναι εξωστρεφής, αποτελεσματικός και φιλικός με όλους τους συναλλασσόμενους. Θέλω ο νέος ΟΑΕΔ που οραματίζομαι, να είναι δίπλα στις επιχειρήσεις, στους εργοδότες και φυσικά στους ανέργους. Να «αφουγκράζεται» καθημερινά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να σχεδιάζει – υλοποιεί προγράμματα και δράσεις, τόσο σε επίπεδο απασχόλησης, όσο και σε επίπεδο κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, που να έχουν θετικά αποτελέσματα σε μακροχρόνια βάση και να μην είναι απλές «ασπιρίνες», άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος.

ΕΡ: Το πρόγραμμα για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας που ήδη έχει προωθεί από τον ΟΑΕΔ, θεωρείτε ότι πρέπει να επεκταθεί και να αφορά μεγαλύτερο αριθμό ανέργων;

Η προσπάθεια μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας», σε «επιταγή απασχόλησης», ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, τα προγράμματα που «έτρεξαν» βασιζόμενα στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε εργασίας δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχουμε βάλει στο «μικροσκόπιο» ούτως ώστε να δούμε για ποιους λόγους δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025