ΟΑΕΔ – Κοινωφελής εργασία: Παρέμβαση με επιστολή της στον επίτροπο Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων N. Σμιτ, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και με γραπτή ερώτηση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτεί, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των 36.500 εργαζόμενων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την Κοινωφελή Εργασία με την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου και την κατάργηση των μέτρων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων που ανακυκλώνουν την ανεργία».
Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημειώνουν τα εξής:
«Αυτή την περίοδο λήγει η σύμβαση 36.500 εργαζομένων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ στους δήμους, τις περιφέρειες της χώρας, στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠΠ) και σε άλλους φορείς, που συνέβαλλαν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.
Οι εργαζόμενοι μετά από 8μήνες εργασίας στο πρόγραμμα πρόκειται να μείνουν άνεργοι, όπως και οι χιλιάδες εργαζόμενοι των αντίστοιχων προγραμμάτων των προηγούμενων ετών, την ώρα που η ανεργία εν μέσω οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που την επιτάχυνε, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Έχοντας υπόψη τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ΟΤΑ, στις περιφέρειες και στους φορείς θέτουμε το αίτημα των 36.500 αυτών εργαζομένων για παράταση του Κοινωφελούς Προγράμματος έως τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους 2021 και τη μετατροπή των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ανάγκη προσωπικό με εργασιακή εμπειρία, δεν πρέπει να απογυμνωθούν, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις μεγάλες ελλείψεις καθώς έχει ανακοινωθεί πως δεν θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα μέσα στο 2021, στο οποίο μάλιστα το προσωπικό αυτό δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής.
Είναι ανάγκη να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές διατάξεις που ανακυκλώνουν την ανεργία κι έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις με οδηγίες της ΕΕ ώστε να αποφεύγονται οι 3 διαδοχικές συμβάσεις που δίνουν δικαίωμα για μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας, που η μαζική πλειοψηφία των 36.500 εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται με πλήρες ωράριο παρά τις συνθήκες της πανδημίας, προσφέροντας αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους.
Καθώς το πρόγραμμα είναι στα πλαίσια ταμείων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) ζητούμε άμεσα την παράταση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2021 και παράλληλα τη μετατροπή της σε αορίστου χρόνου, συμβάλλοντας στη βέλτιστη λειτουργία των φορέων και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».