Την καταβολή από τον επιδόματος ανεργίας 360 ευρώ το μήνα προς τους και αυτοαπασχολούμενους, με νέους όρους και προϋποθέσεις, θα προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, με εκκρεμείς εργασιακές, αλλά και ασφαλιστικές διατάξεις, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

: Μέχρι σήμερα παρότι οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κατέβαλαν από το 2011 εισφορά υπέρ ανεργίας, ύψους 10 ευρώ το μήνα (120 ευρώ ετησίως), οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την χορήγησή του σε όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθιστούσαν στην πράξη ανενεργή την διάταξη.

 

Μάλιστα ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλης Αλεξανδρής που συναντήθηκε πρόσφατα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είχε διαμαρτυρηθεί γι αυτό για να αποσπάσει τη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου πως θα προωθηθεί διάταξη βάσει της οποία οι επαγγελματίες θα μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον όταν μένουν άνεργοι, με ευνοικότερες προυποθέσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, οι δικαιούχοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και έμειναν άνεργοι θα έπρεπε να έχουν εισόδημα για τα δύο έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης έως 20.000 ευρώ (ατομικό) και 30.000 οικογενειακό. Ταυτόχρονα να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία και να είναι συνεπείς ως προς τη ρύθμιση.
Παράλληλα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τριετή συνεχή ή διακεκομμένη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ πριν την διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ο δικαιούχος απαγορεύεται να μεταβιβάσει την επιχείρησή του, ή το μερίδιο του, ή τις μετοχές του στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

Στο μεταξύ, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας προβλέπονται και διατάξεις που έχουν να κάνουν με:
– την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 51%, προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για πραγματοποίηση απεργίας
– την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη
– τον αποκλεισμό των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους

– την αποδέσμευση της ιδιότητας του δικηγόρου και του μηχανικού από την ασφάλιση ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα

– την θέσπιση αυτόματης διαδικασίας κλεισίματος μιας επιχείρησης, σε περίπτωση αδήλωτης εργασίας. Μέσω ενός νέου poit system θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές ανάλογα με την παράβαση, αλλά και την μη συμμόρφωση του παραβάτη. Σε περίπτωση μάλιστα που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία, θα επιβάλλεται «λουκέτο» στην επιχείρηση που παρανομεί, το οποίο θα διαρκεί έως και για τρεις ημέρες.