: Ποινολόγιο έρχεται για τους ανέργους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει μια τάξη στο μητρώο του Οργανισμού και να πάψουν να υπάρχουν τόσοι πολλοί εγγεγραμμένοι «αδιευκρίνιστης προέλευσης».

Σύμφωνα με το workenter, πρόκειται για μια καινοτομία που αναμένεται να ενσωματωθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με τις αλλαγές στη λειτουργία του .

Ουσιαστικά, θα υπάρχουν ποινές που θα φτάνουν μέχρι και στην αφαίρεση ορισμένων παροχών του Οργανισμού προς τους ανέργους (πχ επιδόματα, κάρτα ελεύθερης μετακίνησης στα ΜΜΜ), αν οι τελευταίοι δεν ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες εύρεσης εργασίας.

Σε αυτό το νέο «μοντέλο» στήριξης των ανέργων, ξεχωριστή θέση θα έχει η κατάρτιση.

Κατάρτιση, αλλά και ποινολόγιο για τους ανέργους

Με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων, οι άνεργοι θα υποχρεώνονται να περνούν από διαδικασίες κατάρτισης. Σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν κάτι τέτοιο, τότε θα ενεργοποιείται το ποινολόγιο, που πρόκειται να θεσμοθετηθεί.

Ανάλογη διαδικασία «ποινών» θα υπάρχει και στο ενδεχόμενο που προταθούν στον άνεργο συγκεκριμένες λύσεις για την εύρεση και εκείνος αρνηθεί.

Επίσης, ποινές θα περιμένουν όσους θα διαπιστώνεται ότι βάσει συνολικού ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο μητρώο του Οργανισμού.

Η εν λόγω παρέμβαση, θα αφορά κυρίως τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς εκεί έχουν εντοπιστεί ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτών που δηλώνουν χωρίς εργασία, αλλά την ίδια στιγμή το εισόδημά τους είναι υπέρογκο!

Για παράδειγμα, βρέθηκε ζευγάρι που έχει πάνω από 10 χρόνια στο μητρώο ανέργων του , αλλά μόνο πέρυσι, είχε δηλώσει εισόδημα στα επίπεδα των… 130.000 ευρώ!

Υπολογίζεται ότι στο σύνολο των 520.000 εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων, περίπου 30.000 είναι εκείνοι που πρέπει να διαγραφούν.

Βέβαια, οι άνεργοι που βρίσκονται χωρίς δουλειά πάνω από ένα έτος, δεν έχουν σημαντικές παροχές για να καρπωθούν. Ακόμα και αυτό το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, χορηγείται με όριο εισοδήματος τα 10.000 ευρώ.

Όμως, ακόμα και έτσι, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία «εκκαθάρισης» του μητρώου, ώστε να παρουσιάζεται όσο γίνεται πιο ακριβής εικόνα, για την ανεργία στη χώρα.

Άλλωστε, έχει γίνει στο παρελθόν αντικείμενο σχολιασμού, η τεράστια διαφορά που καταγράφουν τα επίσημα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, μέσω της ΕΛΣΤΑΤ και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον .

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η καταγεγραμμένη ανεργία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,8%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 596.067 άτομα, που είναι άνεργοι, πανελλαδικά.

Αντίθετα, ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα, βρέθηκε ότι στο μητρώο του ήταν εγγεγραμμένοι 1.109.366 άνεργοι, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι!. Άρα, υπήρξε μια διαφορά 513.299 ανέργων, ανάμεσα στους δύο φορείς…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025