Αναβρασμός επικρατεί για το «τι μέλλει γενέσθαι» στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα στο κομμάτι των , με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή

Δύσκολο είναι το στοίχημα από τους εκάστοτε ειδικούς των κρατών-μελών της Ευρώπης για το πώς θα γίνονται τα διακρατικά ταξίδια εντός της ηπείρου.

Στο ζήτημα του τουρισμού αναμένεται να αναφερεθεί εκτενώς στο σημερινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα θα ανακοινώσει μέτρα για την εργασία.

Διχάζει τους ειδικούς το ζήτημα της επανεκκίνησης των πτήσεων, με μερίδα επιστημόνων να θεωρεί ότι ένα πρόωρο άνοιγμα των συνόρων εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε προ ημερών ότι παρατείνει το διάστημα αναστολής πτήσεων για συγκεκριμένες χώρες μέχρι τις 31 Μαΐου και πως -τουλάχιστον μέχρι τότε- όλες οι διεθνείς πτήσεις θα προσγειώνονται μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Νέες οδηγίες για τις πτήσεις από την ΙΑΤΑ

Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τη βιοασφάλεια κατά την επανεκκίνηση των πτήσεων κατά την πανδημία του κορονοϊού. Οι οδηγίες, που δημοσιεύονται υπό τον τίτλο «Ο χάρτης για την επανεκκίνηση των αερομεταφορών», στοχεύουν στο να δοθεί το έναυσμα εκείνο προς τις κυβερνήσεις, ούτως ώστε να προβούν με ασφάλεια στο άνοιγμα των συνόρων και τις πτήσεις.

«Δεν υπάρχει ένα μόνο μέτρο που θα μειώσει τον κίνδυνο και θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση των πτήσεων. Ομως ένα συνδυασμός μέτρων που θα εφαρμοστούν παγκοσμίως και θα γίνουν κοινώς αποδεκτά από τις κυβερνήσεις μπορεί φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η αεροπλοΐα» ανέφερε ο Αlexandre de Juniac, γενικός διευθυντής – CEO της IATA.
O «χάρτης» για την επανεκκίνηση των πτήσεων

Η IATA, στον «χάρτη» της για τις πτήσεις, εστιάζει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για τις κυβερνήσεις και τις τοπικές Αρχές:

Πριν την πτήση

Η IATA προβλέπει την ανάγκη να συλλέγονται δεδομένα επιβατών από τις κυβερνήσεις πριν το ταξίδι, όπως πληροφορίες υγείας, που πρέπει να αποκτώνται μέσα από δοκιμασμένα κανάλια όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την eVisa ή τα ηλεκτρονικά προγράμματα εξουσιοδότησης ταξιδίων.

Μέτρα για τα αεροδρόμια αναχώρησης:

H πρόσβαση στον τερματικό σταθμό (αφίξεις, αναχωρήσεις) θα πρέπει να περιορίζεται στους εργαζομένους στο αεροδρόμιο/ αερομεταφορέα και τους ταξιδιώτες. Μοναδική εξαίρεση πρέπει να είναι οι συνοδοί επιβατών με αναπηρίες ή ανηλίκους.
Καταγραφή της θερμοκρασίας στα σημεία εισόδου στον τερματικό σταθμό, από προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί από κυβερνητικό φορέα.
Τήρηση αποστάσεων σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθούν οι επιβάτες, όπως στις σειρές («ουρές»)
Χρήση καλυμμάτων προσώπου για τους επιβάτες και μασκών για το προσωπικό, όπως ορίζει η τοπική νομοθεσία
Να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατότητα self-service για το check-in επιβατών, ώστε να μειωθούν τα σημεία επαφής και οι ουρές. Η IATA συστήνει απομακρυσμένο check-in (ηλεκτρονικά ή με boarding pass που έχει τυπωθεί στο σπίτι), αυτοματοποιημένα σημεία παράδοσης αποσκευών (bag drops) και boarding δίχως την επαφή με υπάλληλο.
Η επιβίβαση θα πρέπει να γίνεται με ανασχεδιασμένες πύλες, προτεραιότητες επιβίβασης που μειώνουν το συνωστισμό και περιορισμούς στις χειραποσκευές.
Ο καθαρισμός και η απολύμανση των σημείων/περιοχών με τα οποία έρχεται σε επαφή πολύς κόσμος θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.
Πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμα τα αντισηπτικά χεριών.

Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων

Ο «χάρτης» της IATA προβλέπει ειδικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων, εντός του αεροσκάφους:

Αναγκαίο να υπάρχουν καλύμματα προσώπου (σ.σ. και υφασμάτινα) για τους επιβάτες και μάσκες για το πλήρωμα.
Απλοποιημένες υπηρεσίες καμπίνας και προσυσκευασμένα γεύματα, ώστε να μειωθεί η επαφή ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης και το προσωπικό
Πρέπει να περιορίζεται ο συνωστισμός επιβατών στην καμπίνα. Για παράδειγμα, να μην επιτρέπονται οι ουρές για τις τουαλέτες.
Να χρησιμοποιούνται βελτιωμένες μέθοδοι καθαρισμού της καμπίνας.

Επαναφορά των πτήσεων: Οι κανόνες για την άφιξη επιβατών

Ο «χάρτης» της ΙΑΤΑ για τις πτήσεις περιλαμβάνει μια ξεχωριστή ενότητα για τις αφίξεις επιβατών στα αεροδρόμια:

Θερμομετρήσεις από εκπαιδευμένο προσωπικό (όταν αποτελεί προϋπόθεση των τοπικών Αρχών)
Αυτοματοποιημένες διαδικασίες τελωνειακού και διασυνοριακού ελέγχου. Συστήνεται η χρήση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων και βιομετρικών τεχνολογιών (ήδη χρησιμοποιούνται από κάποιες κυβερνήσεις)
Επιτάχυνση των διαδικασιών και συλλογής αποσκευών ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, μέσω της μείωσης συνωστισμού και των ουρών
Αναμένεται να λαμβάνονται δηλώσεις υγείας από τους επιβάτες και να διεξάγεται ενδελεχής ιχνηλάτηση – ανίχνευση επαφών από τις κυβερνήσεις για τη μείωση του κινδύνου εισαγόμενων αλυσίδων μετάδοσης κορονοϊού.
Να σημειωθεί ότι η ΙΑΤΑ θεωρεί ότι το μέτρο του κενού μεσαίου καθίσματος στις πτήσεις καθίσταται περιττό από τη χρήση μασκών.

«Ναι» στα τεστ προ των πτήσεων – ταξιδιών

Η ΙΑΤΑ επισημαίνει ότι αυτά τα μέτρα για τις πτήσεις πρέπει να είνα προσωρινά, να επανεξετάζονται τακτικά και να αντικαθίστανται όταν προκύπτουν πιο αποδοτικές επιλογές. Επιπλέον, η Ενωση εκφράζει την εκτίμηση ότι δυο παράγοντες θα λειτουργήσουν ως «κλειδιά» για την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό:

Τα τεστ για τον κορονοϊό/Covid-19: Η ΙΑΤΑ υποστηρίζει τα τεστ όταν έχουν ακριβή και γρήγορα αποτελέσματα. «Η πραγματοποίηση τεστ στην αρχή του ταξιδιού θα δημιουργούσε ένα “αποστειρωμένο” ταξιδιωτικό περιβάλλον που θα διασφάλιζε τους επιβάτες και τις κυβερνήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβατήρια ανοσίας: Η ΙΑΤΑ αναφέρει ότι θα υποστήριζε τη δημιουργία διαβατηρίων ανοσίας ώστε να διαχωρίζονται οι επιβάτες μηδενικού ρίσκου. Βασική προϋπόθεση είναι αυτή η πολιτική να έχει το «ΟΚ» της επιστημονικής κοινότητας και των κυβερνήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025