ΕΝΦΙΑ – Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει ή αναμένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν θα εισπράξουν τελικά τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.
Ολόγος είναι ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα βεβαιωθούν εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet, πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο δικαιούνται κανονικά να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο.
Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από τον ΕΝΦΙΑ, τότε το υπόλοιπο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που η επιστροφή καλύπτει μέρος του ΕΝΦΙΑ, π.χ. την 1η και τη 2η δόση, τότε γίνεται συμψηφισμός και ο φορολογούμενος ενημερώνεται στον προσωπικό του λογαριασμό για το υπόλοιπο της οφειλής του.
Η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:
Χρεωστικό υπόλοιπο που οφείλεται, βάσει αρχικής εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συμψηφίζεται οίκοθεν με το τυχόν πιστωτικό ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής.
Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/μερών συμφώνου συμβίωσης (εφεξής ΜΣΣ) δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
Κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για το αποδεικτικό ενημερότητας και συμψηφισμού.
Πρακτικά, πρώτα οι αρμόδιοι μηχανισμοί ελέγχουν αν υπάρχουν φορολογικές οφειλές για συμψηφισμό και στη συνέχεια περνούν στην εφαρμογή των διατάξεων για συμψηφισμό με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μετά τους συμψηφισμούς, έρχεται η ώρα της απόδοσης (ό,τι έχει μείνει) του επιστρεφόμενου φόρου στον φορολογούμενο.