Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Επτά» με τη δημοσιογράφο κ. Βάλια Πετούρη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάω να χαιρετίσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Σπίρτζη, κ. Σπίρτζη καλώς ήρθατε στο «Επτά».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτα απ’ όλα θα δώσω το e-mail της εκπομπής γιατί όποτε έρχεστε, κατακλυζόμαστε από e-mail. Tο δίνω από τώρα, ούτως ώστε να καταφέρουμε να ομαδοποιήσουμε τις ερωτήσεις σας προς τον Υπουργό Υποδομών και να προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε όλες, [email protected].

Πολιτικές εξελίξεις. Πριν πάμε στα δικά σας όπου κι εσείς κάνετε ανατροπές, φέρνετε τα πάνω – κάτω αυτή τη φορά στις Αστικές Συγκοινωνίες, είναι το ζήτημα των Σκοπίων και πως μας επηρεάζει, το αν τρίζει η συγκυβέρνηση και όλα αυτά, νεώτερα στοιχεία έχουμε σήμερα, με τις επισημάνσεις τριών ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω ένα σύντομο σχόλιο και μετά να πάμε στο Γιάννη Φασουλά, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

* Για τις τοποθετήσεις του Πρόεδρου των ΑΝ. ΕΛ κ. Πάνου Καμμένου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τρίζει καμία συγκυβέρνηση. Αυτό θα το ονειρεύονταν κάποιοι… Υπάρχει μια συγκεκριμένη γραμμή της Κυβέρνησης, υπάρχει ένα συγκεκριμένο όραμα για την ευρύτερη περιοχή μας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν, να θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς η περιβάλλουσσα να έχει σταθερότητα. Αυτός είναι ο γνήσιος πατριωτισμός κ. Πετούρη που υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά κ. Υπουργέ αν μου επιτρέπετε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας άλλα λέει. Δεν θέλω να το αναπτύξετε τώρα αυτό …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι να το αναπτύξουμε δεν έχω πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τον Γιάννη Φασουλά που περιμένει στη γραμμή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τον ακούσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ανέβει ο Πρωθυπουργός στο βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε να μας δώσει το ρεπορτάζ.

Προβολή ρεπορτάζ

* Για τη συμφωνία των Πρεσπών

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού να αρχίσουμε από πού να το πιάσουμε που λέμε το θέμα των Σκοπίων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από όπου θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στα Σκόπια πρώτα και καταλήγουμε στην Αθήνα, γιατί η συζήτηση είναι μεγάλη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εξαρτάται και από το τι τροπή θα πάρει, αν θα περάσει η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Εσείς έχετε παρουσιάσει ένα ολόκληρο πλάνο, είχατε δραστηριοποιηθεί, στηρίζετε φυσικά τη συμφωνία των Πρεσπών και λέτε ότι είναι και όρος για την ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Έχετε υποστηρίξει συγκεκριμένες υποδομές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ πιστεύω και όλοι μας πιστεύουμε, ότι τα Βαλκάνια δεν μπορούν να συνεχίσουν μια λογική που έρχεται από αντιθέσεις ιστορικές, κόντρες, πολέμους. Είμαστε μια προνομιακή περιοχή …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, τη χαρακτήριζε ο Φρανσουά Μιτεράν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει κάποια στιγμή λοιπόν και η δική μας περιοχή να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που έχει η Κεντρική Ευρώπη. Όταν οι λαοί των Βαλκανίων δίνουν μια μάχη δεκαετίες για ανάπτυξη, για ειρήνη, για συνεργασία. Αυτό δε μπορεί να μείνει στα λόγια. Ούτε μπορούμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε με αυτά που γίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε όμως πως μπορεί να εξελιχθεί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε, εμείς διαμορφώνουμε τη ζωή μας, δε τη διαμορφώνουν άλλοι.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Μόνο το «εμείς» περιλαμβάνει πολλά πρόσωπα και πολλές πλευρές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το θέμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει η λογική η συντηρητική για να είμαι πολύ κομψός, μπορώ να τη χαρακτηρίσω και πολύ σκληρότερα, που θέλει να κινείται στη λογική του 1ου – 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, του Ψυχρού Πολέμου, όλων των ιστορικών γεγονότων που έχουμε ζήσει στην περιοχή πολλές εκατονταετίες.

Δεν είναι αυτή η λογική μας. Αν θέλουμε να υπηρετήσουμε ένα πραγματικό πατριωτισμό στη χώρα μας, πρέπει να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες στα Βαλκάνια, όπου η χώρα μας θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα κλείσουμε τις πληγές με τους γείτονές μας, θα κοιτάξουμε που πραγματικά είναι ο κίνδυνος, γιατί αν θυμάμαι καλά, ο από βορρά κίνδυνος, θυμίζει άλλες εποχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θυμίζει τη Μόσχα και άλλες εποχές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι τη Μόσχα, θυμίζει τη σκληρή Δεξιά στη χώρα μας, τη συντήρηση που την έκαναν Ψωροκώσταινα και την είχαν απομονωμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, τι εννοούσαν όταν έλεγαν κάποτε από βορρά κίνδυνο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ήταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, το ίδιο πράγμα λέμε κ. Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μας έχει πάρει καμία περιοχή η Βουλγαρία όμως ή τα Σκόπια, άλλοι μας έχουν πάρει.

*Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα Σκόπια. Κύριε Υπουργέ, ο Ζόραν Ζάεφ τα δίνει όλα, έδωσε και μια συνέντευξη μάλιστα στα ΝΕΑ σήμερα που λέει ότι «είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και για τις δυο πλευρές».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά τα λέει ο κ. Ζάεφ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Ζάεφ, ναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι εθνικιστικοί κύκλοι όμως των Σκοπίων, κατακεραυνώνουν τη συμφωνία. Και πιστεύω, ότι αυτή είναι η απάντηση στη Νέα Δημοκρατία και στις δυνάμεις που δεν είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στη χώρα μας. Αν ήταν δηλαδή τόσο υπέρ της FΥROM η συμφωνία, γιατί δεν έσπευσαν όλοι στη FΥROM να την επικροτήσουν και να τη στηρίξουν; Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με τη λογική του παραλόγου. Αν θυμάμαι καλά, στη φάση των διαπραγματεύσεων, η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε τον Νίκο Κοτζιά τον Υπουργό Εξωτερικών για μυστική διπλωματία. Όταν τους καλούσε να τους ενημερώσει, δεν πήγαιναν και σήμερα αποκαλύπτεται ότι είχαμε μυστική διπλωματία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είχαμε συναντήσεις με την κ. Σπυράκη όχι τυχαία για καφέ στο ξενοδοχείο του κ. Ζάεφ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μια σύντομη όμως συνάντηση, λέει ο κ. Ζάεφ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σύντομη, μάλιστα! Σύντομη, αλλά δεν έγινε στο δρόμο περπατώντας ο κ. Ζάεφ, στο ξενοδοχείο του έγινε η συνάντηση με την κ. Σπυράκη. Δεν γίνονται τυχαία αυτές οι συναντήσεις. Η εφημερίδα που το αποκαλύπτει δεν είναι φιλοκυβερνητική, από ό, τι είδα στον Τύπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ΝΕΑ, λέτε τη συνέντευξη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Να έχουμε μια απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία περί μυστικής διπλωματίας και τι είπε η κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ; Να μάθουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι ήταν ένα ραντεβού το οποίο είχε κλειστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέτε, για να τον δει στο ξενοδοχείο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως δεν είναι μια στάση που τιμά τη Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα όταν την ίδια περίοδο κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για μυστική διπλωματία, την ώρα που ήταν σε διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε όμως τι γίνεται εδώ …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μας πουν όμως τι είπαν! Δεν είναι κρίσιμο να μας πει η κ. Σπυράκη με ποια εντολή πήγε να συναντήσει τον κ. Ζάεφ και τι είπαν; Είναι κρίσιμο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ρητορικό το ερώτημα, εγώ δε θα σας απαντήσω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν είναι ρητορικό. Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός. Όπως ξέρει τι συμφωνία έγινε στις Πρέσπες μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης της FΥROM, πρέπει να μάθει τι είπε η Αξιωματική Αντιπολίτευση μυστικά και κάτω από το τραπέζι, για να ξέρει και ο ελληνικός λαός τι θα κάνει αύριο.

 

* Για τις θέσεις και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εταίρου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε όμως τώρα στα δικά σας, γιατί ναι μεν εσείς λέτε ότι στηρίζετε αναφανδόν τη συμφωνία, από την άλλη όμως δεν είναι λίγο οξύμωρο κ. Υπουργέ, ο κυβερνητικός σας εταίρος -με τον οποίο συγκροτείται η κυβερνητική πλειοψηφία- όχι μόνο να μην τη στηρίζει, συνεπής ων στις απόψεις του κ. Καμμένος, αλλά και την επομένη του δημοψηφίσματος έθεσε θέμα εγκυρότητας και τώρα παρουσίασε στις Ηνωμένες Πολιτείες εναλλακτικό σχέδιο, πριν καν έρθει στη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία, για να δούμε αν θα περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές ή όχι. Μη μου πείτε ότι δεν είναι θέμα αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν είναι θέμα ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι θέμα και να σας εξηγήσω γιατί. Είναι κάποιος που δεν γνωρίζει τη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε πλήθος θεμάτων και κυρίως στη συμφωνία των Πρεσπών; Είναι κάποιος στη χώρα που δεν το γνωρίζει; Είναι κάποιος που δεν γνωρίζει ότι ο Πάνος Καμμένος δε θέλει να στηρίξει τη συμφωνία, δεν θα τη στηρίξει και κατέθεσε την εναλλακτική άποψή του κατά τη δική του γνώμη, με την οποία διαφωνούμε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, πολλοί επισήμαναν και κυβερνητικές πηγές ότι αυτό είναι θέμα του Υπουργού των Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το να μιλάει για εναλλακτικό σχέδιο. Γιατί είναι άλλο θέμα το να μιλάς για εναλλακτικό σχέδιο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν μιλούσε ως Υπουργός Εξωτερικών προφανώς θα είχαμε θέμα. Ο κ. Καμμένος είναι αρχηγός ενός Κόμματος εκτός από μέλος της Κυβέρνησης και φαντάζομαι ότι μπορεί να καταθέτει την άποψή του, που είναι γνωστό σε όλους και δημόσια τα έχουμε πει αυτά, ότι διαφωνούμε και προχωράμε εμείς προσηλωμένοι σε μια άλλη λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μου, ο Νίκος Φίλης ζητάει να λάβει μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να λάβει μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι μέτρα; Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος και δεν το ξέρω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως εννοεί στην Κυβέρνηση, μήπως εννοεί στο κυβερνών κόμμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε νομίζω. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι μια καλύτερη αντιμετώπιση και πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων, γιατί μπροστά μας έχουμε πολλά να κάνουμε. Να ολοκληρωθεί η τετραετία, να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από αυτό που η Νέα Δημοκρατία και ο παλαιοκομματισμός την έχει βάλει, πάμε πάρα πολύ καλά και δεν θα αφήσουμε κανέναν να τινάξει αυτή την προσπάθεια του ελληνικού λαού στον αέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μου λίγο για τις βάσεις. Είναι μια ολόκληρη συζήτηση που άρχισε ξαφνικά για τις βάσεις. Γιατί ξεκίνησε αυτή η συζήτηση; Εδώ είναι θέμα αρμοδιότητας του κ. Καμμένου πλήρως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Είναι συμφωνίες διακρατικές που γίνονται, είναι συμφωνίες που εμπλέκεται η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σε όλα, έχει την υψηλή εποπτεία είναι ο διευθυντής της ορχήστρας, αλλά μιλάμε για βάσεις και είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι στρατιωτική βάση της χώρας αυτό που πρότεινε ο κ. Καμμένος, άρα δε συζητάμε. Η μόνη βάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι στη Σούδα και αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το απορρίπτεται δηλαδή πλήρως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα θα θυμηθώ, τότε που ήμουν μαθητής τα συνθήματα για τις βάσεις. Ναι κ. Πετούρη, είναι θέμα να το συζητάμε αυτό τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Έξω οι βάσεις»!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Και οι τρόποι αυτοί είναι το να χτίσουμε οικονομικές συνεργασίες, παραγωγικές συνεργασίες, δίκτυα μεταφορών, ηλεκτρικά δίκτυα, ενεργειακά δίκτυα, όλα αυτά είναι που πρέπει να κάνουμε, για να αποκτήσει η περιοχή μας και ασφάλεια και ειρήνη και ανάπτυξη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στην πρότασή μας για την περιοχή και είμαστε και πολύ συγκεκριμένοι στην εξωτερική πολιτική που ασκεί ο Πρωθυπουργός όλα αυτά τα χρόνια: Μια ελληνοκεντρική εξωτερική πολιτική η οποία έχει φέρει αποτελέσματα. Και όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

* Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μάτι και τις πυρόπληκτες περιοχές και τις δράσεις αποκατάστασης υλοποιούνται

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου το εξής, για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και μετά να πάμε στα δικά σας θέματα, ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται τα πρώτα e-mail [email protected] συνεχίζετε να στέλνετε τα e-mail σας όσο μπορείτε πιο σύντομα, για να μπορέσουμε να τα ομαδοποιήσουμε και να απαντηθούν όλα από τον Υπουργό. Στις εξελίξεις στο Μάτι θέλω να πάμε και στο γεγονός ότι 19 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι η Περιφερειάρχης, η κα Δούρου και ο Δήμαρχος Μαραθώνα ο κ. Ψινάκης, καλούνται στον Εισαγγελέα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Εισαγγελέας από τις καταγγελίες έχει κάνει τη δουλειά του και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, η Κυβέρνηση, τα Υπουργεία πρέπει να κάνουν τη δική τους δουλειά και να αντιμετωπίσουν τα πράγματα όπως πρέπει να τα αντιμετωπίσουν και όχι όπως αντιμετωπίζονταν για δεκαετίες. Άρα κα Πετούρη, δικαιωνόμαστε, όταν λέγαμε ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια ή καμία πρόθεση να μη διερευνηθούν οι ευθύνες οποιουδήποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το γεγονός ότι έλαβε κλήση η κ. Δούρου, το λέτε αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι μόνο και οι Υπηρεσίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα λοιπά, αν θέλετε τη δική μου άποψη η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, με τον τρόπο που λειτούργησε, με τις συνθήκες που υπήρχαν, δεν έχει κάποια ευθύνη, τουλάχιστον από αυτά που εγώ γνωρίζω και μπορώ να αξιολογήσω. Αλλά η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά, τη δική της διερεύνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Περιφέρεια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για την Περιφέρεια μιλάω. Από εκεί και πέρα έχουμε την άλλη μέρα. Η άλλη μέρα είναι ότι πρέπει η περιοχή αυτή που συγκεντρώνει όλες τις στρεβλώσεις δεκαετιών, ό, τι μπορείτε να φανταστείτε, να ανοικοδομηθεί, να αποκτήσει άλλα πολεοδομικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά, να συνδράμουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους πολίτες που έχουν πληγεί. Και αυτό κάνουμε και το κάνουμε με μεγάλη συνέπεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Εκλογές βλέπετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να συνεχίσουμε λίγο για το Μάτι γιατί είναι κρίσιμο για όλη την Ανατολική Αττική, όχι μόνο για το Μάτι. Ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Πόσες δεκαετίες έπρεπε να περιμένουμε επιτέλους για να αναρτηθούν δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική; Σε μια περιοχή που πραγματικά υποφέρουν οι πολίτες, ήταν όμηροι οι πολίτες για πολλές δεκαετίες και από Υπηρεσίες και από πρόσωπα και από πολιτικούς και από ανθρώπους, που έχτισαν καριέρες στο τι είναι δάσος και στο τι δεν είναι, στο ποια περιοχή πρέπει να είναι εντός σχεδίου ποια δεν πρέπει και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε ζήσει/

 

* Για την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Για πείτε μου, εκλογές βλέπετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Είμαι σαφέστατος, δε βλέπω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν περάσει, κοντός ψαλμός αλληλούια, Δευτέρα έρχεται στη Βουλή η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων, αν περάσει η συμφωνία πρέπει να έρθει στη Βουλή σύντομα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα περάσει η συμφωνία από τα Σκόπια, θα έρθει στη συνέχεια η δική μας υποχρέωση και θα περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία. Θα περάσει κατά την εκτίμηση που μπορώ να κάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ ή όλων των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν είναι θέμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Πετούρη θα φτάσει η στιγμή και θα το δούμε στην πράξη ποιοι θα ψηφίσουν και ποιοι όχι, αλλά από εκεί και πέρα, να δούμε και μερικά άλλα πράγματα; Γιατί επικεντρώνεται η συζήτηση στους ΑΝΕΛ που ο Πάνος Καμμένος έχει συγκεκριμένη θέση ενάντια στη συμφωνία, διαφωνούμε, είναι λογικό να διαφωνούμε από άλλους χώρους προερχόμαστε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κάτι; Θυμάμαι τη δήλωση του κ. εκπροσώπου των ΑΝΕΛ πριν από λίγες μέρες ότι πιθανότατα να ανοίξει ο δρόμος για να έρθουν πιο κοντά με τη Νέα Δημοκρατία και να ψηφίσουν μαζί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σχολιάστηκε αυτό από στελέχη των ΑΝΕΛ, δεν θέλω να το σχολιάσω όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται ότι είναι πιο σύνθετο το τοπίο, δεν είναι ένας τυχαίος βουλευτής που έκανε αυτή τη δήλωση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πολύ σύνθετο το τοπίο, γιατί η διαχωριστική πολιτική γραμμή που μπαίνει σε τέτοια θέματα είναι βαθιά. Επομένως να δούμε τι θα κάνουν τα άλλα Κόμματα του Κοινοβουλίου που θέλουν να λένε ότι είναι προοδευτικά, ανήκουν στη Σοσιαλδημοκρατία, είναι Κεντροαριστερά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Έχουν πει τι θα κάνουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ή να δούμε κομμάτια της Νέας Δημοκρατίας που επικαλείται τις τελευταίες δεκαετίες ότι είναι ένα ευρωπαϊκό Κόμμα, ότι έχει ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ότι πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη αλλά να μη μας ακολουθεί στα εσωτερικά της χώρας μας; Για να δούμε πόσο βαθιά μπαίνει αυτή η γραμμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν πει πάντως τι θα κάνουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι θα κάνουν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα ψηφίσουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε θα ψηφίσουν, μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί και το σκεπτικό τους είναι γνωστό, τώρα μην τρώμε το χρόνο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτοί που δε θα ψηφίσουν είναι δυνατό να έρχονται και να λένε -γιατί επικεντρώνεται η συζήτηση μόνο στους ΑΝΕΛ- είναι δυνατό να ακολουθούν μια σκληρή όχι Δεξιά, Ακροδεξιά γραμμή στο θέμα της συμφωνίας με τη FIROM;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τη χαρακτηρίζετε Ακροδεξιά. Οι ίδιοι όχι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, εγώ τη χαρακτηρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε τον δέχονται αυτό τον χαρακτηρισμό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι δυνατό για δεκαετίες ο προοδευτικός χώρος να θέλει να χτίσει, να οικοδομήσει τη συνεργασία μας με τη FΥROM, με τη Βουλγαρία, με τη Ρουμανία, με την Αλβανία, να έχουμε τον Άξονα Αθήνας – Σερβίας ανοιχτό και συνεχές και να μην υπηρετούν τη συμφωνία των Πρεσπών; Που τα είδαν αυτά; Μάλιστα γελάω, γελάω, γιατί κάποιοι σχεδίαζαν –δεν το υλοποιούσαν βέβαια ποτέ- τη χώρα μας -και επιχειρηματολογούν με ένταση σε αυτό- ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο που θα έχει σιδηροδρομικές συνδέσεις, οδικές συνδέσεις, ενεργειακές συνδέσεις. Πως τα υπηρετούν αυτά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ είναι πάρα πολλά τα e-mail που έχουν έρθει, πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα κυρίες και κύριοι και αμέσως μετά η Μανιώ Μάνεση τα ομαδοποιεί στο κοντρόλ και αμέσως μετά αρχίζουμε Αστικές Συγκοινωνίες, Μετρό, επεκτάσεις και τα λοιπά, είναι ατελείωτος ο κατάλογος των θεμάτων του Υπουργείου σας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ατελείωτος ο κατάλογος αλλά για να ολοκληρώσουμε το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών που δείχνει και τη συνολικότερη πολιτική που πρέπει να έχουμε στα Βαλκάνια, να κάνουμε ένα απολογισμό της πολιτικής που ασκούσε η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύντομα όμως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να δούμε πως η Βόρεια Ελλάδα, η μισή βόρειος Ελλάδα δεν έχει ούτε πληθυσμό πια. Όχι δραστηριότητες στους νομούς που συνορεύουν με τους βόρειους γείτονές μας, δεν υπάρχει τίποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα όμως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ένα σύνθετο θέμα συγκεκριμένης πολιτικής όμως κα Πετούρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει να κάνει και με την κρίση, έχει να κάνει και με πολλά πράγματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει να κάνει με μια πολιτική επιλογή η Ελλάδα να μην έχει ενδοχώρα στα Βαλκάνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι εδώ είμαστε, επανήλθαμε θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες από τις ερωτήσεις που έχω σημειώσει, γιατί εδώ γίνεται ένας κατά το κοινώς λεγόμενο, χαμός από e-mail. Αστικές Συγκοινωνίες. Φέρατε τα πάνω – κάτω με την τροπολογία που ήρθε ξαφνικά.

* Για το νέο σχεδιασμό στις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας και τηςΘεσσαλονίκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, φέραμε τα πάνω – κάτω με το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, για τις Αστικές Συγκοινωνίες όλης της χώρας πλην Αθήνας, Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου έχουμε δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες και φέραμε τα πάνω – κάτω, με ένα σχεδιασμό της δεκαετίας του ’60 και του 70 που είχαμε στην Αττική και με μια αθλιότητα που είχαμε στην Θεσσαλονίκη και με τον ΟΑΣΘ και με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, που δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και φέρατε την τροπολογία, θα σας πω γιατί σας κατηγορούν. Άνω τελεία, να δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό που έχει ετοιμάσει η Μανιώ Μάνεση μαζί με τον Γιώργο Κιούση για την ιστορία των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπέροχα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το απολαύσουμε.

Προβολή ρεπορτάζ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να δώσουμε συγχαρητήρια σε όποιον έκανε το ρεπορτάζ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μανιώ Μάνεση και Γιώργος Κιούσης ο σκηνοθέτης των video, δεν θα κουραστώ να λέω ότι είναι από τις δουλειές που βλέπεις πλέον μόνο στην ΕΡΤ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δείχνει και τη χρησιμότητα της ΕΡΤ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο. Η Δημόσια Τηλεόραση δεν έχει απλώς χρησιμότητα, είναι θεσμός, είναι απαραίτητη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το λέτε στον κ. Μητσοτάκη αυτό κ. Πετούρη, φαντάζομαι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω ως άποψη προς όλους διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι θεσμικοί πυλώνες να μην καταρρίπτονται. Όσο καταρρίπτονται οι θεσμικοί πυλώνες κάτι δεν πάει καλά, υπάρχουν δυσλειτουργίες στο δημοκρατικό πολίτευμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συμφωνώ απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Θεσσαλονίκη όπως ακούσατε και στο ρεπορτάζ σε σχέση με τις Αστικές Συγκοινωνίες, είχε αυτό που είχε σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής και τον επηρεασμό που είχε στην πολιτική ζωή της πόλης. Δηλαδή είχε έναν Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ιδιωτικό, που γινόταν πλιάτσικο για δεκαετίες. Μιλάμε για ένα σκάνδαλο δεκαετιών, όπου ακόμη και ο πρώην Πρωθυπουργός ο αείμνηστος κ. Ράλλης, ήθελε να τον κρατικοποιήσει και δε μπορούσε. Και αυτό δείχνει ξέρετε, το πώς είχε δομήσει το παρακράτος για δεκαετίες πολλούς Οργανισμούς για να αναπαράγει συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα και στελέχη του πολιτικού συστήματος και ο ΟΑΣΘ, μέσα στην καρδιά αυτής της ιστορίας, σημαίνει ότι ακόμη και συντηρητικοί ηγέτες που έβλεπαν το τι γινόταν και ήθελαν να κρατικοποιήσουν τον ΟΑΣΘ δεν μπορούσαν γιατί ήταν δέσμιοι αυτών των ομάδων, των πολιτικών και οικονομικών. Και αυτό ήρθαμε να θεραπεύσουμε πολλές δεκαετίες μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως σήμερα, για τις τελευταίες εξελίξεις -γιατί την ιστορία του ΟΑΣΘ την είχαμε συζητήσει και στην προηγούμενη εκπομπή αναλυτικά- σήμερα …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την εξέλιξη των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης κα Πετούρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν σε όλη την Ευρώπη έχουν Τραμ και Μέσα Σταθερής Τροχιάς, οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις η συγκεκριμένη αντίληψη που ήθελε την Ελλάδα, είναι συνδεδεμένο το θέμα των Σκοπίων και της συμφωνίας με τη FΥROM με την εξέλιξη που είχε η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνω με ποια έννοια το λέτε, σας κατηγορούν όμως ότι φέρατε την τροπολογία και ότι περνάτε με αδιαφάνεια τις αποφάσεις σας και χωρίς διαγωνισμό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε όχι!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας το είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος στη Βουλή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλά, ο κ. Θεοχαρόπουλος μάλλον δεν έχει εικόνα τι γινόταν στη Θεσσαλονίκη και τι γίνεται στις Αστικές Συγκοινωνίες. Αυτό που κάναμε είναι να καλύψουμε το κενό του νόμου για όλες τις Αστικές Συγκοινωνίες της χώρας και να βάλουμε τις συνθήκες που θα γίνουν οι διαγωνισμοί και τους όρους και τις προϋποθέσεις με διαφάνεια. Κι αυτό που κάναμε, είναι, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη που έχουμε Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες, -όσο και να παλεύουν κάποιοι να μην είναι δημόσιες θα μείνουν δημόσιες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη-, θα πρέπει όμως, να εκμεταλλευτούμε και τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς που έχουμε στη διάθεσή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Αθήνα εκκρεμεί μια συνάντηση με τους εργαζόμενους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ζήτησαν συνάντηση, τους δώσαμε για την Παρασκευή, δεν μπορούσαν να έρθουν, φαντάζομαι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επικοινωνήσουμε για να συναντηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν κινητοποιήσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, φεύγουμε από αυτό κ. Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Πετούρη να τα πούμε όμως αυτά. Να τα πούμε, γιατί αλλάζουν τελείως το τι θα γίνει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα πούμε, αλλά αν δείτε τι ερωτήσεις έχω εδώ… ένα κατεβατό!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην Αττική οι Γραμμές και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα -και χειρότερα θα έλεγα- το 2011, πήγαν στην αρμοδιότητα του ΟΑΣΘ περιοχές που δεν είναι αστικές, περιοχές έξω από την Περιφερειακή Ενότητα τον παλιό νομό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα, να μην καλύπτεται το απαραίτητο συγκοινωνιακό έργο στις αστικές περιοχές. Στην Αθήνα, οι Γραμμές των ΚΤΕΛ ξεκινούν απ’ όλη την Αττική και καταλήγουν στο Πεδίο του Άρεως ή στο Θησείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό σκοπεύετε να το αλλάξετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς θα το αλλάξουμε. Δεν θα είναι όμηροι οι πολίτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης δυο Οργανισμών, αν αυτοί δε συμφωνούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια άλλα σημεία βλέπετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα. Είναι δυνατό να έχουμε τον Προαστιακό, να έχουμε τεράστιες υποδομές πλέον, να έχουμε ολοκληρώσει από τον Πειραιά μέχρι το αεροδρόμιο, μέχρι την Χαλκίδα προς την Πάτρα και να μην κάνουμε ένα σύγχρονο σχεδιασμό;

* Για τα νέα έργα του Μετρό που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Αθήνα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο Μετρό για το οποίο έχουμε πάρα πολλές ερωτήσεις. Κατ’ αρχήν να μιλήσουμε για την επέκταση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι οι νέοι σταθμοί ποιες περιοχές αφορούν δηλαδή και πότε θα παραδοθούν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν δυο έργα. Το ένα τρέχει η διαγωνιστική του διαδικασία, είναι η Γραμμή 4 του Μετρό που θα ξεκινάει από το Γαλάτσι, θα πηγαίνει στην Κυψέλη, στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κομβικές περιοχές, περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το Μετρό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και θα συνεχίζει στα Ιλίσια, στην Καισαριανή, στο Πανεπιστήμιο και θα καταλήγει στην Κατεχάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή η Γραμμή στη δεύτερη φάση της θα συνεχίζει προς τα βόρεια προάστια μέχρι και την Κηφισιά. Από εκεί και πέρα έχουμε προγραμματίσει επεκτάσεις στο Μετρό …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε ένα – ένα. Ένα – ένα, γιατί αυτά ενδιαφέρουν πάρα πολύ που λέτε και πάρα πολύ κόσμο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρώτη φάση πότε βλέπετε να ολοκληρώνεται; Είμαστε νωρίς είμαστε ακόμη στη διαγωνιστική διαδικασία λέτε, αλλά ένα μέγεθος…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βλέπουμε να ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός μέσα στο 1ο τετράμηνο – πεντάμηνο του ’19 με πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχουμε ξεκινήσει τώρα τις διαδικασίες ωρίμανσης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού και των επεκτάσεων του Μετρό προς τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Οπότε αυτό βλέπετε να ολοκληρώνεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, χρειαζόμαστε τουλάχιστον μια πενταετία για να ολοκληρωθεί το έργο. Είναι ένα σύνθετο έργο, όπως ξέρετε όπως και όλα τα έργα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά στα μέσα του ’19 θα έχουν δρομολογηθεί λέτε τα πράγματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βέβαια, θα έχουμε ανάδοχο και θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η δεύτερη φάση Κηφισιά – βόρεια προάστια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η δεύτερη φάση πρέπει στο ’19 να υπάρχει ωριμότητα των έργων και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό και για τη χρηματοδότησή του μαζί με τις επεκτάσεις του Μετρό για τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας. Τους πρώτους μήνες του ’19 θα έχουμε σε λειτουργία τους τρεις σταθμούς της επέκτασης του Μετρό για Πειραιά στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια. Ξεκόλλησε το έργο που κι αυτό ήταν κολλημένο για πάρα πολλά χρόνια, τελείωσαν τα προβλήματα που υπήρχαν με τη χωροθέτηση του κεντρικού σταθμού στον Πειραιά και συνεχίζεται κι εκεί το έργο απρόσκοπτα, άρα στην Αθήνα με την ολοκλήρωση της Γραμμής 4 θα έχουμε ένα πλήρες Δίκτυο Μετρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι περιοχές Παγκράτι, Βύρωνας, Ζωγράφου που ρωτούν πολλοί τηλεθεατές, είναι στην πρώτη φάση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι στην πρώτη φάση της Γραμμής μέχρι την Κατεχάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή που θα αρχίζει από το Γαλάτσι, Κυψέλη υποθέτω…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταλαβαίνετε όμως ότι έχουμε κάνει τέτοια έργα στη χώρα και οι Γραμμές των ΚΤΕΛ είναι από τις ταινίες που παρακολουθούμε στη δεκαετία του ’60;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ τώρα επανέρχεστε, παρ’ ότι έχουμε αφήσει υπόλοιπο τη Γραμμή 4.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επανέρχομαι, για να καταλάβουμε την αναγκαιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί υπάρχει ερώτηση –για να επανέλθω κι εγώ- τηλεθεατή πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων στον πρώην ΟΑΣΘ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στον πρώην ΟΑΣΘ είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις των εργαζομένων από το νόμο που πέρασε στην αποϊδιωτικοποίηση. Όπως κ.α Πετούρη, εξασφαλίσαμε τις θέσεις των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ. Παρ’ ότι θα γίνουν διαγωνισμοί, μπήκε και στον καινούργιο νόμο που ψηφίστηκε, ότι όποιος κερδίσει το διαγωνισμό είναι υποχρεωμένος να πάρει το προσωπικό που σήμερα είναι στα ΚΤΕΛ, τελειωτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε πάλι σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά έχω ένα ολόκληρο κατεβατό εδώ από ερωτήσεις, θέλω να μιλήσουμε και για τους νέους οδικούς άξονες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.

* Για τα μεγάλα έργα τρίτης γενιάς που υλοποιούνται και ολοκληρώνονται και για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι επανήλθαμε, δυστυχώς ο χρόνος μας είναι πάρα πολύ πιεσμένος, προσωπική μου δέσμευση αγαπητοί τηλεθεατές κρατώ τις ερωτήσεις σας που δεν θα απαντηθούν σήμερα και είναι πάρα πολλές, πολύ σύντομα θα ξανακαλέσουμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και θα του θέσουμε τις ερωτήσεις σας. Εγώ θέλω στα 2,5 λεπτά που μας απομένουν να αναφερθούμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα στα μεγάλα έργα που υπογράφονται οι συμβάσεις τους, στους νέους οδικούς άξονες που ενδιαφέρουν πάρα πολύ Ε65, Καστελίου – Ηρακλείου, Πάτρας – Πύργου, που εδώ σας κατηγορούν κιόλας –δεν μπορώ να μην το πω κ. Υπουργέ και να σας ρωτήσω …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τρία χρόνια μας κατηγορούν!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας κατηγορούν ότι δίνετε χαριστικά το έργο σε συγκεκριμένο επιχειρηματία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα πάνε στον Εισαγγελέα, εμείς τα πήγαμε. Τα πήγα ο ίδιος στον Εισαγγελέα γιατί δεν είχαν τα κότσια να κάνουν μια τέτοια ενέργεια. Προφανώς δεν έχει γίνει τίποτε. Είναι όλα, όχι απλά νόμιμα, είναι μια ιστορία που κοροϊδεύουν τον λαό της Δυτικής Ελλάδας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί γίνεται τόση φασαρία όμως με αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γίνεται τόση φασαρία κ. Πετούρη, γιατί κάποιοι είχαν στήσει το έργο με μια διαγωνιστική διαδικασία με χαμηλές εκπτώσεις. Ένα έργο που το έβγαλαν από τη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού και έγιναν οκτώ διαγωνιστικές διαδικασίες διαφανέστατες, με εκπτώσεις που αγγίζουν το 50% και το ξεπερνούν, που αν δεν είχαμε αυτές τις εκπτώσεις …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, λέτε, έδωσε έκπτωση 50%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι όλοι. Έγιναν οκτώ διαγωνισμοί, οι εταιρείες που προσήλθαν στο διαγωνισμό αυτό έδωσαν εκπτώσεις της τάξης του 50%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έδωσε τη μεγαλύτερη έκπτωση σε τέσσερις διαγωνιστικές διαδικασίες, από ό,τι γνωρίζω μέχρι στιγμής …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κατηγορούν ότι δεν έχει την επιφάνεια να τα καλύψει όμως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μη δώσει εγγυητική η Τράπεζα. Αν δεν δώσει εγγυητική η Τράπεζα, προφανώς θα πάμε στον δεύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι μια στιγμή. Μια στιγμή, γιατί μας λένε ότι ήταν στημένο. Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάρει τις δύο. Στις άλλες δύο, έχει απορριφθεί η προσφορά της. Το έργο που πηγαίνουν στη Βουλή για επικύρωση της σύμβασής του, είναι το Θριάσιο. Ένα πολύ μεγάλο έργο είναι το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της Ευρώπης και το πιο σύγχρονο σίγουρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είμαστε πολύ σύντομα πάλι μαζί κ. Υπουργέ και θα έχετε την ευκαιρία να τα πείτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η έναρξη του Ε65 είναι έργα που ξεκινάνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Κυρίες και κύριοι πραγματικά εγώ κρατώ αυτό το μεγάλο κατάλογο των e-mail που έχετε στείλει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν πολλά έργα, και ερωτήματα και έργα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σύντομα θα είμαστε πάλι εδώ κ. Υπουργέ για να απαντήσετε κι αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλέβουμε τον χρόνο από την καλή συνάδελφο την Εύα Μπούρα που έχει και πολύ ενδιαφέρον θέμα!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μια αξιολόγηση τι γίνεται και τι γινόταν με τα δημόσια έργα και γιατί ολοκληρώνονται σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, πολύ σύντομα θα τα δούμε όλα αυτά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Που μιλάνε κιόλας κάποιοι, για να το δούμε όλο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ: https://youtu.be/hdG824a-dyA

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025