Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην Real news και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή
Εκτιμάτε ότι το συλλαλητήριο του Συντάγματος συμβάλλει θετικά στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με την κυβέρνηση της FYROM;
Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ιερό. Επομένως, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστό. Από κει και πέρα, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι η πατριωτική ευαισθησία του τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που επιλέγει να εκφραστεί σήμερα κατά τον τρόπο αυτό να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και καπηλείας, είτε από εθνικιστικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, είτε από κάποιους που κυνικά επιθυμούν να στήσουν πολιτικές καριέρες πάνω σε ένα εθνικό ζήτημα. Και ο ελληνικός λαός έχει εμπειρία από αυτόν τον ανεπίτρεπτο κυνισμό. Στο τέλος- τέλος, όμως, ο κάθε πολίτης στην δημοκρατία παίρνει και την ευθύνη της πολιτικής στάσης του. Αυτή ακριβώς την ευθύνη αναλαμβάνει και η ελληνική κυβέρνηση, που επιχειρεί να δώσει πατριωτική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, τις διεθνείς της σχέσεις και την διπλωματία της για κάτι περισσότερο από 25 χρόνια.
Ορισμένοι παραλληλίζουν το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, με τις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων που στράφηκαν τελικά κατά των τότε κυβερνήσεων. Ανησυχείτε ότι μπορεί να λάβει αντικυβερνητικό χαρακτήρα;
Όσοι προβαίνουν σε τέτοιες συγκρίσεις, μάλλον αγνοούν τα συμπεράσματα από την πρόσφατη ελληνική πολιτική ιστορία. Το κίνημα των Πλατειών, ήταν ένας κρίσιμος κόμβος στην πορεία των λαϊκών αγώνων ενάντια στη λιτότητα, που επιβλήθηκε από το 2010. Προφανώς, οι αγώνες εκείνης της περιόδου είχαν μέτωπο με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διότι μέσα σε πέντε χρόνια, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή που βίωσε η χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την άλλη, παρατηρώ μια σπουδή της ΝΔ να μετατραπεί το συλλαλητήριο για το όνομα της γείτονος σε αντικυβερνητική συγκέντρωση. Πρόκειται εδώ για ακραίο τυχοδιωκτισμό, υποκρισία και μέγιστη ανευθυνότητα. Το πάθος του κ. Μητσοτάκη για την εξουσία, απ’ ό,τι φαίνεται, υπερισχύει κάθε αρχής και κάθε πολιτικής άποψης. Και είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που ο κ.Μητσοτάκης είναι ένας επικίνδυνος πολιτικός. Επικίνδυνος για το εθνικό συμφέρον και επικίνδυνος για τον ελληνικό λαό, καθώς δεν διστάζει να πάει ακόμη και ενάντια στις προσωπικές του απόψεις για να διασφαλίσει την υποστήριξη από ακροδεξιούς κύκλους του κόμματος του και να καπηλευτεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Είναι τελικά πολύ λίγος για το ρόλο και τη θέση του.
Όλο το τελευταίο διάστημα επιτίθεστε κατά της ΝΔ γιατί -μεταξύ άλλων- κατ’ ουσίαν υποστηρίζει το συλλαλητήριο. Γιατί, όμως, αυτό είναι αρνητικό, κ. υπουργέ;
Σας απάντησα, κ.Σκουρή, και προηγουμένως. Το κύριο ζήτημα εδώ είναι η υποκρισία, ο τυχοδιωκτισμός και ο κυνισμός της ΝΔ και προσωπικά του
κ. Μητσοτάκη, που άγεται και φέρεται από μια ακροδεξιά κλίκα, από ανθρώπους που έστησαν πολιτικές καριέρες στο όνομα του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας. Και σήμερα, σε μια τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση, η ΝΔ υποτάσσει το εθνικό συμφέρον στη δίψα της για εξουσία. Τη μία κρύβεται, την άλλη εμφανίζεται για να καταγγείλει πρακτικές μυστικής διπλωματίας, τις μονές μέρες εμφανίζεται ως υπέρμαχος των θέσεων του Βουκουρεστίου, τις ζυγές ως υπέρμαχος της γραμμής Σαμαρά το ’92. Αυτό, όμως, που μένει από αυτές τις παλινωδίες είναι ότι τελικά αρνείται τη στήριξη σε πάγιες εθνικές θέσεις, που μάλιστα η ίδια ως κυβέρνηση είχε διατυπώσει τις προηγούμενες δεκαετίες και διαρκώς διολισθαίνει στον ακραίο τυχοδιωκτισμό, φλερτάροντας με τον εθνικισμό, που όποτε επικράτησε ως εθνική γραμμή οδήγησε μονάχα σε τραγωδίες.
Θέση, όμως, δείχνει να άλλαξε και η ηγεσία της Εκκλησίας. Ήθελα το σχόλιό σας…
Η Εκκλησία, δια του Αρχιεπισκόπου, έχει διατυπώσει από καιρό τη θέση της επί του ζητήματος, παράλληλα όμως έχει απευθύνει έκκληση για εθνική ομοψυχία και νηφαλιότητα. Αυτή την έκκληση πρέπει να την κρατήσουμε.
Τυχόν μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου μπορεί να επηρεάσει τη βούληση της κυβέρνησής σας για λύση του Σκοπιανού;
Σας είπα εξαρχής ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση με δεδομένες αρχές που διαφυλάσσουν τα εθνικά συμφέροντα. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εξωτερική πολιτική «εθνικών δικαίων» που αποτελεί τον μοναδικό σίγουρο δρόμο για ακόμη μια εθνική τραγωδία – η χώρα και ο λαός μας το έμαθαν αυτό μέσα από τον δύσκολο δρόμο.
Η βούληση μας, λοιπόν, για να μπει ένα τέλος σε μια χρόνια εκκρεμότητα με τη γείτονα, είναι δεδομένη και εκπεφρασμένη.
Από την κυβέρνηση της FYROM τι αναμένετε; Και θεωρείτε ειλικρινή τη στάση του Ζ. Ζάεφ και της κυβέρνησής του;
Κριτήριο της αλήθειας, είναι η πράξη. Με αυτή την έννοια, εκτιμούμε ως θετική τη διάθεση συνεννόησης από την πλευρά της ηγεσίας της γείτονος, όμως μένει να φανεί στα αποτελέσματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, ότι η ανακοίνωση για την αλλαγή της ονομασίας στην εθνική οδό και το αεροδρόμιο των Σκοπίων, δείχνει μια πρόθεση άρσης του αλυτρωτισμού, ο οποίος την περίοδο Γκρούεφσκι έφτασε στο απόγειό του, με δυσμενείς συνέπειες για τον λαό της γειτονικής χώρας.
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό ποιες προϋποθέσεις εξετάζετε; Και υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος εάν επιτευχθεί τελική συμφωνία;
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα. Είναι προφανές πως, όταν υπάρξουν νέα δεδομένα από τη διαπραγμάτευση, θα γίνει και η ανάλογη ενημέρωση. Στο βαθμό που θα υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτή θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία και να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων; Και πώς κρίνετε την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου πως οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν του Συντάγματος της γείτονος χώρας;
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε μια ενδιαφέρουσα θέση. Είναι εκ των ων ουκ άνευ όμως ότι μια συμφωνία, όποτε και αν αυτή καταληχθεί, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες μέριμνες για την άρση του αλυτρωτισμού, θα εμπεριέχει και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της γείτονος.
Μπορεί η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε κάλπες για το θέμα της FYROM, όπως μάλιστα αναφέρει ο Β. Λεβέντης ότι του είπε ο πρωθυπουργός; Είτε με πρωτοβουλία της, είτε επειδή δεν θα έχει την πλειοψηφία για τη συμφωνία;
Η κυβέρνηση έχει λάβει καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό, να βγάλει τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτή την εντολή υλοποιεί και θα την τιμήσει μέχρι το τέλος της προβλεπόμενης συνταγματικής της θητείας.
Ένας υπουργός που τυχόν καταψηφίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια στη Βουλή μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση;
Στις σύγχρονες δημοκρατίες, που χαρακτηρίζονται από την πολυφωνία και σε πολλές περιπτώσεις τις πολυκομματικές κυβερνήσεις, είναι συχνό φαινόμενο οι διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα. Στον βαθμό που τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένα στους στόχους και στις αρχές για τις οποίες συγκροτήθηκε η κυβέρνηση από την αρχή, δεν προκύπτουν ζητήματα ούτε αποχωρήσεων ούτε τριγμών.
Εκτιμάτε ότι μπορεί να συγκροτηθεί πλειοψηφία για το θέμα των Σκοπίων χωρίς τους ΑΝΕΛ;
Έχουμε μια διαπραγμάτευση εν εξελίξει. Θα ήταν φρόνιμο να αναμένουμε να αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης και τότε οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα κρίνουν τη στάση τους.
Τη στάση του Δημήτρη Καμμένου πώς την κρίνετε; Θεωρείτε, όπως κάποιοι αναφέρουν, ότι υπηρετεί σχέδιο αποχώρησης από την κυβερνητική πλειοψηφία, ανεξαρτήτως εξελίξεων στο Σκοπιανό;
Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και απολύτως προσηλωμένη στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει εξ αρχής. Αν ο κ. Δημήτρης Καμμένος έχει αλλάξει στόχους και επιδιώξεις, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον ίδιο και το κόμμα του, το οποίο συνεχίζει με συνέπεια να υπηρετεί τις αρχές μιας έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ποια κόμματα μπορεί να ψηφίσουν τυχόν συμφωνία με τη FYROM;
Σας επαναλαμβάνω ότι, χωρίς να έχουμε κάποια τελική συμφωνία, αυτή η συζήτηση είναι ίσως έωλη. Είναι, πάντως, δεδομένο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στο κέντρο δείχνουν μια διάθεση συνεννόησης και διαλόγου. Έχουν ήδη δημόσια διατυπώσει τη στήριξη στην εθνική θέση για το ζήτημα, που διαμορφώθηκε εδώ και μια δεκαετία, με την οποία εξάλλου κατέρχεται και η ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα διαπραγμάτευση.
Εκτιμάτε ότι το Σκοπιανό μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων και ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού;
Η χώρα σε έξι μήνες από τώρα θα βγει οριστικά από τη σκληρή περίοδο των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας. Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται διαρκώς, η επιστροφή στις αγορές γίνεται πραγματικότητα, η ανεργία μειώνεται, οι δομές του κοινωνικού κράτους αναβαθμίζονται, οι επενδύσεις πληθαίνουν. Το αν το μεταμνημονιακό σκηνικό θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις μένει να φανεί. Αλλά θα ήταν καλύτερο να αναζητήσετε την πηγή των εξελίξεων όχι σε αυτούς που θα βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά σε αυτούς που την έβαλαν και είναι δεδομένο ότι θα κληθούν να διαχειριστούν ένα μνημειώδες στρατηγικό αδιέξοδο.