: Οι «μαϊμού» εντοπίστηκαν αρχικά στον Παλαμά Καρδίτσας, έχοντας κινητοποιήσει στο έπακρο τον κρατικό μηχανισμό, από κοινού με τις εισαγγελικές και τις διωκτικές Αρχές.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, εντολή για διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας έχει εκδοθεί ήδη από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, ενώ το κουβάρι της υπόθεσης ανέλαβε χθες και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, καθώς η έρευνα έχει υπερβεί πλέον τα στενά όρια του νομού Καρδίτσας.

Και αυτό γιατί τα ψηφιακά ίχνη της φερόμενης ως «πρωταγωνίστριας» της υπόθεσης, της διοικητικής υπαλλήλου στο κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας «δείχνουν» προς τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και προς τον «στενό της οικογενειακό και φιλικό περίγυρο».

Συγκεκριμένα, η διοικητική υπάλληλος, η οποία έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα εφοδίασε με πλαστά συγγενικά της πρόσωπα σε άλλες πόλεις, αλλά και άλλα άτομα -στην πλειοψηφία τους αντιεμβολιαστές- εγείροντας πλήθος ερωτημάτων.

Την διοικητική υπάλληλο, ωστόσο, «πρόδωσε» το επαναλαμβανόμενο «ανώμαλο μοτίβο» στις καταχωρήσεις της από υπηρεσιακό τάμπλετ νοσηλεύτριας του εμβολιαστικού κέντρου στον Παλαμά, καθώς-βάσει των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη-φέρεται να παρακολουθούσε τη ροή προσέλευσης των ραντεβού στην ημερήσια λίστα του εμβολιαστικού κέντρου και όταν υπήρχαν κάποια εμβόλια αδιάθετα, τότε έβαζε στις πρώτες θέσεις της λίστας αναμονής τα άτομα της επιλογής της, ώστε να εμφανιστούν ως εμβολιασθέντα με αδιάθετες δόσεις, καταστρέφοντας στη συνέχεια τα εμβόλια που περίσσευαν στα αλήθεια.

Κερκόπορτα ο Παλαμάς;

Με αυτά δεδομένα, τα βασικά ερωτήματα που διερευνώνται τις τελευταίες ώρες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν η διοικητική υπάλληλος -εικονικά εμβολιασμένη και η ίδια- εξασφάλισε ως πυρήνας πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και για άλλους αντιεμβολιαστές υγειονομικούς (πλην των συγγενών της), ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να διατηρηθούν στις θέσεις τους λόγω της επικείμενης αναστολής «κοπιάροντας ακόμη και την τεχνογνωσία» της, αλλά και αν η πράξη της αυτή συνοδευόταν από κάποιου είδους χρηματική ανταμοιβή. Δηλαδή, αν η διοικητική υπάλληλος άνοιξε επί τούτου την «κερκόπορτα», για να εισέλθουν αντιεμβολιαστές πολίτες και μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί στο σύστημα ως εμβολιασμένοι, με ή χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Παρακολουθώντας τα σημεία διασποράς των πλαστών πιστοποιητικών στο χάρτη μέσα από το δημόσιο λογισμικό που «τρέχει» το πρόγραμμα «Ελευθερία», οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τόσο όλους τους κατόχους των εικονικών βεβαιώσεων εμβολιασμού, όσο και τον ακριβή αριθμό τους, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 34. Την ύπαρξη, ωστόσο, και άλλων υγειονομικών με πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού και σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας -πλην της Θεσσαλίας- επιβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σαφάρι ελέγχων

«Προέκυψε ότι μέσα στις περιπτώσεις παροχής παράνομων πιστοποιητικών υπάρχουν και άλλοι υγειονομικοί από άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες. Ζήτησα να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ και να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Φάνηκε ότι άλλοι υγειονομικοί αναζήτησαν αυτό το παράνομο δίκτυο για να πάρουν πλαστό πιστοποιητικό», περιέγραψε ο κ. Πλεύρης.

«Ως ένδειξη καλής θέλησης και σεβασμού προς τους υγειονομικούς δίνουμε την δυνατότητα στους υγειονομικούς να επιστρέψουν αμέσως μετά την πρώτη δόση. Όμως, δεν θα ανεχθούμε καμία παρέκκλιση. Για αυτό αυστηροποιούμε το πλαίσιο, ώστε εκτός από ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις να μπαίνει και διοικητικό πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι για αυτόν που ζητά το πλαστό πιστοποιητικό ή που δηλώνει ψευδώς ότι νόσησε. Όσοι δήλωσαν ψευδή νόσηση να γνωρίζουν ότι η δήλωσή τους θα εξεταστεί» προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας από το ίδιο βήμα, ενώ «το διοικητικό πρόστιμο έχει ύψος 5.000 ευρώ για κάθε περίπτωση. Αν ίσχυε αυτή η διάταξη στην υπάλληλο στον Παλαμά Καρδίτσας θα καταλογιζόταν πρόστιμο 5.000 ευρώ επι περίπου 40 περιστατικά», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ακάθεκτοι», ώστε να αποτυπωθεί το εύρος της απάτης. «Περνάνε όλα από κόσκινο» επισημαίνουν ακόμη κύκλοι με γνώση των τεχνικών ελέγχων, καθώς πρόθεση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι να «βγουν όλα τα πλαστά πιστοποιητικά στην επιφάνεια», συνθέτοντας ώρα με την ώρα με μεγαλύτερη ακρίβεια το ψηφιακό μονοπάτι της διαδρομής που ακολούθησαν τα πλαστά πιστοποιητικά με αφετηρία τον Παλαμά.

Ήδη, τα πρώτα ψηφιακά ίχνη των εικονικών εμβολιασμών έχουν εντοπιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κοζάνη, εντατικοποιώντας τις έρευνες. Συγκεκριμένα, άλλοι τέσσερις υγειονομικοί στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη ελέγχονται (η μία υγειονομική υπάλληλος λόγω συγγενικής σχέσης με τη διοικητική υπάλληλο από τον Παλαμά), ενώ έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την 3η ΥΠΕ. Ακόμη τρεις περιπτώσεις υγειονομικών έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Αρχών με επίκεντρο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης (όπου εντοπίστηκε ήδη ένα πιστοποιητικό από τον Παλαμά), καθώς φέρονται να έχουν παρουσιάσει «ύποπτες» βεβαιώσεις.

Ντόμινο αποκαλύψεων

Στο μεταξύ, με ιλιγγιώδη ταχύτητα ξεδιπλώνεται το κουβάρι των αποκαλύψεων γύρω από τους εικονικούς , καθώς σε νέες καταγγελίες προέβη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο πρόεδρος της ΠOΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αυτή τη φορά για την Ικαρία. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Δύο, υποτίθεται, συνάδελφοι πήγαν να εμβολιαστούν αλλά δεν τους έγινε ποτέ ο εμβολιασμός. Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας».

Στον νησιωτικό χώρο, «αρρυθμίες» στην εμβολιαστική αλυσίδα εντοπίστηκαν και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, καθώς γιατρός της μονάδας φέρεται να κατήγγειλε μέσω επιστολής (στις 3 Αυγούστου) την ύπαρξη βεβαιώσεων αρνητικών διαγνωστικών τεστ σε άτομα, τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα, έχοντας παρατηρήσει μάλιστα ως ώρες δειγματοληψίας τους στις επίμαχες βεβαιώσεις, ώρες που δεν λειτουργεί το αρμόδιο τμήμα του Νοσοκομείου.

Στο μικροσκόπιο και πιστοποιητικά νόσησης

Παράλληλα, έρευνες ως προς την εγκυρότητα δέκα πιστοποιητικών νόσησης πραγματοποιεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, καθώς δέκα «ύποπτα» πιστοποιητικά νόσησης κατατέθηκαν από το προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας τον τελευταίο μήνα, όλα μέσα από τις διαδικασίες του Νοσοκομείου, με τη διοίκηση να προχωρά ταχύτατα στη διαδικασία επιβεβαίωσης τους, προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025