Την πεποίθηση ότι με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, το 2020 θα είναι μια χρονιά μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων, εξέφρασε μιλώντας στην αποψινή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη νέα χρονιά, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ (David Burger).

Στην εκδήλωση, παρουσία και του προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο κ. Μπέργκερ ευχαρίστησε τη διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τη σκληρή δουλειά της ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε εμπορικό και επενδυτικό επίπεδο αλλά και στην ενίσχυση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και πύλης προς τα Βαλκάνια.

«Πουθενά αλλού δεν είναι περισσότερο αληθές απ’ ό,τι στη Βόρεια Ελλάδα ότι η αμερικανική παρουσία είναι περισσότερο στιβαρή από ποτέ, αντικατοπτρίζοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες που η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει από την αρχή ως το τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, είπε ότι ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης και ο TAP «καταδεικνύουν τον αυξανόμενο ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και εγγυητή της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ελληνικών περιφερειακών λιμανιών. «Υπάρχει σημαντικό αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας της Βόρειας Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες».

«Η ανανεωμένη παρουσία μας στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να αποδίδει οφέλη και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες συμμερίζονται την αισιοδοξία μας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στις επενδυτικές ανακοινώσεις της Pfizer και της Cisco», σημείωσε κάνοντας παράλληλα μνεία στην επιτυχημένη παρουσία αμερικανικών εταιρειών όπως η Deloitte και η Veltio στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην επιθυμία των αμερικανικών εταιρειών να αξιοποιήσουν τα εδώ πανεπιστήμια και το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Μπέργκερ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση στην ηγεσία που επέδειξε στο “ξεκλείδωμα” των οικονομικών σχέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και στη βοήθεια προς τους βόρειους γείτονες σε ό,τι αφορά την πρόοδό τους στην πορεία προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025