Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στην εφημερίδα «Η Εποχή» και τους Ιωάννα Δρόσου και Παύλο Κλαυδιανό. «Συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων για την προστασία της α’ κατοικίας».  Είναι πια φανερό πως η κυβέρνηση έχει αδυναμία να χαράξει σαφή πολιτική και να την υλοποιήσει. Που οφείλεται αυτό;

Η ΝΔ προσκρούει στον τοίχο των προεκλογικών ψεμάτων της. Είπε τερατώδη ψέματα για το Μακεδονικό, το προσφυγικό, την οικονομία. Τα όρια αυτής της πολιτικής φάνηκαν πολύ σύντομα. Έτσι, έπεσε πάνω στην αδιέξοδη πολιτική της και το σφιχταγγάλιασμα με τους ακροδεξιούς για το Μακεδονικό ενώ τώρα δηλώνει εγγυήτρια της συμφωνίας των Πρεσπών. Στο προσφυγικό, η κατάσταση στη Μόρια και η αδυναμία της να πείσει δικούς της αιρετούς στην ενδοχώρα δημιουργούν μια τεράστια εσωτερική αντίθεση. Στην οικονομία έχει αρχίσει να δυσαρεστεί και να διαψεύδει ευρύτερα στρώματα, αφού δεν έδωσε το μέρισμα και τη 13η σύνταξη, αυξάνει τις εισφορές, δεν ανεβάζει τον κατώτατο μισθό, ανησυχεί τον κόσμο της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας με το σχέδιο Ηρακλής, αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

– Ο Α. χαρακτήρισε εμπόδιο στην ανάπτυξη την προστασία της πρώτης κατοικίας και ο Γ. Βρούτσης ως αυθαίρετη και ανεύθυνη την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θεωρείτε πως γίνεται μια προσπάθεια επαναφοράς της μνημονιακής πολιτικής; Και αν ναι, πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την κατάσταση, ώστε να γίνει κατανοητή στον κόσμο αλλά και να αντιστραφεί;

 

Πράγματι, αυτό είναι το σχέδιό της ΝΔ και κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα γίνει αντιληπτό από τον κόσμο. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ή οι μειώσεις μισθών στους κλάδους όπου σταματά η επεκτασιμότητα είναι πράγματα που θα βιώσουν ευρύτερα στρώματα. Και έτσι θα ανοίξουν περισσότερα αυτιά για να ακούσουν την πρότασή μας και την εναλλακτική προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί σε όλα τα επίπεδα, κοινοβουλευτικά αλλά και κοινωνικά.

 

– Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν κυβερνήσει, ήταν γειωμένος με τα κοινωνικά κινήματα, μία σύνδεση που σταδιακά έχασε, καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην υλοποίηση των αιτημάτων, για τα οποία μάχονταν μαζί. Πώς θα φτιάξει ξανά γερούς δεσμούς;

 

Δεν θα συμφωνήσω στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκομμένος από τα κινήματα. Έχει τις οργανωμένες του δυνάμεις που είναι παρούσες σε κάθε γειτονία. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, στο οποίο οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε. Πρόκειται για την προστασία της πρώτης κατοικίας για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει αυθόρμητα μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών. Για την υπεράσπισή της είναι αναγκαίο ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα εκτείνεται από τις γειτονιές ως την κεντρική πολιτική σκηνή.

 

– Να αποσαφηνίσουμε, λίγο, ποιο είναι το σχέδιο για την πρώτη κατοικία, ώστε να δούμε και το μέγεθος του προβλήματος;

 

Το σχέδιο προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η οποία εμφανίστηκε ως προαπαιτούμενο. Και γιατί προέκυψε αυτό; Γιατί, ενώ η δική μας κυβέρνηση είχε συμφωνήσει ότι ένα μέρος του αποθέματος θα αξιοποιούταν για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ο κ. Μητσοτάκης, όταν εξελέγη, αναίρεσε αυτή τη συμφωνία και ανέβασε το στόχο των πλεονασμάτων στο 3,5%. Με στόχο να διαπραγματευτεί εκ νέου τη μείωσή τους, αφού περάσει κάποιες συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις», ή αντιμεταρρυθμίσεις αν θέλετε, όπως την άρση προστασία της πρώτης κατοικίας. Μπήκε λοιπόν αυτοβούλως, όπως αποκαλύπτεται, σε ένα παζάρι που από τη μεριά των εταίρων τίθεται η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Είναι καθαρό πια πως πρόκειται για ένα στημένο «πάρε-δώσε». Τα πλεονάσματα και η μείωσή τους πήραν τη θέση του «καρότου», ενώ το «μαστίγιο» παραμένει το ίδιο. Αυτό είναι κάτι που, με κόπο, πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο.

 

– Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας;

 

Αποτελεί σαφή θέση μας η προστασία της και θα έχουμε συγκροτημένη πρόταση που θα τη διασφαλίζει. Άλλωστε, αυτή ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου μάλιστα δεν έχουν τα απόνερα της κρίσης όπως έχουμε εδώ, με τα υψηλά ποσοστά ιδιωτικού χρέους ή με το πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου να έχει αδυναμία κάλυψης των εξόδων του νοικοκυριού του.

 

– Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, φαίνεται ότι η οικονομία είναι στάσιμη και ότι δεν προχωρά η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, που ήταν βασική της προεκλογική δέσμευση. Μάλιστα, φτάνουμε σε φωτογραφικές διατάξεις, όπως στον Ερημίτη στην Κέρκυρα ή στο Ελληνικό, για να αρχίσουν τα έργα πάση θυσία και να δοθεί η εντύπωση των επενδύσεων.

 

Η ΝΔ πέταξε από το παράθυρο την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγικής της δικής μας διακυβέρνησης, κάτι που δεν αποτελεί τυχαία κίνηση. Βασίζεται στην ιδέα ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να σχεδιάζει, να προτεραιοποιεί ή να επιλέγει τομείς και κλάδους στους οποίους θα οδηγηθούν οι επενδύσεις. Στη λογική της ΝΔ, το κράτος είναι «ναρκαλιευτής». Ο ιδιώτης μυρίζεται που είναι το κέρδος και το κράτος προπορεύεται ώστε να αφαιρεί «νάρκες» από την περιβαλλοντική νομοθεσία, τη χωροταξία και τα εργασιακά δικαιώματα, οι οποίες λογίζονται για κάποιους ως «εμπόδια» στις επενδύσεις. Παράλληλα, η αντίληψη για το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας έρχεται από πολύ παλιά και στηρίζεται στον τουρισμό και την οικοδομή, που έδειξαν ότι δεν μπορούν να βγάλουν -από μόνοι τους ως κλάδοι- τη χώρα από την κρίση. Η οικονομία χρειάζεται την ολοκλήρωση των έργων μεγάλων υποδομών. Κι όμως, η ΝΔ έχει παγώσει τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το μετρό Θεσσαλονίκης, τη σύνδεση Πάτρας-Πύργου. Προτεραιότητά της είναι συγκεκριμένα πρότζεκτ, τα οποία είναι σημειακά και αμφιβόλου αποδοτικότητας στην οικονομία.

 

– Πιστεύετε ότι η απειλή των διπλών εκλογών του κ. Μητσοτάκη θα υλοποιηθεί; Τελευταία, την έχει αποσύρει.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και στις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής του, εκεί που είχε δημιουργήσει μια αίσθηση ότι ελέγχει τα πάντα (μίντια, θεσμούς, δικαιοσύνη, κράτος), ήξερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι στον έλεγχό του, δηλαδή το εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές. Πάνω στην πολιτική του έπαρση απείλησε με διπλές εκλογές. Δεν κατάλαβε, όμως, ότι από την άλλη πλευρά δεν θα είχε έναν αντίπαλο που θα τσιμπούσε στο δόλωμα, διότι για εμάς η απλή αναλογική είναι θεμέλιο της πολιτικής μας στρατηγικής. Φανταστείτε να πηγαίναμε σε εκλογές και η Αριστερά να λέει «ψηφίστε με να δώσω προοδευτική λύση» και η ΝΔ ότι «δεν θα βγει λύση από αυτές τις κάλπες και θα πάμε σε επόμενες». Αυτή η στρατηγική έχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και γι’ αυτό μαζεύει την προπαγάνδα των διπλών εκλογών.

 

– Πώς οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική των συμμαχιών;

 

Είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στον προοδευτικό χώρο και επομένως έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε και τη σχετική πρωτοβουλία, κάτι που θα δούμε στο συνέδριό μας. Η απεύθυνσή μας πρέπει να είναι προς όλους όσοι εκτείνονται σε αυτό το τόξο: ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ. Και όσο πιο ρητή είναι τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι πολιτικά.

 

– Η καμπάνια ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Ποια τα συμπεράσματα ως τώρα;

 

Τη στιγμή που η ΝΔ συναντά τα όρια της πολιτικής της, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει τη δυνατότητά του να διευρύνει την επιρροή του και να πυκνώνει τις οργανωμένες του δυνάμεις. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ξεκινήσει μια εις βάθος συζήτηση για το τι σημαίνει συλλογικό φαινόμενο. Παρότι περνάει κρίση, διεθνώς έχουν δοθεί απαντήσεις που πρέπει να μελετήσουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν πιθανότητες ο Μπέρνι Σάντερς να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η δύναμή του δεν προήλθε από τα συστημικά ΜΜΕ, αλλά από πολύ συστηματική δουλειά ετών, που τον έκανε να είναι συντριπτικά πρώτος στις νέες ηλικίες. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, λοιπόν, δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Και πράγματι, τώρα πια κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα. Η πλατφόρμα iSYRIZA θα μας δώσει τη δυνατότητα να φέρουμε περισσότερο κόσμο στις γραμμές μας, να γίνουμε πιο διαδραστικοί, πιο δημοκρατικοί στη λειτουργία μας και να μην υποτιμάμε την επιλογή κάποιου να μπει στην πλατφόρμα μας και να καταθέσει τα στοιχεία του. Είναι μια ενσώματη πολιτική κίνηση και το πρώτο βήμα που φτιάχνει το έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να διαμορφώσουμε πολιτικά γεγονότα.

 

– Ποιος είναι ο ρόλος των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης;

 

Τα μίντια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τον αναντικατάστατο ρόλο της παραγωγής πρωτογενούς περιεχομένου. Η πλατφόρμα μας και το διαδίκτυο είναι τα νέα κανάλια, τα οποία είναι εξωσυμβατικά σε σχέση με τα παραδοσιακά μίντια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πυκνώσουμε την παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου. Έχουμε τεράστια ιδεολογική και πολιτική περιουσία ως παράταξη, για την οποία θα πρέπει να εξαντλήσουμε τους τρόπους για να διαχέεται παντού.

 

– Ασκείται κριτική πως η καμπάνια είναι μονόπλευρη, ότι είναι περισσότερο πολιτική και δεν προσεγγίζει το ριζοσπαστικό κομμάτι των νέων, των διανοουμένων και των κινηματικών ανθρώπων που στήριξαν κριτικά, εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η γνώμη σας;

 

Θα πρέπει να δούμε το πώς και η πορεία μας προς το συνέδριο συνδυάζεται με την πολιτική δράση. Για παράδειγμα, το μείζον ζήτημα της πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει ένας τρόπος μέσα από τον οποίο θα λειτουργήσουμε όλο αυτό το διάστημα. Η άρση της προστασίας ξεκινά την άνοιξη. Από τώρα πρέπει να οργανωθούμε. Με καμπάνια, με δράση, με αξιοποίηση της πλατφόρμας μας, ώστε να φτάσουμε στον κόσμο που μας στήριξε. Έτσι, θα πιάσουμε και στρώματα που δεν επέλεξαν να είναι μαζί μας. Και αυτός είναι ένας θεμιτός στόχος.

 

– Όταν διαβάζει κανείς τη διακήρυξη, τις τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, άρθρα κ.λπ., δεν βλέπει παρά αποχρώσεις που να δικαιολογούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πως υπάρχουν διαφωνίες. Αυτή η αντίφαση πώς εξηγείται;

 

Η δεξιά και κάποια μιντιακά κέντρα θα ήθελαν να μην πάει καλά η προσπάθειά μας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός, ο οποίος έχει πατήματα στην αυτοδιοίκηση, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, τα συνδικάτα δεν είναι κάτι το οποίο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα ήθελαν να δουν. Είναι, λοιπόν, λογικό να κάνουν και την τρίχα, τριχιά. Νομίζω, όμως, ότι έχουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε δημοκρατικά, με νηφαλιότητα και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο στράτευσης νέων μελών στις γραμμές μας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την πολιτική διαθεσιμότητα.