Η πρόληψη και ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του bullying τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στη Νόνη Καραγιάννη η κ. Κεραμέως είπε ότι « Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία των νέων θεματικών, που μπαίνουν στο σχολείο αυτό το Σεπτέμβριο. Οι νέες θεματικές στοχεύουν στο να δίνει το σχολείο μία πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά. Να ετοιμάζει τα παιδιά να βγουν στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες. Νέες θεματικές όπως ο εθελοντισμός, σεξουαλική αγωγή, πρόληψη και προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, σεβασμό στον άλλων, στην διαφορετικότερα. Ξεκινούν πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο».
Για τον δάσκαλο εμπιστοσύνης
«Σκοπός είναι να θεσμοθετηθεί ο θεσμός του δάσκαλου-καθηγητή εμπιστοσύνης, στον οποίο τα παιδιά θα μπορούν να μιλούν πιο εύκολα. Να ανοίγονται. Η δουλειά του δεν είναι να είναι ψυχολόγος, θα παραπέμπει αμέσως στους αρμόδιους λειτουργούς αν διαπιστώσει το οτιδήποτε. Θα είναι δάσκαλος-καθηγητής μεταξύ των διδασκόντων. Στόχος είναι να μπορούν τα παιδιά να μιλούν πιο εύκολα», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.
Για νέα προγράμματα η κ. Κεραμέως τόνισε πως «τα νέα προγράμματα θα πραγματοπιηθούν σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής για όλα τα μαθήματα. Δηλαδή νέα βιβλία και νέα προγράμματα σπουδών για όλα τα μαθήματα από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Είναι κάτι χρονοβόρο που όμως έχει ήδη δρομολογηθεί. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι μια καινοτομία που εισάγουμε και λέει ότι: αποστολή του σχολείου δεν είναι μόνο να μάθει γράμματα, αλλά και να βγάλει στην κοινωνία πιο σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες. Πολίτες που θα ξέρουν να συμπεριφέρονται, να δραστηριοποιούνται περισσότερο. Μιλάμε για εισαγωγή στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί για το πως θα γίνει αυτό και για το ποιοι θα τα διδάσκουν. Θα γίνονται κάποιες μικρές αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα. Θεματικές που ξεκινούν από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο».
«Στόχος να καταστήσουμε τη χώρα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης»
«Στόχος του πρωθυπουργού αλλά και δικός μου προσωπικά είναι να καταστήσουμε τη χώρα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Να αποτελέσει η χώρα μας πόλο έλξης για φοιτητές που θα έρθουν να σπουδάσουν στα εξαιρετικά πανεπιστήμια μας, τόνισε η κ. Κεραμέως.
«Θεωρώ ότι δεν αξιοποιείται όπως θα μπορούσε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και τα εξαιρετικά πανεπιστήμια της χώρας μας», υπογράμμισε και σημέιωσε ότι: «Από τις πρώτες εβδομάδες που βρέθηκα στην ηγεσία του Υπουργείου, κατέβαλα μια συστηματική προσπάθεια εντός ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και εκτός προκειμένου να ενισχύσουμε συνεργασίας μεταξύ των δικών μας Πανεπιστημίων και άλλων. Ξεκίνησα μία συνεργασία στην Αμερική, μία συνεργασία με το Ινστιτούτο διεθνούς εκπαίδευσης της Αμερικής προκειμένου να έρθουν αμερικανικά πανεπιστήμια στη χώρα μας και να διερευνήσουν συνεργασίας με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Περαιτέρω ανταλλαγές φοιτητών, ερευνητών καθηγητών, διπλά προγράμματα, κοινά προγράμματα. Έχουμε καταφέρει να έχουν δηλώσει κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. 28 για την ώρα. Πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Πρινστον, το Μπέρκλεϊ, έρχονται τέλος Μαρτίου στη χώρα μας».
Νίκη Κεραμέως: Oι σχολικές καθαρίστριες θα πληρώνονται εγκαίρως
Νίκη Κεραμέως: Το σχέδιο για το σχολικό εκφοβισμό
Νίκη Κεραμέως: Θα συνυπολογίζεται ο βαθμός όλων των τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Νίκη Κεραμέως: Έρχονται μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού