Συναγερμός για τη συνύπαρξης των ιώσεων με τον κορονοϊό και τη γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις, σημειώνοντας ότι η γρίπη είναι αυτή που προεξάρχει, καθώς και ότι η χώρα επιστρέφει στο 2017 που ήταν μια περίοδος κατά την οποία ξεκινούσαν οι λοιμώξεις.
«Η διαφορά με φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Έχουμε ένα μίγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας «ο Ιανουάριος θα είναι και ο πιο δύσκολος μήνας, όπως ήταν και στις παλαιότερες εποχές, μιας και είναι ο μήνας ο οποίος πάντα υπάρχει μια μεγαλύτερη έξαρση και κυρίως μετά από την επιστροφή από τις διακοπές μας».
«Μπορεί να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να έχουμε 70.000 – 80.000 περίπου λοιμώξεις την ημέρα» τόνισε ο κ. Λουκίδης, μιλώντας για τις εκτιμήσεις των γιατρών.
Σύμφωνα με τον ειδικό, “το περιβάλλον στο οποίο θα διαχειριστούμε αυτές τις λοιμώξεις είναι σαφέστατα πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές λόγω των καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και με καλύτερο ανοσιακό στάτους γιατί εκτός από τους εμβολιασμούς έχει νοσήσει και πάλι μεγάλο μέρος του πληθυσμού”.
Τσουνάμι γρίπης βλέπει ο Τζανάκης
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος χθες μέσω της ίδιας εκπομπής, παρότρυνε τον κόσμο να συνεχίσει να φοράει μάσκα και να τηρεί τα βασικά μέτρα υγιεινής, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένα τσουνάμι γρίπης.
“Περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις λίγο πιο μπροστά από ότι συνήθως. Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει “κεφάλι” από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV” είπε.