Τον τετραγωνισμό του κύκλου θα επιχειρήσει να αποδείξει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 το υπουργείο Οικονομικών προβλέποντας ανάπτυξη-ρεκόρ 2,7% του ΑΕΠ, έχοντας παράλληλα έτοιμες νέες επιβαρύνσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Να σημειώσουμε ότι πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ έχει κάνει η Κομισιόν από την άνοιξη, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων του τρίτου Μνημονίου και το δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υιοθετήθηκε επιλεκτικά -για ευνόητους λόγους- από το υπουργείο Οικονομικών, παρότι ήταν κομμάτι σε ένα ευρύτερο πακέτο προβλέψεων που εντάχθηκαν από τον ΕΜΣ στο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε στις 24 Μαΐου. Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η εξαιρετικά φιλόδοξη πρόβλεψη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2028.

Τόσο η φιλόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη όσο και αυτή για τους δημοσιονομικούς στόχους έγιναν -εκτός των άλλων- με στόχο να υιοθετηθεί μια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη πολιτικά λύση για την ελάφρυνση του χρέους, ειδικά για τα κράτη του Βορρά και κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Τεχνικά βασίζεται στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (κάτι που δεν είναι ορατό 15 μήνες μετά την επιβολή τους) και κατά συνέπεια στην αύξηση των εξαγωγών και την τεράστια αύξηση των επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 11,6% τον επόμενο χρόνο.

Αποκρατικοποιήσεις

Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων -με την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, την ολοκλήρωση της παραχώρησης του Ελληνικού με την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ- μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν βοηθά όμως -τουλάχιστον άμεσα- στην απαλοιφή της οικονομικής κρίσης που μαστίζει για έβδομο συνεχή χρόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αφού με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ακόμη και μια μεγάλη επένδυση, όπως αυτή του Ελληνικού, χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση από τρία έως και πέντε χρόνια για να έχει ένα ορατό αποτέλεσμα στην απασχόληση και την αύξηση των δημόσιων εσόδων.