Τι θα ισχύσει με το νέο σύστημα – Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες τροποποιήσεις το επόμενο διάστημα στο νέο σύστημα , όπως αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως «Δεν είναι νέος φόρος. Είναι πράγματι επιβολή ενός τεκμηρίου εισοδήματος. Είναι λογική μια τέτοια επιβολή τεκμηρίου; Σε τι απαντά αυτό το τεκμήριο; Στο γεγονός ότι το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων κάνουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία είναι κάτω από τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό μας προξενεί μια εντύπωση, ξέρουμε ότι δεν συμβαίνει αυτό. Προφανώς ένας τέτοιος μαζικός έλεγχος σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους δεν είναι εφικτός. Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό δηλαδή αν κάποιος θεωρεί ότι άδικα του το λέμε έχει τη δυνατότητα να το αμφισβητήσει»

Και πρόσθεσε πως «η προσπάθεια είναι να επιβληθεί φορολογική δικαιοσύνη, δεν είναι φόρος νέος είναι ένα μέτρο εμπέδωσης φορολογικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει περαιτέρω να σκεφτούμε ώστε αυτό το μέτρο το οποίο συντείνει, κατατείνει στη φορολογική δικαιοσύνη να γίνει ένα μέτρο το οποίο-επειδή ως οριζόντιο μέτρο πάντα έχει ένα κίνδυνο αδικιών- να περιορίσει κατά το δυνατόν τις όποιες αδικίες. Ξέρω ότι το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται αρκετά πάνω σε τέτοιες παραμέτρους».

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν διορθώσεις στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών απάντησε πως θα γίνει παραμετροποίηση.

Τι απαντά ο Χατζηδάκης

Μετά ρωτήθηκε από τον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο με αφορμή τα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Βορίδης.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση. Αλλά θέλω να σκεφτεί κάποιος δικηγόρος που μας ακούει τον εξαιρούμε πλήρως τον πρώτο χρόνο, το δεύτερο χρόνο, τον τρίτο χρόνο μετά έχουμε 33%, μετά έχουμε 67% επιβάρυνση από το σύστημα και το 100% αρχίζει από τον έκτο χρόνο τι πρέπει να κάνουμε όταν τα στατιστικά μας στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα απ’ ότι οι παλιότεροι» απάντησε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, είπε:

«Αναμενόμενα είναι σε κάποιο βαθμό γιατί προφανώς όταν κάποιοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερο δεν μπορούν να το υποδεχτούν με ενθουσιασμό όμως εμείς πρέπει να βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα. Υπάρχουν και μισθωτοί και συνταξιούχοι, υπάρχουν αυτοί που έχουμε βαρεθεί να λέμε τα “υποζύγια του φορολογικού συστήματος” και κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να δει όλη την εικόνα με δικαιοσύνη και αυτό είναι που επιχειρήσαμε να κάνουμε.

Προσπαθούμε να συνδυάσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο τρεις μεθόδους, το ένα είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες, τα ψηφιακά εργαλεία για διασταυρώσεις και έτσι προωθούμε τα POS, τα ψηφιακά τιμολόγια, το my data. Το δεύτερο είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για να περιορίσουμε τη χρήση μετρητών. Το κάνουμε αυτό υποχρεωτικό στις συναλλαγές για ακίνητα που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο τραπεζικά μέσα και βεβαίως στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος έχουμε και το σύστημα αυτών των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Σκέρτσος: Πρέπει να κλείσουμε τις τρύπες φοροδιαφυγής

Στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος η κριτική αυτή είναι «άδικη, άστοχη και άτοπη», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που γίνεται παντού στην Ευρώπη. «Στόχος της πολιτικής μας είναι να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην αποτελεί η Ελλάδα μία θλιβερή εξαίρεση εκεί στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Αυτό που κάνουμε ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι να εφαρμόσουμε ένα σύστημα, που εφαρμόζεται στην Ιταλία και στη Γαλλία σε σχέση με τα τεκμαρτά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών. Δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε κανέναν ελεύθερο επαγγελματία, καμία επαγγελματική ομάδα και κοινωνική τάξη. Πρέπει να κλείσουμε τις τρύπες της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, δεν επιβάλουμε κανέναν νέο φόρο, καθένας οφείλει να καταβάλλει τον φόρο που του αναλογεί βάσει των πραγματικών του εισοδημάτων. Η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μειώνει τους φόρους, έχει μειώσει 50 φόρους, έχει μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 10% τα προηγούμενα χρόνια και διά αυτού του τρόπου έχει αυξηθεί η απόδοση των δημοσίων εσόδων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Οι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Υπενθυμίζεται πως από το 2024 αλλάζει το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως είχε πει ο κ. Χατζηδάκης, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ.

Αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί στα φετινά εισοδήματα των παραπάνω τα οποία όμως θα φορολογηθούν το 2024. Δηλαδή σύμφωνα με το νέο σύστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη κι αν εμφανίζουν μηδενικά κέρδη θα φορολογούνται πλέον με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ενώ με την καθολική εφαρμογή των myDATA το 2024, η Εφορία θα αναγνωρίζει ως τιμολόγια εξόδων μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα των myDATA της ΑΑΔΕ.

Για το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από τον επόμενο χρόνο κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025