Το Market Pass παρατείνεται για τρεις μήνες -έως και τον Οκτώβριο του 2023 σε 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου να στηριχτούν από την επέλαση της ακρίβειας στο μέτωπο των τροφίμων.
Τονίζουμε σε αυτό το σημείο ότι οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να λάβουν εγκαίρως την παροχή.
Διακοπές: Τελικά τι θα γίνει με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια; Πόση μείωση αναμένεται
Ανάσα σε 1,34 εκατ. φορολογούμενους
Tαυτόχρονα σημαντική ανάσα σε 1,34 εκατ. φορολογούμενους δινει η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ ανά τέκνο.
Με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται εμμέσως το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, με το όφελος να φαίνεται μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.
Το δημοσιονομικό κόστος για το market pass είναι 251 εκατ. ευρώ και για την έμμεση αύξηση αφορολόγητου είναι 135 εκατ. ευρώ.
Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» μέσα από 10 ερωτήσεις-απαντήσεις αποκωδικοποιεί τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων για το market pass και το φόρο εισοδήματος για φορολογούμενους με παιδιά.
1. Αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το market pass;
Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, ήτοι έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Ιδια παραμένουν και τα περιουσιακά: έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ ο έγγαμος.
2. Η ενίσχυση παραμένει στα επίπεδα του πρώτου κύκλου;
Η ενίσχυση μέσω χρεωστικής κάρτας κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τον πρώτο κύκλο.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.
Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.
3. Οι δικαιούχοι της επιδότησης πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση;
Οι δικαιούχοι του market pass αλλά και όσοι υπέβαλαν αίτηση και απορρίφθηκαν δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση.
Η διασταύρωση των εισοδημάτων τους θα πραγματοποιηθεί μέσω της ΑΑΔΕ και θα διαπιστωθεί αυτομάτως εάν δικαιούνται να λάβουν ξανά την επιδότηση.
Όσοι είχαν αύξηση στα εισοδήματά τους, πάνω από τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα δικαιούνται market pass.
4. Ποιοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το market pass;
Αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν όσοι δεν είχαν υποβάλλει για διάφορους λόγους κατά τον πρώτο κύκλο του market pass.
5. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των νέων αιτήσεων;
Η πλατφόρμα θα ανοίξει περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
6. Πότε θα δοθεί η πρώτη δόση της παροχής;
Θα καταβληθεί προσπάθεια η πρώτη δόση να δοθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χορηγηθεί διπλή δόση τον Σεπτέμβριο.
7. Μέχρι πότε θα παραμείνει ενεργοποιημένη η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Για τη μείωση στον φόρο εισοδήματος
8. Για ποιους μειώνεται η φορολογία εισοδήματος;
Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τους φορολογούμενους με παιδιά, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024, για τους οποίους έμμεσα αυξάνεται το αφορολόγητο όριο.
9. Πώς κλιμακώνεται η έκπτωση φόρου;
Με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. από 1/1/2024.