Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα και να φέρει τεράστιες αλλαγές στα εργασιακά. Ένα από τα πράγματα που θα αλλάξουν είναι και οι υπερωρίες.
Ποιές οι αλλαγές
Το υπουργείο εργασίας ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για τον συμψηφισμό των υπερωριών που αποτελεί σημείο τριβής του υπό κατάρτιση εργασιακού νομοσχεδίου.
Η ΓΣΕΕ που προκήρυξε 24ωρη απεργία την Τρίτη 4 Μαΐου για την εργατική Πρωτομαγιά προανήγγειλε και νέες κινητοποιήσεις επισημαίνοντας ότι «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα.
Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε σε χθεσινές τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι ο συμψηφισμός των υπερωριών, η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, θα γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής αιτήσεως των εργαζομένων όπως ακριβώς συμβαίνει την αίτηση για τη χορήγηση της ετήσιας αδείας του και όχι κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει των συμψηφισμό των υπερωριών με μειωμένο ωράριο ρεπό η άδεια προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ίδιος. Ως παράδειγμα ανέφερε τον εργαζόμενο που θέλει να μαζέψει τις ελιές η τον εργαζόμενο φοιτητή που θέλει να πάρει άδεια για να διαβάσει κατά την εξεταστική περίοδο.
Το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα, σύμφωνα με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας αρχικά προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας. Δε θα θίγεται ωστόσο η θεμελιώδης αρχή του 8ώρου και η εβδομάδα των 40 ωρών απασχόλησης. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος δουλέψει επί 10 ώρες ημερησίως για 4 μέρες μια εβδομάδα, κάποια άλλη εβδομάδα θα εργαστεί 32 ώρες ώστε να διατηρηθεί ο μέσος όρος των 40 ωρών εβδομαδιαίως για 5ήμερη απασχόληση.
Για να εφαρμοστεί η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου μέσω επιχειρησιακής η μέσω ατομικής σύμβασης.
Το εργασιακό νομοσχέδιο πριν δει το φως της δημοσιότητας έχει ήδη ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη κάνοντας λόγο για φιλελεύθερες πρακτικές και εμπαιγμό προς τους εργαζομένους. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται «ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελός τους, την ώρα που απεργάζεται την κατάργηση του οκταώρου, τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη διεύρυνση της εργασίας της Κυριακής και την περαιτέρω μείωση των μισθών.»
Ο υπουργός εργασίας, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτηρίζει πρωταθλητή στα ψέματα, επισημαίνοντας ότι επιτίθεται με fake news στο νομοσχέδιο που προβλέπει διατάξεις για την προστασία της εργασίας. Αναφερόμενος στις διατάξεις ο κ. Χατζηδάκης τονίζει:
– Προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές.
– Θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας, άδεια δηλαδή μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού.
– Στηρίζει τον θεσμό της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.
– Εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών.
– Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην τηλεργασία, καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.
– Προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για την συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόγνωσή του, καθώς τον εγκαταλείπουν και οι παλαιοί του ψηφοφόροι, αποφάσισε να κηρύξει τον «πόλεμο» στην κυβέρνηση επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο ήταν κυβέρνηση! Είναι η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια και για την οποία υπάρχει μάλιστα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Και προφανώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταργηθεί το 8ωρο, εκτός αν το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το αντιλήφθηκε ούτε ο ίδιος, κρατώντας τις διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όσο ήταν στην εξουσία. Το 8ωρο ήταν και παραμένει προφανώς κατοχυρωμένο!
Σε αυτήν την ρύθμιση, της οποίας ήδη έχει γίνει περιορισμένη χρήση στην Ελλάδα, με συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, προσθέτουμε ότι ο εργαζόμενος, εάν τον εξυπηρετεί, μπορεί να το ζητήσει και μόνος του από τον εργοδότη. Είναι μια ρύθμιση που μπορεί να προχωρήσει μόνο μετά από αίτημα του ίδιου του εργαζόμενου, λόγω προσωπικών ή οικογενειακών επιλογών.
ΟΑΕΔ – Πληρωμές σε Δώρο Πάσχα και επίδομα ανεργίας: Πόσοι πήγαν ταμείο
Επίδομα παιδιού 2021: Πότε πληρώνεται η 2η δόση
ΟΠΕΚΑ- Επιδόματα: Νωρίτερα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι