Αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες, αλλά μειωμένο τους υπόλοιπους, θα είναι το , που αλλάζει τρόπο και κριτήρια χορήγησης.

Παρά τις αρχικές διαρροές και εξαγγελίες ότι θα είναι ανταποδοτικό και θα πηγαίνει αναλογικά με τον τελευταίο του εργαζόμενου, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε μέσω ραδιοφωνικής της συνέντευξης, τι ακριβώς θα ισχύει τελικά και τι ποσό θα παίρνουν οι άνεργοι.

Όπως τόνισε στα «Παραπολιτικά 90,1» η κ. Κεραμέως, στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο σύστημα είναι η δημιουργία κινήτρων για την εύρεση εργασίας.

«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.»

Και πρόσθεσε:

«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τις ευάλωτες εκείνες ομάδες, μας ενδιαφέρει να τονώσουμε την απασχόληση.»

Πώς θα χορηγείται το επίδομα ανεργίας και πόσο θα είναι – Παραδείγματα

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επίδομα ανεργίας θα «σπάσει» σε δύο μέρη: Ένα σταθερό για όλους τους ανέργους και ένα ανταποδοτικό -αναλόγως του μισθού και των εισφορών που έχει καταβάλει κάποιος κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Από εκεί και πέρα όμως, θα βαίνει μειούμενο. Ένα από τα σενάρια είναι, μόλις τους τρεις πρώτους μήνες, το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στα 580 ευρώ (από 509 ευρώ που είναι σήμερα) και στα επόμενα τρίμηνα να μειώνεται κατά 60% ή 50% του μισθού ως ένα κίνητρο για να βρίσκει δουλειά ο άνεργος από τους εργασιακούς συμβούλους της .

Η εφημερίδα «Καθημερινή» παραθέτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Κάποιος με περισσότερους από 11 μήνες εργασίας, με λιγότερα όμως από 5 χρόνια, θα λαμβάνει μόνο το πρώτο, κοινό και ίδιο σκέλος του επιδόματος (580 ευρώ).

Κάποιος με 5 χρόνια εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα λάβει ένα επιπλέον ανταποδοτικό ποσό που θα είναι όμως μικρότερο από κάποιον που πριν την ανεργία ήταν -για παράδειγμα- 20 χρόνια εργαζόμενος και ο μισθός του ήταν άνω των 1.000 ευρώ.

Πάντως, όσα χρόνια και να εργάζεται κάποιος, εφόσον βγει στην ανεργία, ακόμα και με το «μπόνους ανταποδοτικότητας», το συνολικό επίδομα ανεργίας θα είναι χαμηλότερο από τον τελευταίο μισθό του.

Κατά μέσο όρο, αναμένεται το επιπλέον ποσό να είναι της τάξης των 200-300 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025