Το νέο επίδομα ανεργίας εισάγει σημαντικές αλλαγές, καθώς θα έχει σταθερό ποσό, ενώ παράλληλα θα συνδέεται με την προϋπηρεσία και τις αποδοχές που λάμβανε ο εργαζόμενος πριν μείνει άνεργος. Η πιλοτική εφαρμογή από τη ΔΥΠΑ θα αφορά αρχικά 15.000 νέους ανέργους, προτού επεκταθεί σε ευρύτερη κλίμακα. Από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή, σε πιλοτική φάση, το νέο σύστημα για το επίδομα ανεργίας το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο μοντέλο.
Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε ένα δυναμικό βοήθημα, το οποίο δεν είναι πλέον ένα ενιαίο ποσό για όλους, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με το ιστορικό εργασίας του ανέργου. Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσού σε σύγκριση με το προηγούμενο επίδομα, καθώς το ανώτατο όριο μπορεί να φτάσει έως και τα 1.297,45 ευρώ, ανάλογα με τον μισθό και την προϋπηρεσία του δικαιούχου.
Δείτε Επίδομα θέρμανσης: Τι θα γίνει με τη ΝΕΑ πληρωμή – Πότε αναμένεται
Παράλληλα, εισάγεται μια νέα κλιμακωτή δομή επιδότησης, όπου το ποσό που λαμβάνει ο άνεργος θα είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες και θα μειώνεται σταδιακά. Σημαντική διαφοροποίηση αποτελεί και η προσαρμογή βάσει μισθολογικού ιστορικού, αφού οι αποδοχές που λάμβανε ο εργαζόμενος πριν την ανεργία, καθώς και η συνολική προϋπηρεσία του, θα παίζουν ρόλο στον υπολογισμό του ποσού. Επιπλέον, για πρώτη φορά, προβλέπεται ειδική ενίσχυση για μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ η μέγιστη διάρκεια επιδότησης μπορεί να φτάσει έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και το ιστορικό εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται η υποβολή ξεχωριστής αίτησης, καθώς οι άνεργοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα εντάσσονται αυτόματα στο νέο σύστημα.
Το ποσό του επιδόματος θα αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Το πρώτο είναι το σταθερό ποσό, το οποίο ανέρχεται στο 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, δηλαδή περίπου 648,75 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της ανεργίας. Στη συνέχεια, το ποσό αυτό θα μειώνεται σταδιακά. Το δεύτερο μέρος αφορά ένα μεταβλητό ποσό που υπολογίζεται βάσει των ετών προϋπηρεσίας του ανέργου, όπου όσο περισσότερα χρόνια εργασίας έχει ένας δικαιούχος, τόσο υψηλότερη θα είναι η συνολική επιδότηση. Το τρίτο μέρος είναι ένα επιπλέον μεταβλητό ποσό, το οποίο υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος πριν χάσει τη δουλειά του.
Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με 10ετή προϋπηρεσία και μισθό 1.400 ευρώ θα λάβει κατά το πρώτο τρίμηνο της ανεργίας 985,75 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό θα μειωθεί σε 822 ευρώ τον μήνα κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στο τρίτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στα 657 ευρώ. Στο τέταρτο τρίμηνο, η επιδότηση θα μειωθεί περαιτέρω στα 474 ευρώ τον μήνα.
Δείτε ΝΕΟΣ κατώτατος μισθός: Ποιά επιδόματα θα αυξηθούν
Η λογική πίσω από το νέο μοντέλο είναι ότι οι άνεργοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση στην αρχή, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πρώτες δύσκολες εβδομάδες, ενώ σταδιακά το ποσό μειώνεται με σκοπό να ενισχυθεί η ενεργοποίηση για εύρεση νέας εργασίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το νέο μοντέλο επιδότησης έχει ως βασικούς στόχους την καλύτερη προσαρμογή του επιδόματος στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων, τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των δικαιούχων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και την παροχή κινήτρων για επανένταξη στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και ευέλικτου συστήματος που λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.
Το νέο σύστημα επιδότησης αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στην κοινωνική πολιτική και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο στηρίζονται οι άνεργοι στην Ελλάδα.
Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο βίντεο