Η έξοδος από την κρίση απαιτεί την αντιμετώπιση του προβλήματος των πολυοφειλετών, δηλαδή όσων έχουν χρέη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Το ζήτημα απασχόλησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για το χρέος και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι πως απαιτείται δραστική αντιμετώπιση, ώστε να γίνει μία νέα αρχή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει η ρύθμιση των οφειλών από την αρχή του 2017 με τη δημιουργία συμβουλίων πιστωτών. Η έναρξη θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα επεκταθεί σταδιακά στις μικρότερες, αλλά και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Στο συμβούλιο πιστωτών θα προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές και ανάλογα με την κάθε περίπτωση θα βρίσκονται και οι λύσεις. Θα πρόκειται δηλαδή για λύσεις… αλά κάρτ. Θα λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση του πολυοφειλέτη, το σύνολο των οφειλών, οι προοπτικές και η βιωσιμότητα.
Στις λύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνονται για μεν τα τραπεζικά δάνεια η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σε έσχατη περίπτωση ακόμα και το “κούρεμα” μέρους του δανείου.
Για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία το… μενού θα περιλαμβάνει στην έσχατη περίπτωση ακόμα και “κούρεμα” των προστίμων και των προσαυξήσεων. Όχι, όμως, και του αρχικού χρέους.
Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία το “κούρεμα” του αρχικού χρέους είναι απαγορευτικό, γιατί θα προκαλέσει κατάρρευση των ταμείων.
Το μεγάλο εμπόδιο στην εφαρμογή της ρύθμισης ήταν το κουαρτέτο. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα το συζητούν, ενώ υπάρχουν και μέλη του κουαρτέτου που το αποδέχονται ως έσχατη λύση.
Ενδεικτική της νέας στάσης των Θεσμών, αποτελεί η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στη συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς την περασμένη εβδομάδα. Όταν της έθεσαν το θέμα του “παγώματος” των ασφαλιστικών οφειλών με την ταυτόχρονη πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων, δεν απέρριψε την πρόταση, αλλά ζήτησε περισσότερα στοιχεία για να πειστεί ότι οι υπολογισμοί για αύξηση των εσόδων των ταμείων είναι ακριβείς και στέρεοι.