παρατάση περιοχές: Ανακοινώθηκαν και επίσημα, όπως ήδη έχει γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, οι παρατάσεις για 51 περιοχές όπου «τρέχει» η συλλογή δηλώσεων του Κτηματολογίου, που λήγουν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φορέας βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις έτσι ώστε να κινητοποιηθεί ο κόσμος, μιας και πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία να συμμετάσχει στη διαδικασία, αλλά και να μην εκτροχιαστεί ο σχεδιασμός και βρεθούν αντιμέτωποι με ενδεχόμενες κυρώσεις από τους θεσμούς. Την επόμενη βδομάδα άλλωστε αναμένεται να γίνει η ενημέρωση στην Ε.Ε. για το πώς εξελίσσεται η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο 63% της χώρας, ενώ θα παρουσιαστεί η δέσμη μέτρων που έχουν παρθεί.

Οπως προκύπτει από το μπαράζ παρατάσεων, η πίστωση χρόνου που έχουν οι πολίτες κυμαίνεται από 15 μέρες έως 2 μήνες, αφορά περιοχές που ήδη έχουν ξεπεράσει το αρχικό όριο των 3 μηνών (συν 3 που δόθηκαν από το Κτηματολόγιο σε 2 δόσεις και άλλοι έως 6 από το ΥΠΕΝ) και αποφασίστηκαν ανάλογα με το πόσες έχουν δοθεί ανά περιοχή. Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.» το ΥΠΕΝ θα λάβει υπόψη τα «αγκάθια» που έχει αναδείξει η συλλογή δηλώσεων, όπως είναι η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, τα κληρονομικά δικαιώματα σε ακίνητα και ο εντοπισμός τους, αλλά παράλληλα θα λάβει αυστηρά μέτρα για όσους ήταν συνειδητά ασυνεπείς.

Ειδικότερα, όσοι ιδιοκτήτες δεν κατέθεσαν εντός χρονικών πλαισίων τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πληρώσουν κλιμακωτά πρόστιμα, ανάλογα των ημερών που ήταν εκπρόθεσμοι. Κατά τις ίδιες πηγές, όσοι δεν συμμετείχαν καν στην κτηματογράφηση χάνουν πολλά από τα δικαιώματά τους. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται να παραμένει μεν το ακίνητο στην περιουσία τους, ωστόσο να μην έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης ή πώλησης. Ταυτόχρονα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Οσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025