Τι αναμένεται να ισχύσει στις χρεώσεις σε κινητά και ίντερνετ – Όλα τα σενάρια τα οποία ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί αύξησης των τιμών. Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο αυξήσεων στα , όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι συζητά ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος εξαιτίας της αύξησης της ενέργειας, των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και του μισθολογικού κόστους.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, κανείς, πάντως, δε φαίνεται ακόμα αποφασισμένος να κάνει το πρώτο βήμα.

Πληροφορίες θέλουν κάποιους εκ των παρόχων να έχουν ήδη προσεγγίσει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ώστε να συζητηθεί μία αλλαγή στον κανονισμό αδειών, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμολογίων χωρίς να τη θεωρεί καθαρή αύξηση.

Το αυξημένο κόστος λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών εταιριών ανέλυσε την Πέμπτη και ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση και για την επόμενη χρονιά.

«Το κόστος λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, οι οποίες εκ φύσεως είναι πολύ ενεργοβόρες είναι πολύ αυξημένο. Όλο το δίκτυο καταναλώνει ενέργειά, άρα υπάρχει ένα κόστος πολύ ανεβασμένο. Ταυτόχρονα ήδη έχουμε δει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε όλα τα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, μόνο στις οπτικές ίνες το κόστος σε κάποιες περιοχές έχει αυξηθεί κατά 80% και βεβαια υπάρχει και το εργασιακό κόστος καθώς σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού 10%, 11% ή 9% πρέπει να γίνουν αυξήσεις μισθολογικές ιδιαίτερα στους πιο χαμηλόμισθους έτσι ώστε να ανταποκριθούν οι άνθρωποί μας στο αυξημένο κόστος διαβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το τριπλό χτύπημα ενέργειας, πληθωριστικών πιέσεων και αυξημένου μισθολογικού κόστους θα κοστίσει την επόμενη χρονιά μόνο στη Vodafone Ελλάδας 60 εκ. ευρώ. Σημείωσε ότι τα τελευταία 12 χρόνια ο υποδείκτης τηλεπικοινωνιών στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν κάτω από τον πληθωρισμό εκτός από δύο χρονιές που ήταν στο ύψος του πληθωρισμού. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα με πληθωρισμό στο 10% και στο 11% ο υποδείκτης είναι 14% κατω από τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή: «Αρα είναι ο μόνος κλάδος που συνεισφέρει αρνητικά στον πληθωρισμό, δηλαδή τον μειώνει».

Την ίδια στιγμή η κίνηση δεδομένων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς μόνο στη Vodafone Ελλάδας φέτος τα data αυξήθηκαν κατά 70%: «Αλλά ενώ αυξάνεται η ζήτηση σ΄ αυτό που είναι ο βασικός πυλώνας της κινητής, τα έσοδα του κλάδου αυξάνονται από 2% έως 4%» τόνισε ο κ. Μπρουμίδης.

Ανέφερε ως παράδειγμα το ARPU, το μέσο έσοδο ανά πελάτη, το οποίο στο διάστημα από το 2010 έως το 2022 μειώθηκε κατά 57% στα συμβόλαια και κατά 40% συνολικά, ενώ η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 6.500.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025