Το υπουργείο Ανάπτυξης απευθύνει έκκληση στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν μέρος των νέων αυξήσεων σε βασικά προϊόντα, όπως ο καφές, το κακάο και το μοσχαρίσιο κρέας, των οποίων η παραγωγή επηρεάζεται σημαντικά από την κλιματική κρίση. Με φόντο την άνοδο των διεθνών τιμών, το υπουργείο προσπαθεί να περιορίσει την επίδραση των ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Δείτε Μισθοί: Για ποιούς εργαζόμενους έρχονται άμεσες αυξήσεις
Σύμφωνα με το ertnews, το υπουργείο ζητά από τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τις βιομηχανίες τροφίμων, τις πολυεθνικές και τα σούπερ μάρκετ, να συγκρατήσουν τις τιμές, δεχόμενες μικρότερη κερδοφορία. Χαρακτηριστικά, η Ελληνική Ένωση Καφέ έχει προαναγγείλει αυξήσεις στον καφέ από 10% έως και 30% στα τέλη του μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο προτείνει στις επιχειρήσεις να αποδεχτούν τις αναπόφευκτες αυξήσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα να μειώσουν τις τιμές σε άλλα αγαθά που δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς τάσεις.
«Ορισμένα προϊόντα, όπως ο καφές, το κακάο και το μοσχαρίσιο κρέας, έχουν καταγράψει σημαντικές αυξήσεις λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες περιορίζουν την προσφορά τους», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Υπογράμμισε πως, αν δεν ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, η χώρα θα παραμείνει ευάλωτη στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις.
Δείτε επίσης Επίδομα 534 ευρώ: Αιτήσεις ΕΔΩ
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε επίσης ότι υπάρχει το οικονομικό περιθώριο για την απορρόφηση αυτών των αυξήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες το 2024 αύξησαν τον τζίρο τους στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς αυτή η αύξηση να οφείλεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό, αλλά στην ενίσχυση της κατανάλωσης.
Ειδικότερα για το μοσχαρίσιο κρέας, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι ήδη υπάρχουσες μικρές αυξήσεις αναμένεται να ενταθούν λόγω του ευρωπαϊκού κανονισμού για την πράσινη μετάβαση, ο οποίος οδηγεί σε μείωση της παραγωγής βόειου κρέατος, προκαλώντας περαιτέρω ανατιμήσεις το προσεχές διάστημα.
Δείτε Μισθοί: Έρχονται άμεσες αυξήσεις – Ποιούς εργαζόμενους αφορούν