Τι είναι το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος – Δεν θα μπορεί ο προμηθευτής στον οποίο ο καταναλωτής ενώ έχει οφειλές, τον αφήνει για άλλη εταιρεία, να ζητήσει διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως αρχικά προέβλεπε η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ.
Σύμφωνα με την Ημερησία, μετά από αντιρρήσεις του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ προς το υπουργείο θα αλλάξει και αναμένεται τις επόμενες ημέρες νέα εισήγηση της ΡΑΕΕΥ προς τον υπουργό χωρίς αυτό το μέτρο.
Σκηνές τρόμου έξω από σχολείο: Άγριος ξυλοδαρμός γονέα έξω από Δημοτικό μπροστά στα μάτια παιδιών
Οι λόγοι που ο υπουργός δεν έκανε δεκτή τη δυνατότητα διακοπής ρεύματος από τον προηγούμενο προμηθευτή ενέργειας στον οποίο ο καταναλωτής έχει οφειλές, είναι τρεις:
Γιατί μπορεί να αφορά διαφωνία για καταχρηστικές χρεώσεις που κανονικά θα πρέπει να λυθούν στα αστικά δικαστήρια, γιατί θα ήταν καταχρηστικό να έχει τέτοια δύναμη ο καταναλωτής και θα μπορούσε μια τέτοια ρύθμιση να προσβληθεί στο ΣτΕ και γιατί θα έκανε πιο ισχυρούς τους προμηθευτές -έχοντας τη δύναμη της αποκοπής ρεύματος- από ενδεχόμενους άλλους διεκδικητές χρεών του καταναλωτή όπως τα ταμεία και η εφορία, αυξάνοντας τα υπόλοιπα χρέη των καταναλωτών.
Με βάση την τελική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ θα ληφθεί η υπουργική απόφαση για την τροποποίηση του κώδικα Προμήθειας. Για τους καταναλωτές που αφήνουν χρέη και αλλάζουν προμηθευτή θα προβλέπεται το flagging, δηλαδή η σηματοδότηση του συγκεκριμένου ΑΦΜ από τον προμηθευτή ότι την έχει χρεώσει.
Η προσθήκη επίσης, που έκανε το υπουργείο Ενέργειας αφορά τον στρατηγικό κακοπληρωτή, όπως ορίζεται όποιος έχει αφήσει δύο φορές προμηθευτή με χρέη την τελευταία πενταετία και επιχειρεί για Τρίτη φορά να αλλάξει προμηεθυτή και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να το κάνει. Σημειώνεται ότι για τους εμπορικούς καταναλωτές (τις εταιρείες) προβλέπεται μόνο μια φορά να μπορεί να αλλάξει προμηθευτή αφήνοντας χρέη, τη δεύτερη δεν θα μπορεί να το κάνει.
Πράσινο τιμολόγιο
Σε σχέση με την έναρξη ισχύος του πράσινου τιμολογίου, παραμένει η 1η Ιανουαρίου για όσους καταναλωτές το επιλέξουν. Η αυτόματη ένταξη στο πράσινο τιμολόγιο, όμως θα γίνεται από την 1η Φεβρουαρίου, αφού το υπουργείο αποφάσισε, κατά πληροφορίες, να δώσει περισσότερο χρόνο ακόμη ένα μήνα, στους καταναλωτές και τους προμηθευτές για την αυτόματη ένταξη. Δηλαδή θα δοθεί ακόμη ένα μήνας, για να δηλώσουν την αντίρρησή τους οι καταναλωτές στη μεταφορά στο ειδικό κοινό τιμολόγιο αν το επιθυμούν και να επιλέξουν ένα άλλο τιμολόγιο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενημερώσεις των προμηθευτών τυπικά θα γίνουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, ενώ έως τότε υποχρεούνται να ανακοινώσουν στις ιστοσελίδες τους όλες τις παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου.
Η παράταση θα ενσωματωθεί στην Υπουργική Απόφαση που θα εξειδικεύει τον μηχανισμό διακύμανσης του «πράσινου» τιμολογίου και η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώσουν έως την 1η Δεκεμβρίου για τα νέα τιμολόγια όλο το πελατολόγιό τους, με εξαίρεση μόνο τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν «ενεργές» συμβάσεις σε τιμολόγια σταθερής χρέωσης.
Στους πελάτες τους που έχει λήξει η σύμβαση, οι εταιρείες θα προτείνουν κάποιο νέο προϊόν το οποίο οι καταναλωτές έχουν δύο μήνες να αποφασίσουν αν θα το επιλέξουν. Αν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου δεν έχουν επιλέξει τίποτα, από το Φεβρουάριο θα μεταφερθούν στο πράσινο τιμολόγιο.
Οι εταιρείες οφείλουν να ενημερώσουν τους πελάτες τουςγια το ειδικό «πράσινο» τιμολόγιό της, στο οποίο θα μεταφερθούν αν δεν δηλώσουν την αντίρρησή τους. Η εναντίωση, και επομένως η μη μεταφορά στο ειδικό τιμολόγιο, θα μπορεί να γίνει αν ο καταναλωτής επιλέξει κάποιο από τα υπόλοιπα διαθέσιμα προϊόντα – είτε του προμηθευτή του, είτε άλλης εταιρείας.