: Νέες δράσεις για τους όπως αξιοποίηση κινητών μονάδων, αλλά και βομβαρδισμό από ενημερωτικά σποτ ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ποιά η νέα στρατηγική

Οι και η μείωση στα ποσοστά εμβολιασμών, οδήγησαν τους αρμόδιους σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Μια στρατηγική που ξεκάθαρα χαράσσεται και υλοποιείται υπό το βάρος της νέας μετάλλαξης και υπό την πίεση του χρόνου να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 801 νέα περιστατικά , αυξημένα κατά 121% συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (362 περιστατικά την προηγούμενη Δευτέρα). Η θετικότητα σκαρφάλωσε στο 3,02% ενώ βρισκόταν για ημέρες σταθερά κάτω του 1,5%.

Παράλληλα, αξιολογήθηκε και η στασιμότητα έως και υποχώρηση της Ελευθερίας : οι τελευταίες ημέρες κλείνουν με 90.000 εμβολιασμούς αντί των 100.000 και πλέον εμβολιασμών που γίνονταν τους προηγούμενες δύο μήνες. Οι ειδικοί βλέπουν με ανησυχία την επίδραση του καλοκαιριού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, για αυτό και υπενθυμίζουν τις εναλλακτικές οδούς για γρήγορο και εύκολο εμβολιασμό στους πολίτες.

Έτσι δίδονται οι εξής δυνατότητες:

– δυνατότητα εμβολιασμού την επόμενη κιόλας ημέρα του προγραμματισμού ραντεβού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με και Moderna και σε τρεις ημέρες με

– δυνατότητα μετάθεσης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα (αφορά το εμβόλιο AstraZeneca), ώστε να μην συμπίπτει με τις ημερομηνίες διακοπών

– την έναρξη από σήμερα, 6 Ιουλίου, εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητές μονάδες για όποιον κάτοικο ενδιαφέρεται, με πρώτο σταθμό την Κρήτη

– τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, για τους οποίους αναρτήθηκε η πρόσκληση συμμετοχής στο emvolio.gov.gr.

Το τείχος ανοσίας

Απαιτείται συνολική προσπάθεια για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που με τις μεταλλάξεις όλο και απομακρύνεται από κοντά μας, επεσήμανε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την Ελευθερία η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Υπενθυμίζεται ότι από το 65-70% που είχε εκτιμηθεί ως το ποσοστό επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τώρα λόγω της για τη συλλογική ανοσία απαιτείται 80% εμβολιασμένου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους κατά τη χθεσινή ενημέρωση, στη χώρα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί και, ειδικότερα, πάνω από 5.000.000 με μία δόση (αποτελούν το 47,7% του γενικού και το 56% του ενήλικου πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 πλήρεις εμβολιασμοί (αποτελούν το 38,2% του γενικού και το 45% του ενήλικου πληθυσμού).

Τα αναλυτικά στοιχεία για τα εμβολιαστικά ποσοστά των 13 Περιφερειών που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου αποκάλυψαν τις περιοχές που έχει βαλτώσει η Ελευθερία και εκείνες που καταγράφουν καλές εμβολιαςτικές επιδόσεις, δρομολογώντας παράλληλα και ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση της εκστρατείας.

Ενδεικτικά, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συγκεντρώνει ποσοστό 55% εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με μία δόση και 47% με ολοκληρωμένο . Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει 52% και 44% στα αντίστοιχα ποσοστά μερικώς και πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και ακολουθεί η Αττική, με το 38% των κατοίκων της να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ο εθελοντικός

Η συμμετοχή των εφήβων ηλικίας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς τα δεδομένα για την πορεία της επιδημίας με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα προβλημάτιζαν τους ειδικούς όπως παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στις άλλες χώρες.

Τη θετική γνώμη της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος κυρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού, δημιουργώντας όμως μάλλον σύγχυση καθώς ο εμβολιασμός για τη λοίμωξη Covid δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη χώρα μας ούτε σε ανηλίκους ούτε σε ενήλικες. Η υποχρεωτικότητα εξετάζεται για τους υγειονομικούς εργαζόμενους και εκείνους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Επίσης, προκαλεί απορία γιατί η Επιτροπή δεν προχώρησε σε σύσταση για τα μικρότερα παιδιά, από 12 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, για τα οποία έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πράσινο φως ώστε να εμβολιάζονται με το εμβόλιο των /BioNtech. Η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε τα οφέλη που έχει ο εμβολιασμός σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα χωρίς να εξειδικεύσει κάτι περαιτέρω.

Περιγράφοντας τον εμβολιασμό των εφήβων ως το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία η καθηγήτρια παρέθεσε τους λόγους που βάρυναν στη θετική εισήγηση της Επιτροπής.

Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή αφορούν:

– τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1%

– τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο

– τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των εφήβων 12 – 17 ετών λόγω κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5 – 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Αναλυτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

– η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων που γεννήθηκαν πριν από την 1/1/2006 από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με περαιτέρω οδηγίες την προσεχή Δευτέρα. Προϋπόθεση για την εγγραφή των ανηλίκων είναι η ενημέρωση και η συναίνεση των γονέων τους.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται με mRNA τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη στοιχεία από τις ΗΠΑ και μια πολυκεντρική μελέτη υπό δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν μόλις 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας σε σύνολο 8 εκατ. εμβολασμών με μία δόση σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατ. με δύο δόσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025