Τι αναφέρουν τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον θάνατο των δύο βρεφών στην Κάτω Αχαΐα, μετά τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων που έγιναν στο πρώτο βρέφος.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Star στο μεσημερινό δελτίο ειδήσεων, η ιστοπαθολογική εξέταση που αφορά στο 19 ημερών βρέφος παραδόθηκε ήδη στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών και στον ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροψία – νεκροτομή στις 20 Οκτωβρίου και «φωτογραφίζει» λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ποιοί πρέπει να κάνουν ξανά εμβόλιο για τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι τοξικολογικές εξετάσεις του βρέφους βγήκαν καθαρές ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει γενετική προδιάθεση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο παιδάκι «έφυγε» από τη ζωή τον Ιούνιο του 2022. Η μητέρα ήταν μόνη της στο σπίτι όταν και βρήκε το μωράκι χωρίς τις αισθήσεις του. Ειδοποίησε ασθενοφόρο και το παιδί έφτασε στο κέντρο υγείας. Εκεί οι γιατροί προχώρησαν σε ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα.
Νέα, αποκαλυπτικά στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους των δύο μωρών στην Αχαΐα, μέσα σε διάστημα δεκαέξι μηνών, ήρθαν στη δημοσιότητα. Το πρώτο μωρό γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 2022, στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Μπήκε στη θερμοκοιτίδα καθώς κάποιοι δείκτες ήταν λίγο ανεβασμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ALPHA.
«Μόλις γεννήθηκε, μπήκε στη θερμοκοιτίδα γιατί είχε κάποια παθολογικά ευρήματα τα οποία ξεπέρασε χωρίς καμία αγωγή. Έμεινε σ’ εμάς για μία βδομάδα και έφυγε υγιέστατη. Ένας ακόμη λόγος που την κρατήσαμε ήταν γιατί δεν υπήρχε κατάλληλο περιβάλλον για το μωρό στο σπίτι της μητέρας.
Σε δύο ημέρες το μωρό ξαναήρθε για τις εξετάσεις που κάνουν όλα τα μωρά. Από εκεί και πέρα η Μονάδα Νεογνών στο δικό μας νοσοκομείο κανόνισε να κάνει το μωρό κάποιες επιπλέον εξετάσεις στο Καραμανδάνειο», αναφέρουν πηγές από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Εξετάσεις που δεν έγιναν ποτέ, καθώς το βρέφος κατέληξε στη κούνια του σπιτιού του στις 19 Ιουνίου.
Αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν και για τον θάνατο του δεύτερου μωρού της 23χρονης Ειρήνης, πριν από λίγες ημέρες, τη 17η Οκτωβρίου, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το βρέφος αν και ήταν δύο μηνών ήταν ελάχιστα μεγαλύτερο από νεογέννητο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Στην ιατροδικαστική υπηρεσία παρέλαβαν για νεκροψία – νεκροτομή ένα μωρό με βαρύ ιστορικό, επιληψία και σπασμούς. Το μωρό δεν ήταν πολύ ανεπτυγμένο, ήταν ελάχιστα μεγαλύτερο από νεογέννητο, λένε πληροφορίες από ιατροδικαστικές πηγές.
Βίντεο μέσα από το νοσοκομείο καταγράφουν τους συνεχείς ιατρικούς ελέγχους στους οποίους υποβαλλόταν το παιδί στο «Παίδων – Αγία Σοφία».
Σε αυτό το βίντεο, το μόλις 1 μηνός κοριτσάκι φαίνεται στο κρεβάτι, με τους γιατρούς να είναι από πάνω του και να το εξετάζουν. Ελέγχουν τα αντανακλαστικά του, ενώ το ίδιο παρακολουθεί ήρεμο. Ένας γιατρός ακούγεται να προτείνει τη χορήγηση οξυγόνου.
Σε άλλο βίντεο, η μητέρα καταγράφει το μόνιτορ με τις σφίξεις του μωρού. Αν η εικόνα παγώσει διακρίνεται η ένδειξη στο μόνιτορ. Οι σφίξεις είναι 143. Σε άλλο στιγμιότυπο, καταγράφεται ακόμη μια εξέταση του βρέφους. Τρεις γιατροί βρίσκονται πάνω από το κρεβάτι της εξέτασης, ενώ στα πόδια του μωρού είναι ακουμπισμένος ο ιατρικός του φάκελος.
Σε άλλο βίντεο καταγράφεται το άτυχο μωράκι στο κρεβάτι του, να είναι ήρεμο και να έχει στραμμένο το βλέμμα στη μητέρα. Ακόμη ένα βίντεο της μητέρας καταγράφει τους γιατρούς συγκεντρωμένους πάνω από την κούνια του βρέφους, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα του ALPHA. Από την ιατροδικαστική υπηρεσία έχει ζητηθεί επίσπευση των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων.
Πληροφορίες από τις ιατροδικαστικές πηγές αναφέρουν πως από τη νεκροψία – νεκροτομή δεν παρατηρήθηκε κάτι. Η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη. Ζητήθηκαν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις και μάλιστα με επίσπευση. Αν υπάρχει οποιοδήποτε φάρμακο ή δηλητήριο θα φανεί.
Αν υπάρξει, τότε θα σταλεί στο εργαστήρια του ΑΠΘ για ποσοτικοποίηση. Στο νοσοκομείο «Παίδων» έγινε εξονυχιστικό έλεγχος στο μωρό και ζητήθηκαν γενετικές εξετάσεις ενώ ήταν ακόμη εν ζωή.