Επιδόματα: ΓΣΕΕ και εργοδότες που θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου οδεύουν προς νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ποιά επιδόματα διασώζονται
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μετά τις μνημονιακές παρεμβάσεις η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεν καθορίζει πλέον τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους όλης της χώρας αλλά περιορίζεται στη διαπραγμάτευση των μη μισθολογικών όρων εργασίας.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διασώζει τόσο τον θεσμό της σύμβασης όσο και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου, τις τριετίες και τις άδειες των εργαζόμενων γονέων.
Συνεπώς το επίδομα γάμου που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού, το δικαιούνται σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ αλλά σύμφωνα με την άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ δευτερευόντως μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.
Στη τρέχουσα διαπραγμάτευση, η ΓΣΕΕ θα ζητήσει από τους εργοδότες να είναι πιο θαρραλέοι και να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μισθών πάνω από τον κατώτατο μισθό που ορίστηκε στα 713 ευρώ από την 1/5/2022 προκειμένου οι χαμηλόμισθοι να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα τεθεί επίσης η απασχόληση και η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου για τους μισθωτούς.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΓΣΣΕ που υπεγράφη το 2018 από τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), παρατάθηκε έως τις 31 2021 διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων όπως οι τριετίες και το επίδομα γάμου.
Στην ισχύουσα σύμβαση αναφέρεται ότι «συμφωνείται ρητά η ισχύς όλων των θεσμικών όρων που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ ως κατώτατα όρια προστασίας των εργαζομένων» και περιλαμβάνεται ρήτρα για τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.