Όπως έχει γνωστοποιηθεί, ακόμα και οφειλές που είναι ήδη ενταγμένες σε πάγιες ρυθμίσεις και εξυπηρετούνται κανονικά, μπορούν οι φορολογούμενοι και οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων να τις εντάξουν στο νέο σχήμα .

Σύμφωνα με το newmoney, οι .

Η νέα ρύθμιση θα αφορά χρέη της ενεργειακής κρίσης, της διετίας 2021-2022. Στοχεύει αρκεί και νέες οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν την εποχή της ακρίβειας, από 1 Νοεμβρίου 2021 και μετά.

Διευκολύνει όμως όχι μόνον όσους άφησαν απλήρωτες δόσεις, αλλά και όσες τις πλήρωναν κανονικά.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης:

μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023: μπορούν να τις βάλουν σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για την πάγια ρύθμιση με τις 12 δόσεις, ή αι σε έως 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

όσοι είχαν οφειλές που βγήκαν ληξιπρόθεσμες από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις είχαν εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων: μπορούν να μεταφέρουν τα χρέη αυτά στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Εκτός από τη νέα ρύθμιση, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» και για όσους είχαν αλλά έχασαν τις 120 δόσεις. Υπολογίζεται ότι από τους σχεδόν 600.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στο σχήμα δόσεων αυτό το 2015, περίπου 200.000 εξόφλησαν, άλλοι 200.000 πληρώνουν ακόμα, αλλά 200.000 την έχασαν γιατί σε κάποια φάση (οικονομική κρίση, 3ο Μνημόνιο, πανδημία, ενεργειακή κρίση κλπ) δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν.

Προϋπόθεση για να ενταχθούν ξανά στην ίδια ρύθμιση που έχασαν είναι να συνεχίσουν να πληρώνουν από εκεί που σταμάτησαν, αλλά και να βάλουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων και όποια άλλα χρέη προς το Δημόσιο έχουν τυχόν αφήσει απλήρωτα και αρρύθμιστα. Για αρχή πληρώνουν δύο δόσεις μαζεμένες: την τρέχουσα και την πιο παλιά απλήρωτη, ενώ οι υπόλοιπες προστίθενται και πληρώνονται ανά μήνα, όταν τελειώσουν οι τρέχουσες. Τα μέτρα είσπραξης σταματούν, αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά «τρέχουν» τόκοι για τους επιπλέον μήνες αποπληρωμής.

Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται ουσιαστικά και στα παραδείγματα τα οποία παρουσίασε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Συγκεκριμένα:

1ο παράδειγμα

Έχω ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέκυψαν στο διάστημα από Νοέμβριο 2021 μέχρι το Φεβρουάριο 2023.

Μπορώ να τις εντάξω απευθείας στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, δηλαδή με τριπλάσιες ή εξαπλάσιες δόσεις από όσες προσφέρει η πάγια ρύθμιση. Και αυτό διότι δεν είχα αφήσει χρέη και ήμουν συνεπής ακόμα και μέσα στην πανδημία, μέχρι που ξέσπασε η κρίση ενεργειακής ακρίβειας.

2ο παράδειγμα

Δημιούργησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Νοέμβριο του 2021 και μετά, τις οποίες έχω εντάξει και πληρώνω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Αυτές τις οφειλές μπορώ πλέον να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων, για να μειώσω το ποσόν καταβολής. Οι δόσεις είναι έντοκες όμως και άρα θα επιβαρυνθώ με επιπλέον τόκο, για τους επιπλέον μήνες που θα επιλέξω να παραταθεί η αποπληρωμή.

3ο παράδειγμα

Την 1η Νοεμβρίου του 2021, είχα ήδη οφειλές που τις πλήρωνα με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Στη συνέχεια όμως έχασα την ρύθμιση τον Μάρτιο του 2022 βεβαιώθηκαν και νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022.

Από τον Μάρτιο θα μπορώ να εντάξω τα νέα χρέη -που προέκυψαν τον Απρίλιο πέρυσι- στη νέα ρύθμιση με τις 72 δόσεις. Αλλά τις παλαιές οφειλές, οι οποίες πληρώνονταν με τις 24 δόσεις που τις έχασα, υποχρεούμαι να τις εντάξω ξανά σε πάγια ρύθμιση 24 δόσεων, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ένταξή μου στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

4ο παράδειγμα

Είχα ρύθμιση 120 δόσεων την οποία σταμάτησα να πληρώνω το Φεβρουάριο του 2022.

Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλω 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

5ο παράδειγμα

Είχα ρύθμιση 120 δόσεων που την έχασα, αλλά έχω παράλληλα και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κάνω αίτηση και εντάσσομαι ξανά στις 120 δόσεις. Είμαι υποχρεωμένος όμως, να εντάξω και τις άλλες αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025