Η θερινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) η οποία έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο από 25-29/06, διεξήχθη υπό τη γυναικεία ματιά τη νέας προέδρου, Λ. Μωρύ Πασκιέ (Ελβετία, SOC) καθώς, όπως είπε και η ίδια σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα κατά το κλείσιμο της εβδομάδας εργασιών, είναι μόνο η τέταρτη γυναίκα που βρίσκεται στη θέση αυτή από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν 69 χρόνια.
Στους δημοσιογράφους και ανταποκριτές δεσμεύτηκε να έχει τακτική και άμεση επαφή προς καλύτερη και συμπληρωματική ενημέρωσή τους, καλώντας τους σε στενή συνεργασία, ώστε να υπάρχει διοχέτευση πολύτιμων πληροφοριών προς τους πολίτες. Αναγνώρισε πως η ΚΣΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης πάσχουν στο επικοινωνιακό επίπεδο και τόνισε πως υπάρχει άμεση ανάγκη εύρεσης λύσης ως προς την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των πολιτών του έργου που παράσχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι διάφορες Επιτροπές και η ΚΣΣΕ για επίκαιρα θέματα.
Ως προς τη θητεία της υπενθύμισε ότι κύριο μέλημά της θα είναι η χρηστή λειτουργία και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης έπειτα από τα σκάνδαλα διαφθοράς και έλλειψης διαφάνειας, φροντίζοντας να τεθούν σε πράξη οι συστάσεις της Επιτροπής κατά της διαφθοράς GRECO .
«Οδεύουμε ολοταχώς προς μία κατεύθυνση πλήρους διαφάνειας και απόλυτης καταπολέμησης διαφθοράς» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά δεύτερον, υπογράμμισε ως προτεραιότητα της θητείας της, την συνέχιση του έργου των Επιτροπών που έχουν αναλάβει την μελέτη προτάσεων επικαιροποίησης και αναθεώρησης του εσωτερικού κανονισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και της διαδικασίας ψήφου και επικύρωσης προσφυγής, οι οποίες εκθέσεις θα παρουσιαστούν προς συζήτηση στην φθινοπωρινή Σύνοδο της Ολομέλειας.
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων επικεντρώθηκαν επίσης ως επί το πλείστον στη λειτουργία της ΚΣΣΕ και στη διαδραστικότητα μεταξύ των βουλευτών μελών των εθνικών αντιπροσωπειών του κάθε κράτους μέλους και τη συμμετοχή τους στις εργασίες της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και αντιστρόφως, στον απόηχο και τη μεταλαμπάδευση των εργασιών της ΚΣΣΕ στα εθνικά κοινοβούλια.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις μελλοντικές σχέσεις της ΚΣΣΕ με τη Ρωσία και την παρουσία η μη, της ρωσικής αντιπροσωπείας στις κοινοβουλευτικές εργασίες, απάντησε πως η εξέλιξη των σχέσεων με τη Ρωσία θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού.
«Σημαντικό είναι οι αποφάσεις να παίρνονται οι αποφάσεις δημοκρατικά και το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής εναπόκειται στην ίδια την ΚΣΣΕ. Σκοπός είναι να δυναμώσει η δημοκρατία όχι να αποδυναμωθεί», είπε.
Σχετικά με τη παρουσία ή μη παρουσία συγκεκριμένων αντιπροσωπειών, συμφώνησε ότι καθώς τα μέλη της ΚΣΣΕ είναι ταυτόχρονα και κατά βάση βουλευτές στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα, καθώς κάποιες φορές δεν μπορούν να είναι παρούσες όλες οι αντιπροσωπείες και όλα τα μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών στις συνόδους της ολομέλειας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους στα εθνικά κοινοβούλια. H πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Λ. Μωρύ Πασκιέ αναγνώρισε πως «αυτή η πραγματικότητα διακυβεύει πολλές φορές τις αποφάσεις που παίρνονται και καθιστά τα ψηφίσματα λιγότερο αντιπροσωπευτικά. Ήταν δε, θετική στη λύση που προτάθηκε από δημοσιογράφο, να παύουν οι εργασίες των εθνικών κοινοβουλίων όταν λαμβάνει χώρα η σύνοδος της ολομέλειας της ΚΣΣΕ, ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται όλες οι αντιπροσωπείες και όλα τα μέλη τους.
Με αφορμή το μεταναστευτικό θέμα και τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν κατά τη θερινή Σύνοδο επί του θέματος, τέθηκε από δημοσιογράφο το ερώτημα κατά πόσο μία κοινοβουλευτική απόφαση πλειοψηφίας, η οποία, ναι μεν είναι αποτέλεσμα μίας δημοκρατικής διαδικασίας, είναι όντως αντιπροσωπευτική, όταν επί της ουσίας οι περισσότερες χώρες που ψηφίζουν (με εξαίρεση τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και τις γειτονικές χώρες της Συρίας), δεν τις αγγίζει άμεσα το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Η Λ. Μωρύ Πασκιέ απάντησε υπενθυμίζοντας σε όλα τα κράτη-μέλη και τους πολίτες τους, τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης βασισμένες στα δικαιώματα του ανθρώπου και την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Επιπλέον καλεί όλα τα μέλη της ΚΣΣΕ να διαβάσουν τις σχετικές εκθέσεις των Επιτροπών οι οποίες αντικατοπτρίζουν τη πραγματικότητα στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ώστε παρά τα διαφορετικά πρίσματα αντίληψης, να αποκτήσουν μια όσο πιο καθαρή εικόνα γίνεται επί του θέματος, ώστε να ψηφίσουν με όσο πιο νηφάλια κρίση γίνεται.
Επ’ αυτού τόνισε, πως ανεξάρτητα από το αν τους αφορά άμεσα το προσφυγικό θέμα ή όχι, δυστυχώς σε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης παρατηρείται μία χειραγώγηση της κοινής γνώμης από πολιτικά ρεύματα με γνώμονα τον εκφοβισμό.
«Το μόνο που ελπίζω είναι, μετά από κάθε σύνοδο της ολομέλειας της ΚΣΣΕ, να μεταφέρεται από τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες στα εθνικά κοινοβούλια ένα ανθρωπιστικό πνεύμα αλληλεγγύης, παρά ένα οπισθοδρομικό μήνυμα φόβου» δήλωσε.
Σε αναφορά δημοσιογράφου στο ζήτημα της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, τέθηκε το ερώτημα αν η Λ. Μωρύ Πασκιέ πιστεύει ότι η επίλυση του ζητήματος της νέας ονομασίας της πΓΔΜ είναι δεδομένη πλέον και αν θεωρεί ότι η εύφλεκτη κατάσταση των Δυτικών Βαλκανίων θα καταλαγιάσει. Η ίδια απάντησε πως χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών και πιστεύει πως η επικύρωση της συμφωνίας θα είναι η απόδειξη ότι υπάρχει ελπίδα καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη, παρά τις αντιπαλότητες και τα αυξανόμενα αντιδημοκρατικά ρεύματα που παρατηρούνται.