Έρχονται νέα δεδομένα για μια σειρά από επιδόματα – «Νέα ψηφιακή πραγματικότητα στις παροχές κοινωνικής προστασίας» – Τον και όλων των προνοιακών επιδομάτων, που θα αυξηθούν κατά 8% από το 2024, την επέκτασή τους σε περισσότερους δικαιούχους, την αλλαγή του τρόπου πληρωμής μέσω προπληρωμένης κάρτας, από την οποία ο δικαιούχος θα μπορεί να εισπράττει το 40%-50%

Το υπόλοιπο θα κατευθύνεται για αγορές προϊόντων, προβλέπει ρύθμιση που σχεδιάζουν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής.

Ειδικότερα, μέσα στους σχεδιασμούς είναι και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας, διάρκειας εννέα μηνών για πρώτη φορά σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισής του, .

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε στην «Απογευματινή» της Κυριακής ότι «ο εκσυγχρονισμός των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα είναι από τις πρώτες αλλαγές που θα δρομολογηθούν», ενώ εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων μέσω των οποίων ωφελούνται 2,53 εκατ. συμπολίτες μας.

Το υπουργείο -σημειώνει η κ. Ζαχαράκη εργάζεται μεθοδικά για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΑ στη νέα εποχή και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών, την καταπολέμηση των διακρίσεων των φύλων και την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για τα νέα ζευγάρια που έχει ήδη ξεκινήσει.

Με την υλοποίηση προγραμμάτων όπως «Προσωπικός Βοηθός», «Σχολικά Γεύματα» , τα Επιδόματα Παιδιού, Γέννησης, Αναδοχής, Στέγασης και Ατόμων με Αναπηρία, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ωφελούνται 2,53 εκατ. συμπολίτες μας.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, απευθύνονται σε 702.000 οικονομικά ανίσχυρους πολίτες, για τους οποίους οι υπηρεσίες γνωρίζουν μόνον τι πληρώνουν, όχι όμως και ποιοι τα παίρνουν. Αυτό θα φανεί με την προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα είναι ονομαστική, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν άλλον παρά μόνον από τον κάτοχό της. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν φαινόμενα χρήσης της κάρτας από άλλα πρόσωπα (π.χ. συγγενείς δικαιούχων), ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.

«Νέα ψηφιακή πραγματικότητα στις παροχές κοινωνικής προστασίας»

Όπως επισημαίνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής στην εφημερίδα, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων, τη ψηφιακή αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του αρχείου των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ.

Στο εγχείρημα της ψηφιοποίησης του οργανισμού εντάσσεται και η βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε ψηφιακές υπηρεσίες, καταβολής επιδομάτων και πληροφόρησης, ενώ παράλληλα, καινοτομούμε και στο πεδίο της πληρωμής των κοινωνικών παροχών που παρέχονται από τον ΟΠΕΚΑ, μέσα από την εφαρμογή των προπληρωμένων καρτών».

«Με τις προπληρωμένες κάρτες, οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε POS, ενώ θα μπορούν να εκταμιεύουν και μετρητά από τα ΑΤΜ έως ενός ορίου. Το μέτρο στοχεύει στη μεγαλύτερη διαφάνεια της χρήσης των επιδομάτων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι κοινωνικές πρωτοβουλίες, πολλές από τις οποίες καλύπτονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας, αναμένεται να διαμορφώσουν μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα στην απονομή των παροχών κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας».

Το ποσό θα πιστώνεται σε προπληρωμένη κάρτα και δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί με τη διαδικασία της ανάληψης, για όλο το ποσό, αλλά θα είναι συνδεδεμένο με την αυτόματη πληρωμή πολλών άλλων αγαθών.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των επιδομάτων εξετάζεται η δυνατότητα ειδικής παροχής σε αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες αποχής από την εργασία τους, με παράλληλη καταβολή επιδόματος 780 ευρώ. Ειδικότερα για τις νέες μητέρες το επίδομα θα δίδεται για εννέα μήνες, όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων.

Πρόκειται στην ουσία για ανταποδοτική παροχή που θα συνδεθεί με μια εισφορά υπέρ της γονεϊκότητας. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες, η εισφορά αυτή υπάρχει ήδη», καταλήγει η Σοφία Ζαχαράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025