– Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, κατόπιν απαίτησης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Μονάδων όλης της χώρας, με Απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, προκηρύσσει 48ωρη Απεργία στις 24 & 25 Οκτωβρίου 2024 στον κλάδο.

Τα Αιτήματα και οι Διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι τα παρακάτω:

1. Αναγνώριση της πάγιας και διαρκούς φύσης των αναγκών καθαριότητας των σχολείων και μετατροπή των Ι.Δ.Ο.Χ σε πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου: Εργαζόμενες και εργαζόμενοι με υπερεικοσαετή υπηρεσία, ταλαιπωρούνταν με συμβάσεις μίσθωσης έργου ορισμένου χρόνου μέχρι και το σχολικό έτος 2019-2020 και εν συνεχεία με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου. Αυτό το καθεστώς εντείνει την επισφάλεια κατηγορίας εργαζομένων που με συνέπεια και φιλοτιμία δίνουν καθημερινά τη μάχη του αντιικού αγώνα μέσα στα σχολεία, όχι μόνο την περίοδο της πανδημίας, αλλά και πάντα.

2. Οι χρηματοδοτούμενες από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού προσλήψεις Ι.Δ.Ο.Χ, θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης. Κι αυτό διότι αρκετοί δήμοι ανά τη χώρα, κάνουν κατάχρηση της ευελιξίας που τους χορηγήθηκε με τη σχετική Κ.Υ.Α ως προς την αξιοποίηση των ανθρωποωρών, με αποτέλεσμα ναι μεν να υπάρχει αύξηση των απασχολούμενων στη σχολική καθαριότητα, όμως με συμβάσεις μερικής απασχόλησης 3 – 4 ωρών ημερησίως. Αντί, λοιπόν, οι Δήμοι να αξιοποιήσουν την αυξημένη χρηματοδότηση που έλαβαν προς όφελος του υφιστάμενου προσωπικού, μείωσαν την ημερήσια απασχόληση και κατένειμαν (προς ικανοποίηση των «πελατειακών» σχέσεων) τη χρηματοδότηση σε περισσότερες προσλήψεις μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να έχουμε εργαζόμενες και εργαζόμενους με μισθούς πείνας των 300-350€ μηνιαίως μέσα στα σχολεία.

Το αίτημα: Άμεση υποχρέωση για το διδακτικό έτος 2025-2026, για έκαστο Δήμο χωριστά, να προκηρύσσει κατ’ ελάχιστο το 70% των θέσεων εργασίας στη σχολική καθαριότητα με συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ για το υπόλοιπο 30% των απασχολουμένων, οι συμβάσεις εργασίας δεν μπορεί να προβλέπουν διάρκεια ημερήσιας απασχόλησης κάτω των τεσσάρων (4) ωρών. Για το σχολικό έτος 2026-2027, το 100% των απασχολουμένων ΙΔΟΧ στον κλάδο της σχολικής καθαριότητας απαιτούμε να προσλαμβάνεται, πλέον, μόνο με συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης υποχρεωτικά.

3. Προτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2025-2026 σε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση με βάση τα έτη εμπειρίας. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο Δήμοι να προσλαμβάνουν Ι.Δ.Ο.Χ με ελάχιστη ή και μηδενική προϋπηρεσία, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ Ι.Δ.Ο.Χ με πολυετή προϋπηρεσία που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης και έχουν ανάγκη τα ένσημα και τις αποδοχές της πλήρους απασχόλησης, να καταλαμβάνουν θέσεις μερικής απασχόλησης.
Το αίτημά μας είναι: Στην επόμενη ΚΥΑ για το διδακτικό έτος 2025-2026, η μοριοδότηση της εμπειρίας να είναι το μοναδικό κριτήριο, όχι μόνο κατάταξης, αλλά και επιλογής για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επίσης οι υποψήφιοι στο διαγωνισμό, που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα στο πεδίο των θέσεων πλήρους απασχόλησης, εφόσον δεν καταφέρνουν να καταλάβουν μια τέτοια θέση, αυτοδίκαια και παράλληλα να συμμετέχουν στον πίνακα των υποψηφίων της μερικής απασχόλησης. Σε περίπτωση που κάποιος δήμος αποφασίσει επέκταση του ωραρίου με ιδίους πόρους, η επέκταση αυτή να πραγματοποιείται με βάση τους διαμορφωμένους ήδη πίνακες υποψηφίων και να επιλέγονται προς επέκταση όσοι έχουν τα περισσότερα μόρια.

4. Υποχρέωση Προσλήψεων διάρκειας δέκα (10) ολόκληρων μηνών: Πολλοί Δήμοι καθυστερούν αδικαιολόγητα τη διαδικασία έγκαιρης αναγγελίας πρόσληψης την 1η Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα, ενώ οι σχολικές καθαρίστριες/στες προσκαλούνται προς απασχόληση από τα τέλη Αυγούστου, η επίσημη πρόσληψη να λαμβάνει χώρα ακόμα και αρχές Οκτωβρίου. Αυτή η ασυνέπεια των Δήμων έχει ως αποτέλεσμα να απασχολούνται συναδέλφισσες/οι αδήλωτες/οι και ανασφάλιστες/οι και εν τέλει απλήρωτες/οι για εργασία που παρείχαν. Μια άλλη πρακτική των Δήμων είναι η πρόωρη καταγγελία των συμβάσεων πριν την 30η Ιουνίου. Πολλές εργαζόμενες συνεχίζουν να απασχολούνται και μετά την πρόωρη καταγγελία της σύμβασής τους, αφού οι διευθυντές των σχολείων απαιτούν την παραμονή τους, ώστε το σχολείο να καθαριστεί και να σφραγιστεί για το καλοκαίρι.
Το αίτημά μας είναι:: Ρητά στην επόμενη ΚΥΑ για το διδακτικό έτος 2025-2026 να προβλεφθεί απασχόληση ολοκληρωμένης δεκάμηνης (10) απασχόλησης με έναρξη της σύμβασης την 1η Σεπτεμβρίου και λήξη την 30η Ιουνίου.

5. Μέσα Ατομικής Προστασίας: Οι Δήμοι, καίτοι έχουν υποχρέωση χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας, σε ένα μεγάλο ποσοστό αρνούνται να τα χορηγήσουν στο προσωπικό καθαριότητας σχολικών κτιρίων ή όταν τα χορηγούν, η χορήγηση των ΜΑΠ πραγματοποιείται με σοβαρότατες ελλείψεις. Είναι αδύνατο μια καθαρίστρια των 200-700€ να επιβαρύνεται οικονομικά με έξοδα για χρήση Μ.Α.Π. Οι καθαριστές και οι καθαρίστριες σχολικών κτιρίων, απασχολούνται τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όλες τις εποχές του χρόνου, με όλες τις καιρικές συνθήκες. Τα Μ.Α.Π πρέπει να είναι αντίστοιχα των συνθηκών απασχόλησης.
Το αίτημά μας είναι:: Τα Μ.Α.Π. ή επιταγή (voucher) εφόσον προβλέπεται, να χορηγούνται εγκαίρως κάθε σχολικό έτος και να υπάρχει υποχρέωση παράδοσης πλήρους εξοπλισμού με την πρόσληψη, με το «πρώτο κουδούνι» του Σεπτεμβρίου. Τα χορηγούμενα Μ.Α.Π. ή τα αντίστοιχα ποσά, ν’ αντιστοιχούν σε πλήρη εξοπλισμό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και να υπάρχουν κυρώσεις στους δήμους που παραβιάζουν το νόμο. Με σύντομες διαδικασίες, εφόσον υπάρξει καταγγελία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να αφαιρείται το σχετικό κονδύλι από την επόμενη χρηματορροή προς τον Δήμο και να πιστώνεται απευθείας το σχετικό κονδύλι στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε καθαρίστριας/στη.

6. Κωδικός Πρόσληψης – Ομοιογένεια στις Πληρωμές Μισθοδοσίας: Ο κωδικός πρόσληψης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει να είναι ενιαίος για το προσωπικό ΙΔΟΧ στη σχολική καθαριότητα. Θα πρέπει να αναγράφεται στο σύστημα η ορθή ειδικότητα του Καθαριστή/Καθαρίστριας Σχολικών Μονάδων. Όταν οι Δήμοι αναρτούν τις αναγγελίες πρόσληψης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ παρατηρείται το φαινόμενο ν’ αναγράφουν όποια ειδικότητα θέλουν, με αποτέλεσμα εργαζόμενες/οι στη σχολική καθαριότητα να αναγγέλλονται ακόμα και ως… καμαριέρες ξενοδοχείων, υπάλληλοι τυροκομιών, υπηρετικό προσωπικό, κ.ο.κ.
Επίσης, στις εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας δεν υπάρχει ομοιογένεια, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι ίδιας μισθολογικής κατηγορίας, επαγγελματικής και οικογενειακής κατάστασης να λαμβάνουν διαφορετικό ποσό καθαρών αποδοχών.
Το αίτημά μας είναι:: Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας να εντάξουν την ειδικότητα στο ΕΡΓΑΝΗ και να συντάξουν σχετική που θα αποσταλεί σε όλες τις Διευθύνσεις Διοικητικού και τα Γραφεία Προσωπικού των Δήμων, με οδηγίες ως προς την ορθή αναγραφή της ειδικότητας και αναλυτικά παραδείγματα υπολογισμού μισθοδοσίας.

7. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδίας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ) να καθορίζονται από συλλογική σύμβαση εργασίας αντίστοιχη της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ο κλάδος προτείνει την υπογραφή ξεχωριστής σ.σ.ε, διότι η εκπροσώπηση του 90% των απασχολούμενων γίνεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΟΣΕΥΠΕ).

8. Πιστοποίηση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων και Πιστοποίηση Προϊόντων Καθαρισμού και Απολύμανσης χώρων: Είναι πλέον καιρός το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να φτιάξουν ένα σχήμα πιστοποίησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων της ειδικότητας του Καθαριστή/τριας Σχολικών Κτιρίων. Το σχολικό περιβάλλον είναι ένα απαιτητικό και ιογενές περιβάλλον και όσοι απασχολούνται μέσα σε αυτό θα πρέπει να καταρτίζονται επάνω σε διαδικασίες ορθής απολύμανσης, ώστε τα σχολεία να μην μετατρέπονται κάθε χρόνο σε εκκολαπτήρια ιώσεων, που εν συνεχεία τροφοδοτούν μέσω του οικογενειακού περιβάλλοντος και στον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό. Τα δε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό και την απολύμανση των σχολικών κτιρίων και οι προμήθειές τους θα πρέπει να έχουν τα υψηλά στάνταρ που έχει καθορίσει και το Υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία. Σε πολλά σχολεία, οι σχολικές επιτροπές προμηθεύονται αμφιβόλου ποιότητας καθαριστικά – απολυμαντικά, που και ακατάλληλα είναι για το σχολικό περιβάλλον και ενοχοποιούνται από τους εργαζόμενους για τη δραματική αύξηση των νοσούντων με καρκίνο καθαριστών/ριών.
Το αίτημά μας είναι: α) Δημιουργία Φορέα Πιστοποίησης για την πιστοποίηση των υπαλλήλων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. β) Υποχρέωση στους Δήμους υλοποίησης σεμιναρίων κατάρτισης τουλάχιστο 3 φορές το χρόνο. γ) Έκδοση Ειδικού Δελτίου Καταλληλότητας Εργασίας για τους καθαριστές και τις καθαρίστριες, ως προαπαιτούμενο για την κατάρτιση σύμβαση απασχόλησης. δ) Χρήση μόνο πιστοποιημένων υλικών καθαρισμού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας.

9. Απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης: Στα προσόντα πρόσληψης οι υποψήφιοι για την πλήρωση των θέσεων προσωπικού της απόφασης αυτής θα πρέπει να διαθέτουν τα γενικά προσόντα πρόσληψης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 169 του ν. 3584/2007. Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού, θα πρέπει εφεξής ν’ απαιτείται το τυπικό προσόν της κατοχής απολυτηρίου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όσοι δεν κατέχουν το ως άνω τυπικό προσόν, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν βεβαίωση φοίτησης από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, στο οποίο φοιτούν, για την απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

10. Έγκαιρες Πληρωμές Μισθοδοσίας: Παρατηρείται το φαινόμενο Δήμοι να καθυστερούν τη μισθοδοσία των ΙΔΟΧ στη σχολική καθαριότητα για 1,2 ή ακόμα και 3μήνες. Πρέπει να υπάρξει ρητή υποχρέωση εξόφλησης της μισθοδοσίας των ΙΔΟΧ, δίχως διακρίσεις σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό και με σοβαρότατες κυρώσεις για τους Δήμους που δεν εξοφλούν εγκαίρως τη μισθοδοσία.

11. Χορήγηση Εξόδων Μετακίνησης: Σε Δήμους με χιλιομετρική διασπορά των σχολικών μονάδων και έλλειψη συγκοινωνιακού δικτύου, οι Δήμοι εξαναγκάζουν το προσωπικό καθαριότητας σχολικών μονάδων (ακόμα και μερική απασχόληση) να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα εκτός του τόπου κατοικίας του. Αυτό έχει ως συνέπεια προσωπικό με πολυετή απασχόληση σε σχολικές μονάδες με εγγύτητα στον τόπο κατοικίας να μετακινείται σε απομακρυσμένες περιοχές και να εξωθείται με τον τρόπο αυτό σε παραίτηση λόγω του δυσβάσταχτου κόστους καθημερινής απασχόλησης.
Το αίτημά μας είναι: Να προβλεφθεί υποχρέωση των Δήμων να διευκολύνουν τη μετακίνηση των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών μονάδων με υπηρεσιακά οχήματα, άλλως να χορηγούν αποζημίωση εξόδων μετακίνησης ύψους 250€ μηνιαίως.

12. Έξω οι εργολάβοι από τα σχολεία: Το πρόσφατο αρνητικό παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων που επιχείρησε να τοποθετήσει υποκρυπτόμενη εργολαβία με τη μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ σε μερίδα σχολικών μονάδων, με κόστος μάλιστα υψηλότερο της φυσιολογικής απασχόλησης των απευθείας συμβάσεων εργασίας, δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Απαιτούμε: Το Υπουργείο Εσωτερικών να αποκλείσει κάθε δυνατότητα εισόδου εργολάβων οποιασδήποτε μορφής στην καθαριότητα σχολικών μονάδων.

Κατά την διάρκεια της απεργιακής μας κινητοποίησης όλοι οι εργαζόμενοι του Κλάδου – μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας μας θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, διεκδικώντας την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, ενώ τα Σωματεία – μέλη μας κατά τη διάρκεια της ως άνω απεργίας θα προσφέρουν το προβλεπόμενο στο άρθρο 21 του Ν. 1264/1982 προσωπικό.
Απεργία την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου: Θα γίνει η ανατροπή με τους δασκάλους;

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση προχωρά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στις 23 Οκτωβρίου και σε απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα 12:00 στα Προπύλαια και αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι απεργούν για «αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια. Απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας!

Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€».

Παράλληλα ζητούν «να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές. Να εξισωθεί το ωράριο των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ολιγοθέσια με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και συνολικά να εξισωθεί το ωράριο της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας. Να προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου».

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συμπτύξεις τμημάτων, με στόχο τους 15 μαθητές ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και τις Α’ – Β’ τάξεις και 20 μαθητές για τις υπόλοιπες, καθώς και για το σταμάτημα πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος εκπαιδευτικών αι τέλος «να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών και όχι να οδηγούνται στην αναζήτηση χορηγών».

Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σωματείων την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει την εκπαιδευτική κινητοποίηση -απεργία (ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ) της 23ης Οκτωβρίου 2024 και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου, στις 12:00, στα Προπύλαια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αιτήματα είναι τα εξής:

«- Αυξήσεις στους μισθούς

– Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

– Κάλυψη όλων των κενών των σχολείων

– Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών

– Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

– Κατάργηση των νόμων της αντιεπιστημονικής αξιολόγησης

– Άμεση παύση διώξεων και πειθαρχικών

– Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για τις αναπληρώτριες

– Εξίσωση ωραρίου των νηπιαγωγών».
Aγωγή σε βάρος της απεργίας των εκπαιδευτικών

Εκδικάζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα το μεσημέρι αγωγή των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας σε βάρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, για την αυριανή απεργία της. Εκπαιδευτικοί έχουν συγκεντρωθεί με έκτακτη κινητοποίηση στα δικαστήρια στην Ευελπίδων.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε πως: «Προκαταβολικά λοιπόν, ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση: η απεργία μαζί με τις πάνω από 50 απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στις 23 Οκτώβρη 2024, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ! Ήδη υπάρχει αίτημα επαναπροκήρυξης από την ΑΔΕΔΥ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους/συναδέλφισσες να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, να δώσουν βροντερό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως ο κλάδος είναι αποφασισμένος να μην εκχωρήσει σπιθαμή από τα κατακτημένα δικαιώματά του».
Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και αύριο

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωράει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσποσπονδία (ΠΝΟ), την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια για δύο ημέρες.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου παραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Διοικήσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατικής Ναυτιλίας – ΣΕΕΝ και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας – ΠΝΟ. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ανανέωση και υπογραφή της Σ.Σ.Ε. Ακτοπλοϊκών Οχηματαγωγών Επιβατικών Διεθνών Πλοών & Κρουαζιεροπλοίων για το έτος 2025.

Πέρα από το ποσοστό αύξησης στον μισθό των εργαζομένων μιας από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες της χώρας, τέθηκαν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των ναυτικών της ομοσπονδίας στις συγκεκριμένες κατηγορίες πλοίων.

Η ΣΕΕΝ δεν δέχθηκε την αύξηση 12% που ζητούσε η ΠΝΟ και αντιπρότεινε αύξηση 3% (2,9% ο πληθωρισμός) και να κλείσει η συνάντηση εκεί χωρίς να συζητηθούν οι συνθήκες εργασίας. Μετά το αδιέξοδο, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ν.Ο που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν συζήτησε την «αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας». Η ΠΝΟ υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να αγνοήσει την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών ή τα 150.000.000 ευρώ που εισπράττουν ετησίως από το Κρατικό ταμείο για τις άγονες γραμμές».

Ενώ η ΠΝΟ κατήγγειλε πως η Κυβέρνηση ετοιμάζει μποναμά στις εταιρείες για την αντικατάσταση των πλοίων προς την πράσινη μετάβαση και πως σε όλα τα πλοία των εν λόγω επιχειρήσεων παραβιάζονται ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα των ναυτεργατών που περιλαμβάνονται στην σχετική νομοθεσία. Ενώ αρκετά μέλη της ΠΝΟ σημείωσαν πως «Μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΕΝ αγοράζουν πλοία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» υποννοώντας τα υπερκέρδη των ακτοπλοϊκών εταιρειών και την απουσία ρυθμίσεων των καταναλωτών.

Στα εργασιακά ζητήματα που ανέφερε η ΠΝΟ, περιλαμβάνεται το «καθεστώς που επιβλήθηκε από το Νόμο 41/50 με βάση τον οποίο στο τέλος Οκτωβρίου απολύεται, χωρίς καν να αποζημιώνεται, το 50% του πληρώματος του ξενοδοχειακού προσωπικού, όπως επίσης και το 4μηνο δρομολόγησης των ταχυπλόων που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εργασία των συναδέλφων μας ενώ πολλούς από αυτούς τους καθιστά εποχιακούς ναυτεργάτες».

Οι ναυτεργάτες χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για την ανανέωση της ΣΣΕ και την αύξηση 12% που ζητούσαν πως όλοι είναι «αντιμέτωποι με ένα δυσβάσταχτο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά διαβίωσης, ενέργεια, παιδεία, υγεία». Ενώ οι ναυτεργάτες που εργάζονται στα ταχύπλοα σκάφη «έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το τερατούργημα της τετράμηνης δρομολόγησης το οποίο εξυπηρετεί συγκεκριμένα κέντρα και όχι το επιβατικό κοινό σε ετήσια βάση και τους νησιώτες μας».

Κατόπιν όλων αυτών η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή Εξωδίκων για την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας, με προοπτική κλιμάκωσης, στις 22 & 23 Οκτωβρίου στις παραπάνω κατηγορίες πλοίων και την αποστολή κλιμακίων σε όλα τα λιμάνια, προφανώς για την περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η ΠΝΟ «απαιτεί» την κατάργηση του Ν.41/50, την Άμεση τροποποίηση του άρθρου για τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και Επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης.

Οι ναυτεργάτες ζητούν τέλος το αυτονόητο: την μη έγκριση δρομολογίων από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και τον Υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας υπογραμμίζοντας τα ζητήματα ασφαλείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.«Ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές δεν νοούνται χωρίς ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα», κλείνει την ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.

Απεργία στις 20 Νοεμβρίου από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024, σε συνέχεια της αντίστοιχης απόφασης της ΓΣΕΕ, προκειμένου η απεργία να είναι Γενική και να έχει πανεργατικά-πανυπαλληλικά χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στο Γενικό Συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου θα συζητηθούν όλα τα μέτρα οργάνωσης και στήριξης της απεργίας.

Η ΑΔΕΔΥ προσανατολιζόταν ούτως ή άλλως στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης μέσα στον Νοέμβριο, όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου, «εκτιμώντας την ανάγκη πανεργατικής – πανυπαλληλικής απεργίας όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στο Γενικό Συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου θα συζητηθούν όλα τα μέτρα οργάνωσης και στήριξης της απεργίας.

Θυμίζουμε πως την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε απεργία στις 20 Νοεμβρίου, ζητώντας μέτρα κατά της ακρίβειας, των αυξημένων τιμών των ενοικίων και της αγοράς κατοικιών αλλά και την αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την απεργία στις 20 Νοεμβρίου

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, των αυξημένων τιμών των ενοικίων και της αγοράς κατοικιών αλλά και η αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία, με δεδομένο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά αντιθέτως εφαρμόζει μέτρα που γιγαντώνουν τα προβλήματά τους, αποφάσισε:

την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
τη διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με ιδιαίτερη βαρύτητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο τη μαζική κι ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία.

Η Κυβέρνηση, αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η οποία έχει μειωθεί κατά 8% από το 2019. Με την επιδοματική πολιτική και τα pass δεν λύνονται δυστυχώς τα προβλήματα. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς και των καρτέλ, επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικού Εργατικού Δικαίου καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δις από την πρώην Εργατική Εστία.

Αυτά τα μέτρα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και για την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα αγωνιστούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025