Η επόμενη μέρα χιλιάδων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους με κόκκινα δάνεια που φτάνουν τα 60 δισ. από τα συνολικά 108 δισ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης και στελέχη της ΤτΕ και του ΤΧΣ με τους δανειστές.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, θέλουν να προσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο δράσης μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικά οι εκκαθαρίσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες.
Τα πρώτο βήμα, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Στο θέμα αυτό, το ΤΧΣ θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο. Οι προσπάθειες από το οικονομικό επιτελείο για τις αλλαγές στο νόμο που προβλέπει την διαδικασία της αξιολόγησης είναι μέχρι τώρα άκαρπες.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα, είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου με σημείο αναφοράς την αναθεώρηση του «νόμου Δένδια». Η θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν κόκκινες οφειλές όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο δημόσιο. Θα τεθούν κριτήρια βιωσιμότητας τα οποία θα ακολουθούν οι τράπεζες για την αξιολόγηση κάθε περίπτωσης,
Αν μια επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, τότε μπορεί να γίνεται κάποιας μορφής αναδιάρθρωση των δανείων (ακόμη και κούρεμα) , καθώς και απαλλαγή προστίμων και προσαυξήσεων στις οφειλές προς το δημόσιο. Προκειμένου να προχωρήσουν σε νέα χρηματοδότηση οι Τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να «μετοχοποιούν» μέρος των δανείων εξαγοράζοντας μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της υπό αναδιάρθρωσης εταιρίας.
Όσες επιχειρήσεις κρίνονται «μη βιώσιμες» θα οδηγούνται σε « αυτόματη πτώχευση». Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο ώστε να ενσωματώσει την νέα τάξη πραγμάτων.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αίτημα των τραπεζών να έχουν ποινική ασυλία όταν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.
Μόλις ολοκληρωθεί το τεχνικό και νομοθετικό πακέτο θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδας να θέσει σαφείς στόχους για την εκκαθάριση κόκκινων δανείων. Με αρχή τον Νοέμβριο οι τράπεζες θα αρχίσουν να κρίνονται σε τριμηνιαία βάση για τις επιδόσεις τους σχετικά με την ταχύτητα εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Πληροφορίες θέλουν να τίθεται ένας υψηλός στόχος για εκκαθάριση 41 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τον φετινό Νοέμβριο μέχρι και το τέλος του 2019.
Δημοσιονομικά
Νωρίτερα από τα «κόκκινα» δάνεια θα ανοίξει το θέμα της πορείας των δημοσιονομικών το οποίο σε αυτήν την φάση θα έχει ξεχωριστή σημασία.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης όχι μόνο θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το στόχο του 0,5% του ΑΕΠ αλλά θα θέσουν ξανά το θέμα της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.
Παράλληλα, βέβαια θα υποστούν την βάσανο να αποδείξουν ότι τα έσοδα κινούνται εντός στόχου και μάλιστα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παρουσιάζουν και υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 300 εκ ευρώ.
Δύσκολο θέμα θεωρείται αυτό των δαπανών αφού οι θεσμοί δεν βλέπουν με καλό μάτι την υστέρηση κατά 2 δισ. που καταγράφουν οι πρωτογενείς δαπάνες. Θα γίνει επίσης συζήτηση για την οριστική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και το τέλος του 2017. Προηγουμένως θα πρέπει να δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων με βάση όσα συμφωνήθηκαν με την έγκριση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο.